Troia kazılarını “hayallerimiz tek tek gerçek oldu” cümlesi ile özetleyen Aslan, “1988’yılında kazı ekibine katılırken çok heyecanlıydım. 1988 yılında Troya Ören Yeri bir harabe harabesine dönüşmek üzereydi.  O zamanda Korfman, 50 yıllık bir aradan sonra Yeniköy’deki kaz çalışmalarını bitirip buraya gelmişti.  Ekipte bulunan ben dâhil hepimizin hayalleri vardı.  1988 yılında Troya Ören Yeri bir harabe harabesine dönüşmek üzereydi.  O zamanda Korfman, 50 yıllık bir aradan sonra Yeniköy’deki kaz çalışmalarını bitirip buraya gelmişti.  Ekipte bulunan ben dâhil hepimizin hayalleri vardı.  O hayaller de 1988 yılından sonra aşama aşama gerçekleşti.  Ben de ömrümü adadığım, kariyerimi yaptığım bu topraklarda gönülden projelerin içerisinde yer aldım.  1988 yılından sonra özellikle dönüm noktalarından bir tanesi 1996 yılında Ören yeri ve çevresinin Troya Milli Park olması oldu.  Bugün Anadolu’da belki en önemli konuma gelmiş, Homeros coğrafyasının en iyi konuma gelmiş yerlerden bir tanesi.  Burası için dönemin pek çok yetkililerinin katkıları oldu” dedi.

TROİA’NIN DÜNYA KÜLTÜR MİRASI İLAN EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYDI

Konuşmasında, Hayallerini gerçekleştirmek için Çalışmalarını ve hayatını adadığı Troya Ören yerinin ilk günden bu yana geldiği süreçlerde yaşanan dönüm noktaları ve hayallerine kavuşmak için yapılan çalışmaları anlatan Troya Kazı Başkanı Profesör Doktor Rüstem Aslan “Benim için 2800 yıldır Homeros’un dizelerinin hırçınladığı bu gökyüzünün altında sizlerle Kazı Başkanı olarak selamlamak bir onurdur.  Aslında bu akşam Biz kazı ekibi için sevinçli bir akşam. Çünkü Pandemiz sonrasında bir arada bulunmak ve 59 yıllık festivalin  coşku ile kutlanması bizleri sevindiriyor.  Yine 2005 yılında rahmetli Kazı Başkanımız Osman Korfman’ın Çanakkale Fahri Hemşehrilik beratını aldıktan birkaç saat sonra vefat etmesini hatırladıkça birazcık da üzülüyoruz.  Ben yaklaşık 34 yıldır Troya’da çalışıyorum.  1988 yılında geldim. 1988 sonrasında yaşanan önemli bir diğer olay ise 1998 yılında Troya Dünya Kültür Mirası oldu. Yani burası sadece bizim değil herkesin, dünya kültür mirası olması aslında çok önemli bir olaydı.  Onun sonrasında bu etki ile beraber Kültür mirası olmasının 20. Yılını Troya Yılı ilan ederek çok büyük bir Turizm hareketine dönüştürdük” dedi.

TROYA MÜZESİ HAYALİMİZDİ, GERÇEK OLDU

Troya Kazı Başkanı Profesör Doktor Rüstem Aslan,  konuşmasının son bölümünde troia müzesine ayırarak  “Burada 2000’li yıllarda Korfman’ın Dünya Kültür Mirası olduktan sonra doğada, Kültürde ve siyasette “Barış” diye bir mottosu vardı.  Özellikle “Doğada Barış” ’tan kast ettiği Troya Milli Parkının içindeki ekolojik türlerinin canlanması.  “Siyasette Barış” ’ta ise savaşla anılan böyle bir yerin barış görüşmelerinde en azından sembolik olarak kullanılmasını istemişti. Ama asıl vurgulamak istediği  “Kültürde Barış’ta Troya Müzesi” fikri.  Troya Müzesi Fikri de bizlerin 20 yıldır peşinden koştuğumuz fikirdi.  O dönem beraber çalıştığımız arkadaşlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkilileri ile beraber Troya Müzesini de açtık ve ‘Kültürde Barış’ mottosunu da gerçekleştirdik.  Hayalimizi gerçekleştirdiğimiz Troya Müzesi Açılıştan sonra pek çok ödül aldı. Ve bundan sonra da bu ödülleri alacak. Osman Bey’in yaklaşımı şuydu ve ben de onu hissederek çalışmalarımıza devam ediyorum Bu topraklar çok önemli ve bu topraklara bizim borcumuz var bunu ödemenin de buranın önem ve değerini arttırmak. Bizim peşinden koştuğumuz bütün projelerde Troya Milli Park, Troya Müzesi ve Şu an Troya Ören Yeri Türkiye’nin bir anlamda en iyi korunan, en iyi dolaşılabilen ören yerlerinden birine dönüştü.  Biz bu topraklara olan borcumuzu, buranın önem ve değerini arttıran projelerle ödemeye çalışıyoruz. Bu yetmez çünkü Troya daha iyisini hak ediyor.  Kazı ekibimizin de isteği bu ve her gün bunu hissederek çalışıyoruz” dedi.

Ogün İnal