Kültür ormanları oluşturma etkinlikleri, dünyanın dört bir tarafında gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte bazı ülkelerde, endüstriyel orman oluşturma yerine doğal haliyle koruma felsefesi de güçleniyo

Kültür ormanları oluşturma etkinlikleri, dünyanın dört bir tarafında gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte bazı ülkelerde, endüstriyel orman oluşturma yerine doğal haliyle koruma felsefesi de güçleniyor.
Dikim alanlarında yaşanan yangınlara karşı da önlemler geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de otlatma uygulamaları. İyi bir otlatma yönetimi, felaketlere yol açan orman yangını risklerini azaltmada önemli rol oynamaktadır.
Akdeniz iklimine sahip bölgelerde, çalılı buğdaygil meraları, otlatmak suretiyle hem hayvansal ürün elde edilmekte, hem de yangını güçlendiren otsu yapı azaltılmaktadır.
Yapılan gözlemlerde, otlatılan alanlarda, otlatılmayan alanlara göre yangın ihtimalinin düştüğü, aynı zamanda yangın çıktığında ise afet derecesinin zayıf olduğu tespit edilmiştir.
Otlatma ile yangının şiddeti azaltıldığı gibi, orman ve fundalıklar hayvansal üretimde değerlendirilmektedir. Hayvansal ürünlerle düzenli bir gelir akışı sağlanmaktadır. Başka türlü değerlendirilemeyen çalılıklar, keçi ve koyun otlatma ile ekonomiye kazandırılmaktadır. Orman ve çalılıklarda kontrollü otlatma yönetimi, köylüler için de önemli gelir kapısı olmaktadır.
Orman alanlarında kontrollü otlatma, yangına zemin hazırlayan kuru otsu yapıyı azalttığından, yangın tehlikesini azaltmaktadır.
Yangın riskini artıran orman içi otsu bitki örtüsünün temizlenmesinde, otlatma en ucuz uygulama olarak kabul edilmektedir. Yangına zemin hazırlayan türlerin makineyle veya ilaçlarla temizlenmesi çok daha büyük maliyet oluşturmaktadır. Bu nedenle dünyanın bazı bölgelerinde keçi ve koyun kiralama uygulamalarına da rastlanmaktadır.
Otlatma uygulamalarında hayvan türünün seçimi önem taşımaktadır. Çalı veya ağaç türlerinin büyümesine izin verecek otlatma uygulamalarında genellikle koyun tercih edilmektedir. Otlatılacak alanlarda bitki örtüsüne bağlı olarak, keçi veya sığır da öncelik taşıyabilmektedir. Birden fazla hayvan türüyle otlatmada, ormanlık alanlardaki kaba yem daha iyi değerlendirilmektedir. Yangın riskini azaltmada da daha etkili olmaktadır.
Sığırlar, otsu türleri daha fazla tüketmekte, az eğimli alanlarda daha verimli olmaktadır. Koyunlar, baklagilleri ve diğer geniş yapraklı otları öncelikli otlamaktadır. Keçiler ise çalıları daha çok tercih etmektedir.
Ormanlık alanlarda hayvanların pek tercih etmediği otsu türleri azaltmak için de hayvan sayısını artırmak etkili olmaktadır.
Memlekette sürdürülen dikim çalışmaları, hayvan sahipleri ile kamu çalışanlarını sıklıkla karşı karşıya getirmektedir. Dikim alanlarında otlatma yasaklanmakta, dikim alanlarına hayvan kaçması durumunda büyük cezalar kesilmektedir. Orman içi köylerde, otlatma yasakları ve cezalar, koyun ve keçi yetiştiriciliğinin azalmasında önemli rol oynamıştır. Oysa kara keçinin baskın olduğu bölgelerde ilginç bir şekilde daha az orman yangını çıkmaktadır. Çıkan yangınlar daha kolay bir şekilde kontrol altına alınmaktadır.
Yangın risklerini azaltacak önemli uygulamaların başında dikim alanlarında bitkiler belli bir boya ulaştıktan sonra kontrollü bir şekilde otlatmaya açmak gelmektedir. Çalı türlerinin de şeritler halinde bırakılması, yangının yayılmasını önlemede işe yaramaktadır. Böylelikle kırsalda mera hayvancılığına da destek olunabilmektedir.