Yıllardır Çanakkale gündeminde olan, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle riskli bölge olarak görülen, 8 kat izni çıkan Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Dönüşüm Projesinde bölgede yaşayanlar binaların ne zaman yıkılacağını ve çalışmaların ne zaman başlayacağını merak ederken, Müteahhitler Birliği yeni Başkanı Salih Yıldız son gelişmeleri İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.

Salih Yıldız, Sosyal Konutlar bölgesinde yaşayan hak sahiplerinin ödeme zorluğu çeken kesim olduğunu, inşaat maliyetlerinin ise hızla arttığını kaydederek, düğümün çözülmesi için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini söyledi. Yıldız, “Sorunun çözülmesi için genel yönetim ve yerel yönetim birlikte hareket etmeli. Sosyal devlet gereği o vatandaşlara faizsiz kredi verilmeli, şartlar hızla olgunlaşmalı” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgeyi riski yapı ilan etmemesi ve 13 kata izin verilmemesi gibi nedenler ile çalışmaların uzun sürece yayıldığı Sosyal Konutlar Projesi’nde riskli yapı sorununun nasıl çözüleceği çalışması sürerken, 860 konut için hak sahibi olunan bölgede binaların hepsinin tadilata ihtiyaç duyduğu biliniyor.

“BÖLGEDE YAŞAYAN KESİM EKONOMİK ANLAMDA SIKINTILI”
Müteahhitler Birliği yeni Başkanı Salih Yıldız son durum ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Orada öne çıkan olay, yıkılacak katlar vardı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli bölge ilan etmemesi, kat sayısının 8’e düşürülmesi söz konusu oldu. Mal sahiplerinin ekstra para ödemesi lazım. Bölgede yaşayan kesim ekonomik anlamda sıkıntılı. Ada bazında çalışma yapılması gündeme geldi. Bu yönde görüşmeler gerçekleşti, ama çok sayıda daire var, anlaşmaya varmak çok zor. Ödeme şartları ağır. En önemli konu bölge riskli, deprem olması durumunda yaşanacakların hesabını kim ödeyecek? İşin içinden çıkmak zor. Tek çıkış yolu, orada yaşayanlara Devlet’in faizsiz kredi vermesi. Ne yazık ki ekonomik sebepler yüzünden orada yaşayanlar da elbette hem tedirgin, hem de planlama yapamıyor.”

“BÜLENT TURAN DEVREYE GİRMELİ”
Öte yandan inşaat maliyetlerinin sürekli arttığına dikkat çeken Salih Yıldız, yenileme masrafı adı altında orada yaşayanlara bir masraf bedeli de söylemenin çok anlamlı olmadığını belirterek, “70 ila 100 bin TL arasında bir yenileme masrafının gerektiği belirtilse de, bu anlamlı değil. O günün şartlarına uygun olarak miktar belirlenmeli. Biz inşaat yapıyoruz, Birkaç gün içinde alacağımız kalemin fiyatı değişiyor. 3 gün sonra 140 bin lira farklı rakam çıkıyor. Yarını belirleyemiyoruz. O yüzden sorunun çözülmesi için Genel yönetim ve yerel yönetim birlikte hareket etmeli. Devlet de sosyal devlet gereği bu vatandaşların mağduriyet yaşamaması için destek vermeli. Konuyla ilgili Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan çok mücadele ediyor, gerekirse AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan da devreye sokulmalı. Şartlar olgunlaşmalı. El birliği ile konu çözülmeli. Biz Müteaahitler Birliği olarak elimizi taşın altına sokarız, ama orada yaşayanlar da dahil olmak üzere herkes fedakarlıkta bulunmalı” diye konuştu.

“FORE KAZIK SİSTEMİ MALİYETLİ”
Alanda zemin etüdünün yapılması gerektiğini, fore kazık sisteminin uygulanması durumunda çıkacak maliyetin de mal sahiplerine yansıyacağını söyleyen Başkan Salih Yıldız, “Sonucu olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Ekonomik nedenler en büyük engel. Başkan Gökhan ciddi çaba sarf etse de inşaat firmaları risk almak istemiyor. Herkes elini taşın altına sokmalı, oturanlar da. Madem deprem riski var, o zaman oradaki mal sahiplerine faizsiz kredi verilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Neticede insanlar yıllarca deprem vergisi, DASK da ödüyor. Bazı durumlarda TOKİ de devreye giriyor, bu konuda da değerlendirme yapılmalıdır” dedi.
Çanakkale’de ev kiralarının yüksek olduğunu ve özellikle öğrenci kesimin zorlandığını belirten Yıldız, “Sosyal devlet gereği öğrenci köyleri kurulmalı. Devlet 7’den, 70’e vatandaşının yanında olmalıdır. Bir asgari ücret alan vatandaşın bu kira bedellerini ödemesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: Mine Tarım