Bandırma bölgesinde fidan üreticileri memlekete neredeyse ceviz fidanı yetiştiremiyor.

Bandırma bölgesinde fidan üreticileri memlekete neredeyse ceviz fidanı yetiştiremiyor. İhracat da yapıyorlar gerçi ama milletin merakı dinmek bilmiyor.
Çok anlamayanların veya merakını internetten takip edenlerin rüyalarını süsleyen ceviz adeta uçuyor. Şöyle cevizleri dikeceksin, beş altı sene yan gelip yatacaksın, arada bir aralarını sürdürüp, gözden geçirirken hayallerine daha yenilerini ekleyip, köşeyi dönmenin hesaplarını yapacaksın. Beş altı yaşındaki fidanlardan 15 kilo meyve alıp 40 liradan sattın mı değme keyfine. Ağaç başına 600 liradan bin ağacın varsa gazino bile kapatırsın değil mi?
Günümüzde hemen her bitkinin reklamı yapılarak çuvalla para kazanma hesaplarının ardı arkası kesilmiyor. Oysa doğal koşulların kapasitesi bellidir.
Son günlerde ceviz yetiştiriciliği daha önce elma ve narda olduğu gibi çok güçlü bir rüzgâr yakalamış durumda. İhtiyacın çok üzerinde fidan üretiliyor. Tarım kanallarında boy boy reklamlar programlar Allah ne verdiyse devam ediyor. Olur olmaz her yerde ceviz bahçeleri kuruluyor. Gerçekten ceviz saklaması kolay, uzun süre saklanabilen ve pazarda iyi fiyat gören bir meyve. En azından satamazsan yersin veya baklavalara koyarsın.
Cevizin cazibesi arttıktan sonra çok sayıda çeşide ait fidanlar piyasada yüksek fiyattan alıcı bulmaya başladı. Emekli olanlar, parası olanlar kim hangi çeşidi öne çıkardıysa alıp dikiyor. Fakat dikilen cevizlerin büyümediği, meyve tutmadığı veya az tuttuğuna dair şikâyetler sürekli artıyor. Köylerde evlerin önlerindeki çetin cevizler çakıldak gibi meyve tutuyor ama bahçedekiler ne tutuyor ne de doğru dürüst büyüyor. Yalova 1, 2, 3, Bilecik, Şebin, Kaman, Pedro, Chandler, Fernor, Franket gibi onlarca çeşit var piyasada.
Halen toplanan istatistiklere göre Türkiye’de ceviz üretimi artarken ithalat da artıyor. Dikim alanı üretime göre daha fazla artıyor. Ancak ağaç başına verim düşüyor. Uzmanlara göre dikim yapılan alanların çoğunluğu ceviz yetiştiriciliğine uygun değil. Dikimi yapılan çeşitlerin çoğunluğu da uygun çeşit değil. Hal böyle olunca 8-9 milyon meyve veren ağaçtan ortalama 215 bin ton ceviz üretimi gerçekleştiriliyor. Bazı yıllarda üretim 180 bin tonlara düşüyor. Türkiye ceviz üretiminde dünya dördüncüsü olmasına rağmen ithalatta dünya birinciliğini açık ara koruyor. Netice itibariyle ceviz dikimine devam edilmeli ama sağlıklı analiz edilmeli.
Uzun ömürlü bir bitki ceviz. Dikerken her şeyiyle hesap etmek lazım. İklim özellikleri kadar toprak özellikleri de önem taşıyor. Son zamanlarda hastalıkları da ortaya çıkmaya başladı. Uyum başarının temelidir. İklim ve toprak uygunsa bakıma bile gerek kalmaz. Yer yanlış seçilmiş ise, ne gübre, ne de ilaç fayda eder. Cevizlerin adam olması için daha fazla masraf gerekir. Yoksa ceviz dikildiği toprağı beğendi ise bakıma bile ihtiyaç duymaz. Hatta dikildiği yerde kendinden başkasını barındırmaz. Ot bile bitirmez.