TÜİK’e göre araba fiyatları bir yıl içinde sadece %12 artmış. İstatistiklerine güvenilmeyeceğini bu açıkladığı oranlar bile gösteriyor.

TÜİK’e göre araba fiyatları bir yıl içinde sadece %12 artmış. İstatistiklerine güvenilmeyeceğini bu açıkladığı oranlar bile gösteriyor. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı, bütün restoran ve kafelerin kapatıldığı, seyahatin yasaklandığı günlerde bile işsizlik azaldı diye açıklama yapan kurumun neyine inanılır bilinmez. Tuttukları istatistiklerin gerçekle alakası olmadığı kesin.
Cumhurbaşkanı da ekonominin iyi olduğunu, krizin teğet geçtiğini falan söylüyor. Oysa çarşı, Pazar hiç de öyle demiyor. Artık insanlara gerçeği söylemenin zamanı gelmiştir. Türkiye üretemiyor. İthalat lobileri sayesinde ithalatçı bir ülke haline geldi.
Türkiye ana gıdası buğdayda dışa bağımlı hale geldi. Rusya ve Ukrayna buğday vermesinler yiyecek ekmek bulamayız. Hele bu yıl buğday üretiminin en düşük seviyeye inmesi, ithal edilen buğday miktarını tarihin zirvesine çıkardı. Arpa, mercimek, fasulye, nohut başta olmak üzere her şeyi ithal eden, üstelik gümrüksüz ithal eden memleket çiftçinin canına okudu.
Bir yıl önce buğday ekerken alınan taban gübresinin torbası 125 liraydı. Bu sene 400 lira. İki ay sonra çimen gübresi olarak kullanılacak ürenin torbası 700 lira. Ekonominin neresi iyi acaba? Bu sene çiftçinin çoğu taban gübresi kullanmadan hububat ekimi yaptı. Verimin düşeceği şimdiden görünüyor. Aynı zamanda yeterli ekiliş de olmadı. Türkiye buğday ithal etmeye devam edecek demektir. İkide bir dış güçler diyen iktidar sahipleri bizzat dış güçlerin isteğini yerine getirmekte, memleketi gıda ithalatçısı ülke haline getirmişlerdir. Verdikleri gübre desteği iki kilo gübreyi ancak almaktadır. Oysa devletin birinci önceliği milletin gıda güvenliği olmalıdır.
Depolara baskın yapılacakmış. Hangi depoda mal var ki? Limonu dalından toplaması bile toplama parasını kurtarmıyor. Kim stokçuluk yapacak. Memleket üretemiyor. Üretenin ayağına sıkılıyor. Üreticiyi korumayan ithalat politikaları çiftçiyi bitirmek üzere. Tarla ve bahçe satışları cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıyor.
Komşumuz Bulgaristan’da beş sene önce 1,98 leva 1 avro ediyordu. Hala aynı. Yine beş sene önce 2.5 lira 1 leva yapıyordu. Şimdi 9 TL 1 leva yapıyor. Şimdi ekonominin kitabını yazanlar bunu nasıl açıklayabilir? Beğenmediğimiz Bulgaristan’ın parası, Türk Lirası karşısında üç kattan daha fazla değer kazanmış. Onların ekonomisi mi iyidir? Bizimki mi? Okuma yazma bilmeyen çocuk bile bunun cevabını verir. Bunun başka yorumu olmaz. Paran değer kaybediyorsa, hele savaş halindeki Suriye parası karşısında bile değer kaybediyorsa ekonomin bozuk demektir.
İhracatını yaptığın ürünlerin, hammaddelerini un ve tekstilde olduğu gibi ithal ediyorsan yine dışa bağımlısın demektir. Onların da hammadde fiyatları artacak demektir. Çünkü paranın değeri her geçen gün azalıyor.
Neticede bir beceriksizlik sorunu veya öz kaynakların bilinçli bir şekilde tahsisi sorunu vardır. Eleştirileri cevaplamak yerine eleştirenleri fetoculukla suçlamak abesle iştigaldir. Bir zamanlar devleti teslim ettikleri terör örgütünü başkalarına yamamak anlamlı değildir. Ekonomi neden batmak üzeredir, paramız neden değer kaybetmektedir? Bunun cevabı verilmelidir.