Kira fiyatlarının arttığın son dönemde, özellikle yüz yüze eğitimlerin başlamasıyla şehirlerde ev bulmak güçleşti. Artan fiyatlar ile ev sahipleri daha önce kiraladıkları evlerin fiyatlarını arttırmaya çalışıyor. Peki ama bu mümkün mü? Ev sahibi kiracıyı bu sebeple evden çıkarabilir mi? Bu soruları emlak danışmanı Hasan Alper Akkoca’ya sorduk. Akkoca, ‘’Geçerli bir sebebi yok ise evsahibinin kiracıyı çıkarması söz konusu değil’’ dedi.
 
Kira fiyatlarının arttığın son dönemde, özellikle yüz yüze eğitimlerin başlamasıyla şehirlerde ev bulmak güçleşti. Bulunan evler ise ya çok eski ya da kiraları çok pahalı. Bazı ev sahipleri mevcut kiracılarından aldıkları ücreti yetersiz görüp fırsatçılık yaparak kiracılarını evden çıkarmak için fırsat kollamaya başlamış durumda, Kirada oturan vatandaşlar da Kira sözleşmesi bitmeden kiracı çıkarılır mı?  Sorulara yanıt arıyor. Bu soruyu sorduğumuzda emlak danışmanı Hasan Alper Akkoca’ya sorduk. Akkoca; ‘’ Sözleşme iptali söz konusu değil. Sözleşme bitiş süresine 1 ay kala ihbarname gönderip çıkmasını isteyebilir. Geçerli bir sebebi yok ise kiracıyı çıkarması söz konusu değil, Tadilat nedeniyle veya kendisi oturacaksa başka oturacakları konut yoksa çıkarabilirler’’ dedi.
 
İşte kira sözleşmesi biten kiracıların hakları günümüzde kiralık ev bulmak bir hayli zorlaşmış durumda. Okullarda yüz yüze eğitimlerin de başlamasıyla büyük kentlerde kiralık evlere adeta akın oldu. Bu durumda kira fiyatları da katlanarak arttı. Ev sahipleri mevcut kiracılarından aldıkları ücreti yetersiz görüp fırtastçılık yaparak kiracılarını evden çıkarmak için fırsat kollamaya başlamış durumda. Kira sözleşmesi biten kiracılar da ev sahipleri tarafından evden çıkartılmak istenebiliyor. Peki kira sözleşmesi bitince kiracı evden çıkartılabilir mi? Kiracılar kira kontratı bitince evden çıkmak zorunda mı? Bu soruların yanıtlarına aşıda yer vereceğiz
 
Kira sözleşmesi biten evden kiracı çıkartılır mı?
Kirada oturan vatandaşların en büyük endişesi kira kontratının bitmesi ya da bitmeye yaklaşması. Böyle bir durumda kiracılar rahat olmalı. Kira kontratı kiracının isteği ile 10 defa uzatılabilir. Bunun için ev sahibine 1 ay önceden bildirmesi gerekiyor. Kiracı kontratı uzatmak istediğini bildirdiği halde ev sahibi kiracıyı kira sözleşmesi bittiğini bahane göstererek evden çıkartamaz. Tahliye taahhütnamesi varsa, kira sözleşmesi 10. kez yenilenmişse, ev ve işyeri sahibinin gereksinimi nedeniyle tahliye, yeniden inşa ve imar nedeniyle tahliye, işyerinin satılması durumunda tahliye, kira bedeli ödenmemişse.
 
İbrahim Akın Kazancı