Farkında olunmadan devalüasyon meydana geliyor.

Farkında olunmadan devalüasyon meydana geliyor. Merkez Bankasında para vardı yoktu derken, Türk Lirasının değeri eriyip gidiyor. Haliyle gübre, yem, ilaç, mazot fiyatları alıp başını gidiyor. Tarımsal üretimde çok daha hesaplı olmak gerekiyor artık.
Alan ve zaman kullanımını artırmak insanoğlunun en büyük uğraşısıdır. Hele her alanda ticarileşen sektörler çeşitli ürün ve hizmetlerle tarımda neredeyse olmazı başarmak için savaş veriyor. Oysa verim potansiyellerini artırmak kadar kaynakları düzenli ve uzun süreli kullanmanın gerekliliğini göz ardı etmemek gerekiyor. Alan ve zaman kullanımını yoğunlaştırdıkça kaynak tüketimi hızla artıyor. Daha fazla süt için daha fazla yem, daha fazla ürün için daha fazla gübre gerekiyor.
Buğdaydan arpadan daha yüksek verim almak, hayvanlara daha fazla süt verdirmek her üreticinin isteğidir. Neticede ortaya çıkan ürün paraya dönüşmektedir. Bununla birlikte verimliliği artırırken karlılığı azaltan unsurları dikkate almakta yarar vardır. Çok gübre yüksek verim, bol yem yüksek süt verimi sağlasa da ekonomik olmaktan çıkan noktaları iyi takip etmek gerekir. Aksi takdirde komşulara hava atmanın bir anlamı kalmaz iş hesaba gelince.
Tarımsal ürünler kullanılan girdiler karşısında öteden beri değer kaybetmektedir. Sanayileşmekte olan ülkelerde bu gelişim normal karşılanmaktadır. Oysa sanayiye destek verilen ülkelerde sanayi üretiminin sürekli ucuzlaması gerekmektedir. Özellikle otomasyon sistemleri sanayi üretiminde maliyetleri azaltan en önemli unsurdur. Tarımda kullanılan girdilere bakıldığında, mazot, gübre, ilaç, yem ve benzeri girdiler ana kalemleri oluşturmaktadır. Hemen her kalemde tasarruf yapılabileceği gibi, tasarrufta da kritik eşiklere dikkat etmek gerekir.
Bitkisel üretimde gübre kullanımı verimi artıran en önemli faktördür. Özellikle toprağın durumuna ve bitki türüne uygun olarak yapılacak gübre yönetimi üretimden sağlanacak gelirleri belirlemektedir. Gereğinden fazla gübre uygulamanın verimi artırmayacağı gibi, masrafları artırmak suretiyle gelirleri azaltması kaçınılmazdır. Hemen her gübre türünün yararı var şeklinde gelişigüzel gübre kullanmak dolaylı olarak diğer girdi kalemlerini de artırmak suretiyle gelirleri azaltmaktadır. Tarımsal ilaçlar verimi artıran unsurlar değildir. Ulaşılabilecek verimi yabancı ot, hastalık ve zararlılardan koruyan kalemlerdir.
Hayvansal üretimde girdi kalemlerinin çoğunu besleme oluşturmaktadır. Yemlemede sağlanacak iktisat gelirleri artırmaktadır. Bununla birlikte, daha çok verim almak için yapılan uygulamalar hayvanın doğasını bozduğu gibi, verim artsa bile başka sorunları ortaya çıkarmaktadır. Örneğin verim potansiyeli 40 litre/gün olan bir ineğin günde 40 litre süt vermesi besleme açısından ekonomik olmayabilir. Ekonomik olan düzey 25 litrede kalabilir. Bunun hesaplarının doğru yapılmasında yarar vardır. Daha fazla süt için daha fazla masrafa girmenin ekonomik açıdan çok yararı yoktur.
Gerek bitkisel, gerekse hayvansal üretimde 1 kg verim artışı için gerekli girdilerin maliyet toplamları eğer 1 kg ürünle karşılanamıyorsa masrafa gerek yoktur. Kaldı ki, tarımsal üretim çevresel risklerin etkisi altında ortaya çıkmaktadır.