Eğitim sistemini defalarca değiştiren iktidar sahipleri, umutsuz bir gençlik ortaya çıkardı.

Eğitim sistemini defalarca değiştiren iktidar sahipleri, umutsuz bir gençlik ortaya çıkardı. Yarına dair umutlarını yitiren gençler, memlekette bir gelecek hayal edemiyorlar. Oysa memleketin gelişimi gençlerin heyecanına ve hevesine bağlı.
Geçenlerde güncellenen ve Euronews gazetesinde yer alan haberde gençlerin moral değerlerinin ne kadar düştüğü de dikkati çekiyor. Alman Konrad-Adenauer Vakfı tarafından Türkiye'de yapılan bir saha araştırması, gençlerin büyük çoğunluğunun gelecekten umutsuz olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre ülkedeki ekonomik koşullar nedeniyle hayal kırıklığı ve karamsarlık yaşayan gençlerin yüzde 72.9'u imkanı olduğunda başka ülkede yaşamak istediğini söyleyiverdi. Geriye başka bir şey kalmıyor zaten.
Memlekette milyonlarca mülteci fink atarken, memleketin gençlerinin dörtte üçünün başka bir ülkede gelecek hayal etmesi içler acısı bir durum. Bu içler acısı durumu gözlerime bak gibi saçma sapan ifadelerle geçiştirmeye çalışan maliye bakanını da gördü bu millet.
Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 28 ilde yaşayan 18-25 yaş arası 3 bin 243 gencin yaşam koşulları, siyasi ve sosyal tutumları ve beklentileriyle ilgili yönelimler de bulunuyor.
Ankete katılan gençlerin %62,8'i Türkiye'de geleceği olumlu görmüyor. Tamamen umutsuz olduğunu söyleyenlerin oranı %35,2. Bu karamsarlığın ana kaynağını memleketin ekonomik koşulları oluşturuyor. Öğrenciler özellikle hayat pahalılığı, yüksek enflasyondan yakınırken olası bir ekonomik çöküşün de korkusunu yaşıyor. Gençlerin üçte biri memleketin geleceğinden umudunu kesmiş görünüyor. Ankete katılan gençlerin bu iktidar döneminde yetişmiş olması, nasıl karamsar bir gençliğin yetiştirildiği de ispatlanıyor.
Ankete katılan gençlerin ülkenin Cumhurbaşkanlığına ve yargı gibi temel kurumlarına olan güveni de düşük bulunuyor. Gençlerin siyasi partilere güvenleri de düşük görünüyor. Memleket yönetiminden rahatsız oldukları apaçık ortada. Gençler siyaset konusunda şüpheci bir yaklaşıma sahip. Buna karşın yurt içi ve yurt dışındaki siyasi olayları ise yakından takip ediyorlar.
Gençlerin en çok güven duyduğu kurumların başında %70,3 ile bilim insanları geliyor. Orduya güvenleri de %61,8 civarında ve geçmişe göre düşmüş görünüyor.
Cumhuriyetin temel kurumları ile Türk bayrağına olan güven yüksek. Araştırmaya göre Mustafa Kemal Atatürk, %83,3 ile gençler için en önemli unsur. Atatürk gençlerin umudu ve ideali.
Araştırmaya katılan gençlerin %23,9'u CHP’ye, %10'u ise AK Parti'ye oy vereceklerini belirtiyor. Diğer partiler sorulmadığı için bilinmiyor. Cumhurbaşkanının gençler arasındaki teveccüh oranı ise sadece %16.8. Hiçbiri cevabının oranı çok daha yüksek.
Gençlerin en beğendiği siyasi lider olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş görünüyor. Aslında Mansur Yavaş yaptığı çalışmalarla milletin de sevgisini kazanıyor.
Gençlerin yarısından fazlası mevcut göçmen politikasını yanlış buluyor. Göçmenlere sağlanan imtiyazlar ve kolaylıklar, gençlerin bir kısmının ikinci sınıf vatandaş duyguları yaşamasına da neden oluyor. Gençler Suriyelilerin geri gönderilmesini istiyor.
Gençlere umut olmak gerekiyor. Süslü cümlelerle bu gemi yürümez. İcraatı ve sonuçlarını daha iyi görüyor gençler.