“Çanakkale’de arı ölümü yaşanmıyor”
Tekirdağ'da çiftçilerin "Arıları seviyoruz, onlara zarar vermeyen ilaçlar kullanıyoruz" sloganıyla başlattıkları çalışma sayesinde arı ölümleri 5 yılda yüzde 80 azaldı. Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale’de hiç arı ölümü yaşanmadığını ifade ederek, bunun meyve üreticilerinin koordineli çalışmasının sonucu olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da, ayçiçeğinin alternatifi olarak kabul edilen, nektar ile polen bakımından da oldukça zengin olan kanola üretiminin artmasıyla arıcılık sektörü de hareketlendi. Kanolada kullanılan bazı zirai ilaçların arı ölümlerine neden olduğunun tespit edilmesi üzerine 5 yıl önce Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği ve Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından "Arıları seviyoruz, onlara zarar vermeyen ilaçlar kullanıyoruz" sloganıyla çalışma başlatıldı. İlk etapta kampanya olarak başlayıp çiftçilerden yoğun ilgi görmesi sonrası projeye dönüşen çalışmalar kapsamında, arı ölümlerinde 5 yılda yüzde 80 azalma yaşandı.

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri , “Kasıtlı olanların dışında arılan en büyük düşmanı zirai ilaçlardı. Bu ilaçlar yasaklandıktan ve alternatif çözümler geliştirildikten sonra arı ölümleri çok ciddi oranlarda azaldı. Özellikle ayçiçek üretiminin yoğun olduğu Tekirdağ bölgesi bu sorunu en çok yaşayan bölge idi. Nektar ile polen bakımından da oldukça zengin olan kanola üretiminin artmasıyla arıcılık sektörü de hareketlendi. Kanolada kullanılan bazı zirai ilaçların arı ölümlerine neden olduğunun tespit edilmesi üzerine bu ilaçlar yasaklandı.  Bizim ilimizde tehlike arz edecek bir arı yaşanmadı. Biz meyve üreticileri ile koordineli çalışıyoruz.  Arılar kovana gittikten sonra üretici ilaçlamasını yapıyor. Şu anda kadar herhangi bir sorun yaşamadık” dedi.
 
Dilek Akşen