Yeter artık" isyanı ile gündem olan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin Çanakkale’de boğaz geçişini sağlayan GESTAŞ’ın Genel Müdürü Mahir Sevinç’i hedef alan ve çok konuşulacak bir protestoya imza attı.

GESTAŞ’IN ELİNDE ADA ULAŞIMINI SAĞLAYACAK DONANIMA SAHİP GEMİ YOK
Çanakkale’de iskele meydanı eşine benzerine rastlanmamış bir protestoya ev sahipliği yaptı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin Çanakkale’nin deniz ulaşımını yapan GESTAŞ’ ın Gökçeada seferlerini gerçekleştirememesi nedeni ile GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç’i protesto etti. Ünal GESTAŞ’ı protesto etmek için iskele meydanına Maket tekne ile geldi. Ünal’a maketli tekne protestosuna destek vermek için Çanakkale İyi Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Necati Gapran, Çanakkale İyi Parti Gençlik Kolları İl Başkanı Taner Mutlu, Çanakkale Belediyesi, İyi Parti Belediye Grup Başkanvekili Ahmet Uslu ve çok sayıda iyi partili yönetici ve vatandaş iskele meydanındaydı. Maket teknesi ve beraberindekiler ile iskele Meydanına Gelen Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin Türkiye’nin en büyük adası’nın ulaşım problemine çözüm bulunamadığının altını çizerek ''Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada'nın yıllardır ulaşım problemlerine çözüm getirilememiştir. Daha önce birçok defalar olduğu geçtiğimiz dört gün içerisinde de yaşanan sefer iptalleri, hava muhalefetinin yanında Gestaş'ın elinde yeterli donanıma sahip gemilerin olmayışındandır. Hali hazırda uzun yıllar Gökçeada'ya hizmet eden Gökçeada- 1 gemisi 1993 norveç yapımı olup; tek motorlu gemi iki kez karaya oturmuş, ekonomik ömrünü tamamlamış ve 2 aydır bakım ve onarımları tamamlanmadığından sefer alamamıştır.

GESTAŞ KREDİYİ ALDI AMA ORTADA GEREKLİ DONANAMA SAHİP GEMİ YOK
İl genel meclisinde onaylanan krediye rağmen GESTAŞ’ın Gökçeada’ya güvenli şekilde sefer yapacak donanımda gemi olmadığını ifade eden Ünal “GESTAŞ' ın elindeki mevcut gemilerle sağlıklı ve güvenli taşımacılığın mümkün olmadığı aşikardır. GESTAŞ Genel Müdürünün Çanakkale İl Genel Meclisinin, şirketin 100 milyon TL borçlanmasına onay, vermemesi durumunda yeterli donanıma sahip gemi alınamayacağını söylemesine rağmen, o gün CHP il genel meclis üyesi olan Nejat Önder bey' in karşı çıkması üzerine borçlanma gerçekleşmemiştir. Sonucunda Nejat Önder bey' in, AK Partiye geçmesi ile borçlanma onaylanmış ama Gökçeada yine unutulmuştur.'' Bunun sonucunda; yeterli donanıma sahip geminin olmaması Gökçeada'nın  kritik doğal afet ve sağlık problemlerini de çözümsüz bırakmaktadır. Sonuç olarak; gelinen noktada finansmanında onaylanmasına rağmen sağlıklı bir ulaşıma çözüm bulamayan GESTAŞ genel müdürlüğünü protesto ediyor ve kendi imkanlarımızla yapmış, olduğumuz bu tekneyi kendilerine ilham olması temennisiyle hediye ediyoruz'' dedi.

DENİZ ULAŞIMINI BECEREMİYORLARSA HATTI GÖKÇEADA BELEDİYESİNE DEVRETSİNLER
Çetin açıklamasının devamında “Lozan’dan sonra boğazın çıkışında, stratejik anlamda iki tane adamız bulunmaktadır. Bunların bir tanesi Gökçeada bir tanesi de Bozcaada'dır. Bozcaada ana kara ile 4 mil uzaklıktayken, Gökçeada 14 mil uzaklıktadır. Ve hava sirkülasyonu itibari ile, havanın çok sert estiği ve iklim koşullarının daha zor geçtiği bir alanda, Türkiye'nin en büyük adasında yaşayan insanlarız. Bu insanlarımızın, sağlık problemleri ani doğal afetler derken daha 3 gün yaşadığımız yangında, Gökçeada yansa bitse kül olsa, maalesef ana karadan hiç bir ulaşım sağlanamayacaktır. Dolayısı ile bu coğrafyada bu kadar stratejik, bu kadar önemli bir adamızın, ulaşımının sağlanması noktasında, GESTAŞ’a kendi imkanlarımızla yaptığımız bu gemiyi hediye ediyoruz, onlara ilham kaynağı olur inşallah, eğer bundan ilham almazlar ise bu hattın çalışma haklarını bize devretsinler, ben Gökçeadalıların ulaşımın en konforlu şekilde en güvenli şekilde yapacağımdan kimsenin endişesi ve şüphesi olmasın'' ifadelerine yer verdi.

GÖKÇEADA’NIN DENİZ ULAŞIMI SORUNU GİDERİLMELİDİR
Çetin, GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç’i protesto ettiği eylemde son olarak şu cümlelere yer verdi. ''Gözden uzak ulan gönülden ırak oluyor. Ders kitaplarında açtığımızda ilk sayfalarında bulunan, Türkiye haritasında zaman zaman Gökçeada’yı koymayı bile unuttular. Ama Gökçeada Türkiye’nin en büyük adası, su kaynakları itibari ile dünyanın 4. büyük zenginliğine sahiptir. Bizden 3 kat küçük olan, Yunanistan'ın Santorini adası, Yunanistan'ın gayri milli hasılasına yüzde 1.5 oranında katkı sağlar, ve Yunanistan’ın ürünlerini pazarlar iken biz Gökçeada gibi bir alanda, bu kadar doğal zenginlikleri ile anılan coğrafyada, ulaşım nedeniyle maalesef istenilen düzeyde, turizm gelirlerine ulaşamadık. Çanakkale'nin geneli itibari ile, şu cümleler ile tamamlamak istiyorum. Ben bu toprakların çocuğuyum. Anam Külcüler köyünden, babam Ezine'nin Arasanlı köyünden, Çanakkale’yi şöyle bir gözünüzün önünden geçirin, Kaz dağları nerede Çanakkale'de, Assos antik limanı nerede Çanakkale'de, Troya antik kenti nerde Çanakkale'de, 253 bin şehit verdiğimiz şehitlik yarımadası nerede, Çanakkale'de, ve dünyada kaç tane kent vardır ki içinden boğaz geçen, böyle bir  kentin turizm gelirleri itibari ile, Türkiye gayri safi milli hasılasına katkısı nedir? Dolayısı ile bütün Çanakkale'nin yerel dinamikleri, şapkayı artıp önüne koyup, bu mevcut eksiklikleri gidermek zorundadır'' dedi.

Ogün inal