Keçi yetiştiriciliği öteden beri hem sosyal hem de ekonomik baskı görünce, ciddi sıkıntılar yaşadı.

Keçi yetiştiriciliği öteden beri hem sosyal hem de ekonomik baskı görünce, ciddi sıkıntılar yaşadı. 12 Eylül darbesinde Gökçeada’da sıkıyönetim hükümeti tarafından tarımsal zararlı ilan edildi. Yine eski Adana Belediye başkanı da keçiyle mücadele kampanyaları düzenlemiştir. Kırsal kesimde de çobana kız vermeyen millet, keçi varlığının azalmasına neden oldu.
Öteden beri ormanların baş düşmanı ilan edilen keçilere bazı ülkelerde yangınları önlemek için kira bile ödeniyor. Özellikle erken ilkbaharda gelişen otsu türlerin otlatılması yangın çıkma ihtimalini azalttığı gibi, yangının hızla yayılmasını da önlüyor.
Tabiatta bütün canlılar birbirlerine besin zinciri ile bağlı olduklarından, ekosistemin doğal işleyiş ve yönetim sistemlerini kültür ortamlarında da taklit etmek mümkündür. Neticede sistemler daha ekonomik ve verimli kullanılmış oluyor.
Normal koşullarda havaalanlarında, yol kenarlarında ve benzeri yerlerde yabancı otlarla mücadelede biçme ve ilaçlama uygulamaları yapılıyor. Her iki yöntemde de kurumuş otlar yangın tehlikesini artırıyor. Herhangi bir yangın vuku bulduğunda ise bu biçilmiş ve ot ilacıyla mücadele edilmiş alanların söndürülmesi daha güç oluyor. Kurumuş otlar adeta barut gibi yanıyor.
Keçi veya koyunla otlatma, yangın tehlikesi olan alanlarda ot gelişimini önlediği gibi, otsu vejetasyonunun sürekli yeşil kalmasını sağlamakta ve yangını imkânsız hale getirmektedir. Diğer taraftan otlatma ile hayvansal değer ortaya çıkarılmaktadır. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü alanlarda oluşan doğal bitki örtüsü olan makiliklerin de başka türlü ekonomiye kazandırma yolu bulunmamaktadır.
Ülkemizde keçi hep itilmiş kakılmış, hep ormana verdiği zararla ilişkilendirilmiştir. Oysa asırlardır birlikte yaşadığı alanları keçi hiçbir zaman tüketmemiştir diğer canlılar gibi. İnsanoğlunun davranışlarından kaynaklanan baskılar neticesinde, ormana verilen zararlarda, keçiye suç bulunmakla birlikte gerçek suçlu her zaman keçiyi sevk ve idare eden olmuştur. Sonuçta keçi suçlu bulunmuş ve birçok bölgede hem üreticiler, hem de konu uzmanları tarafından keçilere karşı alınacak tedbirler sıklıkla tartışılmıştır.
Akdeniz iklim şartları altında gelişen bitki örtüsü makidir. Küçük çalılardan oluşan bu bitki örtüsü keçi tarafından değerlendirilmekte ve yakacak dışında bir işlevi olmayan bitki örtüsü keçi sayesinde ete ve süte dönüştürülmektedir.
Makilikleri çalılı buğdaygil meraları olarak da tanımlamak ve fiilen olduğu gibi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ekonomiye kazandırmak daha verimli görünmektedir. Diğer yandan, kuraklık nedeniyle artan yangın tehlikelerinin önlenmesinde, dip temizliği ve bunun içinde keçi ve koyun kiralanmasının programa alınmasında yarar görünmektedir.
Elin gavuru der geçeriz ama neyini örnek alırız bilmem. Kaynak kullanımı ve yönetimiyle ilgili olarak yaptıkları çok açık. Daha bir çok ülkede orman yangınlarının önüne geçilmesinde keçi öncelikli olarak kullanılıyor. Bizde nasıl orman düşmanı oluyor anlamak mümkün değil.