Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre yağışlar zamanında geldi. Ancak bazı bölgelere yağdı, bazı bölgelerde kuraklık devam ediyor.

 
Bu sene ekim ayı kurak gibi görünse, yağış düştü sayılır. Geceleri yağmur gibi çiğ yağıyor. Ayın ilk haftasında düşen yağışlar birçok bölgede toprağı ekim için tava getirdi sayılır. Yazlıklar da kalkmak üzere nerdeyse.
Yazlık geç ekimlerin olmadığı taban arazilerde ve sulanmayan eğimli arazilerde ekim hazırlıklarına başlanabilir. Çanakkale’de kışlık ürünlerden en fazla buğday ekilmektedir. Arpa, yulaf ve tritikale ekilişi düşük düzeylerdedir.
Buğday yetiştiriciliğinde en önemli sorun ekmeklik kalitesinin düşük olmasıdır. Harmanda buğdayların önemli bir kısmı barem dışı kalmakta ve yem sanayiine gitmektedir.
Oransal nemi yüksek alanlarda ilkbaharda pas ve kök çürüklüğü hastalıklarının yaygınlığı gluten indeksini düşürmektedir. Aynı zamanda ilkbahar yağışlarının fazlalığı topraktaki azotu yıkamakta, en kritik dönemde buğday azot noksanlığı çekmektedir. Potasyumlu gübre kullanımı hastalık etmenlerinin etkinliğini düşürmektedir. Akıllı gübre kullanımı da azot yetersizliğini ortadan kaldırmaktadır. Erkenci çeşitler ise erme dönemine daha erken girdiğinden hastalıklardan ve azot eksikliğinden daha az etkilenmektedir. Sonuçta kaliteli ürün elde edilmektedir.
Çanakkale’de sulu tarım, Biga ve Kumkale ovaları başta olmak üzere oldukça geniş alanlarda yapılmakta, çeltik, domates, biber ve mısır yetiştiriciliği önde gelmektedir. Sulanan alanlarda yazlık ürünler yetiştirildiğinden kış döneminde tarlalar boş kalmaktadır. Boş kalan dönemde sezonun değerlendirilmesinde yarar vardır. Bu amaçla fiğ türlerinden yararlanmak mümkündür. Yem bezelyesi de son zamanlarda yüksek ot verimiyle dikkati çekmektedir. Sulu tarım yapılan alanlarda her ne kadar hayvancılık yaygın olmasa da ot ticareti yaygınlaşmıştır. Dolayısıyla bu sezonda hem ot üretmek hem de tarlanın toprak özelliklerini iyileştirmekte yarar vardır. Toprağın organik madde ve azot içeriğini artıran yıllık baklagillerin yetiştirilmesinin çok masrafı olmadığı gibi dekar başına hatırı sayılır desteği de vardır.
Kasımın ilk haftasında yağış olasılığı yüksek görünmektedir. Bundan sonra yapılacak ekimlerde hızlı hareket etmekte yarar vardır. Ne kadar erken ekim yapılabilirse verim o derece yükselmektedir. Son yıllarda sıklıkla meydana gelen ilkbahar yoğun yağışlarının da olabileceği hesap edilerek ekimden sonra su tahliye çizilerinin açılmasında yarar vardır. Yüzey suyunun hızlı bir şekilde tarladan atılması, kışlık ekimlerde verimi belirleyen en önemli unsurdur. Su göllenmelerine izin verilmemelidir. Son yıllarda kışlık ekimlerde batak sorunu yaşanmaktadır. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu yüzey sularını tarladan uzaklaştıracak çizilerin sıkça açılmasıdır.
Hayvancılık yapan üreticilerin hasıl ekimleri de erken yapılmalıdır. Arpa, yulaf, yıllık çim ve tritikale ekmek suretiyle oluşturulan hasıllar, erken ilkbaharda otlatmaya gelmektedir. Hasıl ekimlerinin normal ekimlere göre daha sık yapılmasında yarar vardır. Hasıl ekili alanlar otlatmadan sonra tohuma da bırakılabilir. Bu şekilde çift ürün da alınmış olur.