TROİA’ NIN HİKÂYESİ TUALLERE DÖKÜLDÜ
2017 yılında Ankara'da klasik ve çağdaş sanatı sanatseverler ve koleksiyonerlerle buluşturmak amacıyla ile kurulan Mira Koldaş Art Galeri,  düzenledikleri sergiler ve çalışmalarla birçok şehirde tarihe ve geçmişe dokunan sereler ortaya koydu. Mersin ve Hatay’ın ardından Çanakkale için de bir koleksiyon hazırlayan Mira Koldaş ve ekibi, Troya’dan esinlenerek bir galeri oluşturdu. Çanakkale’nin Mitolojik havasından yola çıkan sanatçılar, İphigenia koleksiyonunu oluşturdu. İphigenia Agamemnon’un kızıdır. Menelaos ile evlenmek üzere olan Helen Paris ile Troya’ya kaçmıştır.  Bunu öğrenen Sparta Kıralı Menelaos, sefere çıkmak ister.  Ancak çeşitli nedenlerle sefer iki yıl gecikir.  Agamemnon önderliğinde Ordu iki yıl toplansa da  Agamemnon  Artemis’in kutsal saydığı geyiği öldürdüğü için rüzgar çıkmaz bu nedenle gemiler de yola çıkamıyordu.  Pek çok kuşun kurban edilmesine rağmen kehanet kalkmıyor, rüzgâr esemiyordu.  Kâhinler kehanetin ancak Agamemnon’un kızı İphigenia’nın kurban edilmesi ile kalkabileceğini söylediler.  Bunun üzerine İphigenia kurban edilmeye karar verilir.  İlk başlarda dirense de İphigenia sonradan hayatını feda eder.

TROİA’ NIN BİR KAHRAMANI RESMETTİK
İphigenia’nın hikâyesinden esinlenen sanatçılar “İphigenia” koleksiyonunu oluşturdu.    Mira Koldaş, Aslı Sinman Kutluay, Şükrü Aslışen, Evrim Özeskici, Tuba Batu ve Uğur Halıcı’nın eserlerinin yer aldığı “İphigenia”  sergisi Çanakkale Belediyesi 59. Troia festivali kapsamında açılan ilk sergi oldu.  Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde, sanatseverlerin beğenisine sunulan 30’dan fazla eserin yer aldığı sergiye ilgi de yoğun oldu.  Sergi Hakkında bilgiler veren Küratör Berna Demirhan “59. Uluslararası Troia Festivali kapsamında ikinci İphigenia sergisini açmış olduk.  Çanakkale’nin kültür sanat anlamındaki en kapsamlı festivalinde biz de yer almış olduk.  Ustalar, yerel sanatçılar uluslararası sanatçılar üzerine hep beraber çalıştığımız bir galeri olan Mira Koldaş Sanat Galerisi olarak Çanakkale’nin tarihine dokunmak istedik.  Sergimizde oluşturduğumuz eserlerle oradaki yaşamı canlandırmak amacı ile çalışmalar yapıyoruz.  Daha önce de Hatay’da Uluslararası sanatçılarla yaptığımız bir sergi açmıştık, Troia Festivali Kapsamında Çanakkale’deyiz. Şimdi de Mardin için bir proje hazırlıyoruz. Yine sanatçılarımızla yaptığımız çalışmalar çok keyifli olacak.  Her bölgede yaptığımız bu projeyi bir şehir gibi düşünüyoruz aslında,  sonrasında Çanakkale’yi seçmiş olduk.  Madamın Yeri olan bu galeri de çok keyifli bir mekân.  Ambiyansı ile de Sergiye çok uygun bir yerdi.  Troia Festivali kapsamında da Çanakkale Belediyesinin destekleri ile burada sergimizi açmış olduk.  Sergimizin ismini de İphigenia koyduk. Çünkü Troia demişken, troia ile ilgili bir kahraman ile anılmak istedik” dedi.

ULUSLARARASI BAŞARILARA SAHİP SANATÇILARIN ESERLERİ YER ALDI
MİRA KOLDAŞ
“İphigenia” sergisinde Ülkemizin yanı sıra dünyanın bir çok ülkesinde serlerini sergileyen sanatçıların eserleri de yer aldı. Sergide eserlerine yer veren sanatçılardan bir tanesi olan aynı zamanda Galerinin de kurucusu Mira Koldaş, Ankara’nın genç kuşak ressamlarından biri olarak tanınıyor. Ülkemizi yurtdışında da temsil eden Koldaş,  4 yıl boyunca dar gelirli ailelerinin çocuklarına resim ve sanatı sevmeleri için projelerde gönüllü olarak çalıştı. Gençleri sanata yönlendirme çalışmalarına devam eden Mira Koldaş, yurt içi ve yurt dışında birçok özel koleksiyona sahip.

ASLI SİNMAN KUTLUAY
Galeriye katılan ve sergide eserleri bulunan bir başka isim ise Aslı Sinman Kutluay oldu.  10 yaşındayken Hindistan’da katıldığı Shankar’s Uluslararası Resim Yarışmasında kazandığı gümüş madalya ile sanat dünyasına girer girmez ismini yazdıran Kutluay, 2007’den bu yana New York, Toronto, Londra, Paris, Brüksel, Berlin, Milano, Floransa, Seul, Singapur gibi ülkelerde dünya çapında sergilere katıldı. Eserleri ile sanatseverlerin beğenisini toplayan Aslı Sinman Kutluay, Çanakkale sergisinde de eserlerine yer verdi.

EVRİM ÖZESKİCİ
Katılımcılardan birisi de Uluslararası tecrübesi olan bir başka isim Evrim Özeskici oldu.  200’den fazla uluslararası sergide eserleri sergilenen Özeskici, Amerika, İspanya, Ukrayna, Sırbistan, Bulgaristan, Polonya, Romanya, Finlandiya, Letonya, Romanya, Macaristan,  İtalya ve Fransa gibi ülkelerde koleksiyonlarda yer alıyor.  Özeskici, ‘İphigenia’ sergisi için de özel koleksiyonlar hazırladı.

TUBA BATU
“İphigenia” sergisinde Uluslararsı başarı yakalayan sanatçıların yanı sıra ulusal ve yerel  sanatçıların eserlerine de yer verildi.  Sergiye seramik heykelleri ile katılan isimlerden bir tanesi de ÇOMÜ El Sanatları Bölümünde Doçent olarak görev yapan Tuba Batu oldu. Kişisel sergilerinin yanı sıra Ulusal ve uluslararası bir çok sergide eserleri ne yer verilen ve sanatseverler tarafından beğenilen Tuba Batu, eserleri ile “İphigenia” sergisine katıldı.

UĞUR HALICI
Sıradışı çizimleri, Stilize kadın figürleri ve soyutlanmalara odaklı tablolar çizerek, sanatseverleri farklı bir yolculuğa çıkaran Uğur Halıcı, “İphigenia” sergisinde de eserlerinden söz ettirdi. Koleksiyona özel hazırladığı eserleri ile Halıcı, tablolarında tarih öncesi kadın idollere gönderme yaparak, sanatseverleri heyecanlandırdı.

ŞÜKRÜ ASLIŞEN
“İphigenia” sergisine tabloları ile katılan Şükrü Aslışen ise resimlerinde haksızlığa uğrayan, hakkı gasp edilen,  orantısız baskıları ve zulümlere maruz kalan insanları ele aldı. Aslışen, hayatta olan olumlu ya da olumsuz şeyleri sanat diliyle tablolarına işledi.

Şenay Azman