Geçtiğimiz Salı Günü memleketin önemli siyasetçilerinden Necmettin Cevheri, ebedi yolculuğuna çıktı. Allah rahmet eylesin. Mekânı Cennet olsun inşallah.

Necmettin Cevheri, 1930 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelmiştir. Şanlıurfa’da lisenin yeni açıldığı yıllarda Galatasaray Lisesini bitirmiş ve ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1960 darbesinin ardından yapılan ilk seçimlerde, 1965’te siyasete girmiş ve yıllarca Süleyman Demirel ile birlikte politika yapmıştır. Cevheri, TBMM’de çok uzun süre, toplam 30 yıl süreyle Milletvekili olarak bulunmuştur. Sadece Şanlıurfa’nın değil, doğu ve güneydoğu Anadolu’daki bütün illerin sorunlarıyla ilgilenmiştir.
Turizm, Adalet, Tarım ve Devlet Bakanlıklarının yanı sıra Başbakan Vekilliği de yapan 92 yaşındaki Cevheri, Tansu Çiller hükümetlerinde de bakanlık görevinde bulunmuştur.
Güneydoğu ve Şanlıurfa’nın köklü bir ailesinden olan Necmettin Cevheri’nin babası Hacı Ömer Cevheri de Kurtuluş Savaşı'nda Urfa'nın düşman işgalinden kurtarılmasında önemli rol oynamış ve Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Necmettin Cevheri’nin oğlu İbrahim Cevher Cevheri ile yeğeni Sabahattin Cevheri de Şanlıurfa Milletvekilliği görevlerinde bulunmuşlardır.
Rahmetli Necmettin Cevheri ile Şanlıurfa’da çalışırken ilk tanışmamız Harran Üniversitesinin temel atma töreninde olmuştu. Henüz kurulmamıştı ama üniversite kampüsünün belirlenmesi çalışmaları devam ediyordu. Komisyon olarak üç yer belirlemiştik ve şimdiki yerinin daha uygun olduğuna dair komisyon kararı almıştık. Rahmetli Süleyman Demirel bütün bakanlarıyla gelerek görkemli bir temel atma töreni gerçekleştirmişti. Üniversite temel atma töreninden sonra şimdiki Sanayi Bölgesinde de çok sayıda fabrikanın temeli atılmıştı. Hatta temel sayısı çok olunca Demirel, ağaç diker gibi temel atıyoruz diyerek etrafındakileri güldürmüştü.
Demirel Cumhurbaşkanı olduktan sonra, genel başkanlık yarışında Necmettin Cevheri, Tansu Çiller’i öne çıkarmıştı. Çiller’in Başbakanlığı döneminde Başbakan Vekilliği yapmıştı. Başbakan Vekili olarak Şanlıurfa’ya geldiğinde üniversitede yaşanan sorunları kendisiyle paylaşmak için randevu almıştım.
Sabah kahvaltısında buluştuğumuz Necmettin Cevheri ile Şanlıurfa’nın meşhur ciğer kebabını yemiştik. Çok nezih bir insandı. Herkesi dinlemeyi ve çözüm üretmeyi çok severdi. O zamanki Şanlıurfa Valisi Ziyaeddin Akbulut, Necmettin Beyin kulaklarının ağır işittiğini, biraz yüksek sesle konuşmam gerektiğini söylemişti. Ben de biraz yüksek sesle konuşmuştum. Aynı dönemde Balıkesir Milletvekilimiz Sami Sözat’a benim sert olduğumu söylemiş. Daha sonra bir vesileyle görüştüğümüzde sebebini söyleyince her zamanki tebessümünü etmişti.
Geniş vizyonu, pratik zekâsı Şanlıurfa’nın en önemli kazancıydı. GAP projesi kapsamında Şanlıurfa tünellerinin açılması Harran Ovasına su verilmesi töreninde, 175 bin dekar arazi suya kavuşmuştu. Törende bir sohbet ortamında dedi ki; bu sene Viranşehirliler 1000 tane artezyen kuyusu açtılar, elektrik sorunu olmasa 400 bin dönüm yeri sulayacaklar, devlete yük olmadan daha fazla alanı suluyorlar, elektrik sorunlarını bir an önce çözmeliyiz. Gerçekten hemen her konuya bir çok boyuttan bakıyor ve daha sağlıklı değerlendiriyordu. Nur içinde yatsın.