Avrupa Komisyonu Erasmus Programı kapsamında Yunanistan'dan Çanakkale'ye gelen Gastronomi öğrencileri Çanakkale’de Türk mutfağını öğrenmeye devam ediyor. Çanakkale Aktif Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Zafer Orkun Ongan Yunan öğrencilerin Çanakkale’de Türk mutfağı eğitimlerinin 30 Ocak’a kadar devam edeceğini söyledi.

Yunanistan’dan Çanakkale’ye gelen Yunan Gastronomi öğrencilerin Çanakkale’deki Türk mutfağını öğrenmek için başlatıla projedeki eğitimleri devam ediyor. Yunan öğrenciler proje kapsamında Türk tatlıları ve unlu mamullerini öğreniyorlar. DI.S.R.U.P.T.I.ON. isimli uluslararası proje, Pire kentinde bulunan IEK Piraeus Mesleki Eğitim Enstitüsü ve Çanakkale'de faaliyet gösteren Çanakkale Aktif Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'nin ortaklığında hayata geçirildi. Çanakkale Aktif Gençlik ve Spor Kulübü Derneği yönetim kurulu başkanı Zafer Orkun Ongan'ın projeyle ilgili verdiği bilgilerde 15 gün sürecek olan eğitimin devam ettiğini ifade ederek, "Derneğimiz 10 yıldır Avrupa Birliği'nin gençlik programlarıyla ilgili çalışmalar yürütüyor. Bunların içinde gençlerin mesleki yeterliliklerinin artırılmasına ve kültürler arası diyalog geliştirilmesine katkı sağlayan projeler önemli bir yer tutuyor. Derneğimiz Avrupa'daki çeşitli mesleki eğitim kuruluşlarıyla bir süredir bu çerçevede projeler gerçekleştiriyor. İki ay önce Atina'dan bir okul ile yöresel yemeklerimizle ilgili 15 günlük bir eğitim projesi hayata geçirmiştik. Şimdiki projemizde ise Yunanistan'dan bir başka mesleki okul ile 17 Ocak - 01 Şubat 2022 tarihleri arasında yoğun bir eğitim programı uyguluyoruz. Projeye Yunanistan'dan çeşitli yaşlarda 14 öğrenci katılıyor. Uygulamalı çalışmaların çoğunu kentimizin tanınmış şefi olan aynı zamanda Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Dernek Başkanlığı görevini de yürüten Usta Aşçı Osman Demirci tarafından verilirken projenin kolaylaştırıcısı ise Yunanistan’ın ünlü ustalarından Panagiotis Papadatos. Grand Anzac Hotel'de konaklayan öğrenci grubu her gün farklı mekanlara transfer ediliyor, farklı tatlı ve unlu mamüllerin yapılışını uygulamalı olarak öğreniyorlar. Projenin eğitim çalışmaları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü, Odak Organizasyon İmalathanesi, Melis Pastanesi, Konakkale Kafe, Tevfikiye Köyü Globi Cafe, Gülşen Yufka, Yeltepe Ekmem Fırını gibi mutfak ve atölyelerde gerçekleşiyor. Proje sayesinde Yunanlı öğrenciler ve eğitimciler kentimizin tarihi ve kültürel değerlerini de öğrenme fırsatı buluyorlar. Programda bu amaçla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Troya Müzesi ve antik kenti, Çanakkale Ticaret Borsası, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanlığı gibi ziyaret ve inceleme çalışmaları da yer alıyor. Projeye dahil olan öğrenciler künefe, fırın sütlaç, baklava çeşitleri, magnolia, ekler, tahin helvası gibi klasik tatlıların yanı sıra peynir helvası ve globi tatlısı gibi yöresel tatlıları da tanıma fırsatı buluyorlar. Proje klasik yufka yapımı, pişi, ekmek ve simit çeşitleri, su böreği, gözleme, lahmacun ve pide yapımı çalışmalarını da içeriyor" dedi.

“ÇANAKKALE’DE ÖĞRENDİKLERİMİZİ YUNANİSTAN’DA UYGULAYACAĞIZ”
Projeye katılan Yunanlı misafir öğrenciler, Çanakkale'de gördükleri samimiyet ve desteklerden çok etkilendiklerini, bu tür çalışmaların ülkeler arasındaki anlayışa ve dostluğa katkı sağlayacağını belirttiler. Öğrenciler Çanakkale'nin kültürü ve tarihi kadar kentte yaşayan insanların sıcakkanlılığının da çok değerli olduğunu söyleyerek, edindikleri yeterliliklerin mesleki yaşamlarına olumlu etki sağlayacağını söylediler. Proje katılımcıları, projede kendilerine imkan sağlayan ve destek olan herkese teşekkürler ettiler. Yunanlı öğrenciler 30 Ocak’a kadar eğitimlerini sürdürecekler.
Ogün İnal