Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Şef Osman Demirci Çanakkale’nin bir gastronomi şehri olması yönünde yapılan çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale yemek kültürünün tanıtımına büyük önem veren Şef Osman Demirci her fırsatı değerlendiriyor.

Çanakkale yemeklerinin tanıtılması için televizyonlarda yayınlanan yemek programlarının çok önemli olduğunu bilen Şef Demirci Beyaz TV’ de yayınlanan, “Belma Belen ile Geziyoruz” programı için yapılan çekimlerde Çanakkale yemeklerini tanıttı. Çanakkale yemeklerini gastronomi fuarlarında yarışmalarında tanıtımı için büyük emek harcayan Osman Şef her zaman olduğu gibi Çanakkale kara savaşlarına Mehmetçiklere verilen yağlı buğday çorbası tarifi ile program çekimlerine başladı. Programın sunucusu Belma Belen’e başında yağlı buğday çorbasını anlatan Osman şef ardından çorbanın tarifi ne vererek çorbanın yapılışını anlattı. Çanakkale Deniz Polis Evinin Çanakkale boğazı manzaralı yerinde çekilen programda Osman Şef otlu bulgur pilavı tarifini de vererek Kazdağlarından toplanan otlar ile yapılan otlu bulgur pilavını hazırladı. “Belma Belen ile Geziyoruz” programında Osman Şef’in araştırmaları sonucunda ortaya çıkan “Çanakkale Çömlek Kebabı” tarifini de hazırladı. “Çanakkale Çömlek Kebabı‘nda Çanakkale’nin çömleği, Ayvacık’ın meşhur eti ve Çanakkale’nin ilçelerinde yetişen zeytin yağı, biber çeşitleri ve sebzeleri kullandı.
“Çanakkale bir gastronomi kenti olmak için her şeye sahip”
Osman şef yaptığı açıklamada Çanakkale’nin bir gastronomi kenti olması için tüm özelliklere sahip olduğunu hatırlatarak, “Çanakkale turizm için kullandıkları çok önemli değerleri gasrtonomi ile birleştirirse ortaya inanılmaz bir turizm potansiyeli çıkacaktır. Artık tatil anlayışının değiştiği bir dönem yaşıyoruz. Seyahat edenler gezecekleri kentin yemeklerini de merak ediyor ve o kentin meşhur yemekleri seyahat edenler için bir tercih olabiliyor. Dolayısı ile zaten turizm açısından doğal güzellikleri ve tarihi tartışılmaz olan Çanakkale’nin bilinmeyen yemek tatlarını da ortaya çıkarmamız tanıtmamız gerekiyor. Çanakkale’ nin bir gastronomi kenti olması için her şeye sahip. Ayvacığın eti, denizimizin balığı, ahtapotu, kalamarı yani deniz ürünleri, Yenice’nin kapya biberi, yeşil biberi, Kazdağlarının otları, kekiği, Kösedere’ nin domatesi, Bayramiç’in susami, Biga’nın pirinci gibi zaten kendi yemeklerim için kendi ürünleri kullananabileceğimiz inanılmaz bir ürün çeşitliliğine sahibiz.  Çanakkale yemekler yeterli, etkili ve sürekli bir tanıtım ile bir gastronomi kenti olabilir. Çanakkale’nin bir gastronomi kenti olması için hiçbir eksiği yok. Çanakkale yemeklerini, tatlılarını Çanakkale Aşçılar ve pastacılar derneği olarak her alanda tanıtmak için elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz. Bu tanıtımlarda başarılı olabilir ve tanıtımlarımızı devam ettirirsek tarihi ve doğal güzellikleri için tercih edilen Çanakkale yemekleri içinde tercih edilebilen bir konuma gelir. Yani Çanakkale için bir gastronomi kenti olmak hayal değil” dedi.
Ogün İnal