Bu günkü uzay yazıma Japon milyarderin uzay ile ilgili düşüncelerini ve girişimleri ile başlıyorum.

Bu günkü uzay yazıma Japon milyarderin uzay ile ilgili düşüncelerini ve girişimleri ile başlıyorum.
.
Bu Japonlar aslında gerçekçi insanlardır.
Öyle pek hayal peşinde koşmazlar.
Ne kadar zengin olsalar da geleneklerine ve akıllarına sahiptirler.
Çılgınlık pek onlara göre değil.
.
Ama Yusaku Maezawa standart Japonlara göre biraz sıradışı.
.
Çevrimiçi moda sitesi Zozo Inc 3092.T'nin kurucusu olan Yusaku Maezawa, geçen yıl Aralık ayında bir Soyuz uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) turistik gezi yapmış ve bu gezi sonrası aklı uzayda kalmış.
.
Kısaca “Uzay aklını çelmiş.”
.
Elon Mask ve Jeff Bezos’un uzay girişimlerini takip ettiğini, Elon Musk ile çevrimiçi bir görüşme gerçekleştirdiğini ve 9 Aralık'ta uzayla ilgili büyük bir duyuru yapabileceğini tweetledi.
 
47 yaşındaki girişimci Yusaku Maezawa’nın aklında ise 2023 için planlanan bir haftalık “SpaceX Ay görevinde” ilk özel yolcu olarak, uçmak…
.
Bilindiği üzere, Elon Musk’In SpaceX’i, Jeff Bezos’un Blue Origin’i de dahil olmak üzere ticari şirketler varlıklı müşteriler için yeni bir uzay yolculuğu çağı başlatmıştı.
.
İşte bu uzay yolculukları içinde yer alan ve uzaya gönderilen Musk’un Falcon 9 uzay aracı, kontrolden çıkarak Ay’a çarpmıştı.
.
Japon milyarder Yusaku Maezawa, hala aya gitme konusunda ısrarlı mı bilinmiyor.
 
***
MARS’A HAZIRLIK
Uzay aracını uzaya göndermek bir derece zor ama onu tekrar dünyaya geri döndürmek daha zor.
.
Mesela 11 Aralıkta dünyaya dönmesi planlanan “Artemis1 görevli Orion” adlı uzay aracının atmosfere girişi hızı tam 40.000 km. olacakmış.
.
26 günlük derin uzay yolculuğunu tamamlayan Orion, Baja California kıyılarında Pasifik Okyanusu’na iniş yapacak.
.
Bu giriş sırasında yüzeyinde yaklaşık 2.800 santigrat derece sıcaklık oluşacak.
.
Oluşacak sıcaklık, neredeyse güneş yüzeyinin yaklaşık yarısı kadar…
.
Henüz bu tür aşırı koşullarla karşılaşmamış olan uzay kapsülü Orion’un ısı kalkanı için, çok büyük bir sınav olacağı kesin.
Kapsülde kullanılan ısı kalkanı, 5 metre genişlik ile türünün en büyük ısı kalkanı durumunda.
.
Orion, 16 Kasım 2022’de bir Uzay Fırlatma Sistemi roketi ile fırlatılarak ve Artemis 1 görevini başlatmıştı.
.
Orion, 25 Kasım’da Ay yörüngesine girdi ve 1 Aralık’ta ayrılma gerçekleşti. Bundan dört gün sonra, kapsül Dünya’ya geri dönüş rotasına girmek için Ay’ın yakın geçişi sırasında 3,5 dakikalık bir motor yanması gerçekleştirdi.
.
Haberlere göre Orion;
Pazar günü başarılı bir şekilde geri dönebilirse, NASA, Artemis programındaki bir sonraki uçuşu için hazırlanmaya başlayabilir. Bir sonraki görev astronotları ayın çevresine gönderip, dünyaya geri getirmek. 2024’te gerçekleşmesi planlanıyor.
.
Her şey plana göre giderse bundan sonra da daha fazla görev olacak,  NASA, 2020’lerin sonuna kadar güney kutbu yakınında mürettebatlı bir “Artemis Ana Kampı” kurmayı planlıyor. NASA yetkilileri, bu şekilde kazanılan beceri ve bilginin, 2030’ların sonunda veya 2040’ların başında astronotları Mars’a götürmesine yardımcı olacağını belirtiyor.