Maliye Bakanı milletin anlamayacağı dille, süslü cümlelerle ekonominin ne kadar iyi olduğunu anlatıyor ama bazı istatistikler hiç de öyle söylemiyor.

Maliye Bakanı milletin anlamayacağı dille, süslü cümlelerle ekonominin ne kadar iyi olduğunu anlatıyor ama bazı istatistikler hiç de öyle söylemiyor. Hangi istatistikleri kullanıyor bilinmez ama mutlaka kendi gibi rakamlarla oynayan danışman ve yardımcıları vardır ve oynanmış rakamlarla bilgi veriyordur.
Geçtiğimiz ocak ayında kapanan şirket sayısı yıllık bazda % 9,91 artarken şahıs şirketlerinin kapanma sayısı bir önceki aya göre iki katına çıkıvermiş. Şirket neden kapanır? Üretim veya hizmet yapıp dururken limitet şirketler veya şahıs şirketleri kapanır mı hiç?
TOBB tarafından açıklanan kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerine göre; 2020 yılı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı % 26,56; kurulan kooperatif sayısı % 28,09 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 0,88 oranında artmış. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısında % 3,77 oranında azalma meydana gelirken, kapanan kooperatif sayısında % 95,51, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 105,61 oranında artış meydana gelmiş. Kurulan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre % 26,56 artış olmuş.
TOBB'un bu ayki verisinde, gerçek kişi ticari işletmelerin kapanış oranındaki % 105'lik artış dikkati çekiyor. Anonim ve limited şirketler, kooperatiflere oranla çok daha hareketli olan gerçek kişi şirket açılma ve kapanma oranları, trend konusunda çok daha anlamlı veriler olarak kabul ediliyor.  
Ocak ayında tüm illerde 10.591 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirilirken bu şirketlerin sermayelerinin toplamı, aralık ayına göre % 55,56 oranında azalmış görünüyor. Kurulan şirketlerin 9.087'si limitet, 1.390’u ise anonim şirket statüsünde açılmış.
2020 yılı ocak ayında kurulan 1.076 yabancı ortak sermayeli şirketin 618’i Türkiye, 83’ü İran, 45’i Suriye ortaklı olarak kuruldu. Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 76,20’sini yabancı sermayeli ortak payını oluşturuyor.
Suriyeli mülteciler şirketlere ortak olmak suretiyle Türkiye’ye yerleşiyorlar artık. Yabancı sermaye girişinde İran da önemli atak yapmış durumda.
Ne şekilde olursa olsun yeni kurulan şirket sayısı, kapanan şirket sayısından önemli derecede gerilerde kalıyor. Misyonunu tamamlamış sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin kapatılmasında, yeni ve farklı alanlarda yeni yatırımlarında girilmesinde elbette bir sorun yoktur. Ancak ithalat politikaları, tarımda olduğu gibi üretim yapan sektörlerin tasfiyesine neden oluyor.
Sırf enflasyonu düşük tutmak veya düşük göstermek için yapılan uygulamalar, memlekette sanayi yatırımlarını bitiriyor. İşsizliğin sürekli artması da bunu gösteriyor. Genç nüfusta, üniversite mezunlarında artan işsizlik oranı ile kapanan şirket sayısındaki gelişmeler birbirini destekliyor. Maliye bakanının belirttiği gibi memleket ekonomisi toz pembe değil. Üstelik karanlığa doğru hızla sürükleniyor.