Çeltik yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadele her geçen gün daha da zorlaşıyor ve masrafları sürekli artırıyor.

Çeltik yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadele her geçen gün daha da zorlaşıyor ve masrafları sürekli artırıyor. Ruhsatlı ilaçlarla, dronlarla çeltikle aynı aileden olan sucul yabancı otlarla mücadele edilmeye çalışılıyor.
Çeltik kültür bitkileri içinde tek higrofit (sucul) bitki. Dolaysıyla domates başta olmak üzere, biber, mısır ve diğer yazlık ürünlerin sulu koşullarda yetiştirildiği bölgelerde daha çok mezofit (normal ortam) yabancı otlar yaygın durumda. Sadece drenaj problemi olan bazı tarlalarda sucul yabancı otlar bulunmaktadır.
İlk defa çeltik ekilen alanlarda mezofit (normal ortam) yabancı otların gelişmesi imkânsız hale gelmektedir. Semizotu, sirken, kanyaş, horozibiği gibi yabancı otlar sulu ortam bitkileri olmadıkları için çimlenip gelişme imkânı bulamamaktadırlar. Bununla birlikte, benekli darıcan ve yatık parmaksı darı hem tavaların içinde hem de tava kenarlarında hızla yaygınlaşmaktadır.
Mezofit ortamlarda da yetişebilen darıcan türleri çeltik tavaları içinde hızla yaygınlaşmaktadır. Darıcan ve benzeri dar yapraklı yabancı otlarla çeltik içinde özel ilaçlarla mücadele edilmektedir. Ancak çiftçilerin ortak şikâyeti atılan ilaçlardan bu yabancı otların etkilenmediği şeklinde. Diğer tarım alanlarında olduğu gibi, çeltikte yabancı otlarla mücadelede yeni ilaç ve etken maddelere ihtiyaç duyuluyor.
İlaç uygulamaları zor olmamakla birlikte, tavalardan bırakılan tahliye suları kanallarda ve çay içindeki canlılara zarar vermektedir. Çiftçimiz kesin sonuç alabilmek için ilacın dozunu artırmakta, strese giren bitkiler çabuk toparlasın diye daha fazla gübre uygulamaktadır. Fazla gübre uygulaması kök çürümelerine de neden olmaktadır.
Çeltik tavaları aslında yabancı ot istilasına uğramadan önce kimyasal yerine önce kültürel tedbirler almakta yarar vardır.
Çeltik üreticileri işlerini daha profesyonel olarak yürütüyorlar. Bütün sorunları kimyasallarla çözmeye çalışıyorlar. Adeta tarımın profesörü olmuşlar.
Her üründe üst üste ekilişler problemleri arttığı için maliyetleri artırmaktadır. Uzun yıllar kazanmak isteniyorsa ki bunu bütün üreticilerimiz ister, sorunları işin başında azaltmaktır. Getirdiklerini götürmeye başlamadan yabancı ot sorunu başta olmak üzere diğer sorunlar da kültürel tedbirlerle çözülmeli ve uzun yıllar düşük maliyetlerle yüksek verimlere ulaşılmalıdır.
Çeltik uzun yıllar üst üste yetiştirilebilir. Hiçbir sakınca yoktur. Dünyanın çeltik bölgelerinde yüzlerce yıldır aralıksız çeltik yetiştirilen tarlalar bulunmaktadır. Ancak her yıl aynı yaşam ortamının oluşturulması, çeltik hastalık, zararlı ve yabancı otların hızla çoğalmasını sağlamaktadır.
Çeltikte hastalık, zararlı ve yabancı otlarla başa çıkmanın en kolay yolu arada bir çeltik tarlalarında kuru tarım yapmaktır. Ortamın arada bir değiştirilmesi, hem mezofit, hem de sucul ortam seven yabancı otlarla en iyi mücadele yöntemidir. Bunun için tavaları bozmaya da gerek yoktur.