Çanakkale –Ayvacık seferi yapan Ayvacık Birlik minibüslerinin yeni alınan bir kararla Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’ne yolcu bırakmasına saat sınırı getirilmesi tepki yarattı. İl Trafik Komisyonu’nun kararıyla ilçe minibüs ve otobüslerinin şehir merkezine ve Kepez beldesine girmemeleri Ayvacık gibi ilçelerde yaşayan vatandaşlar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma Hastanesi’ne ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne ulaşmaları noktasında sıkıntılar yaşamaya başladı.

Yeni karara göre hafta içi beş gün saat 11:00’dan sonra hastaneye çıkış yasak, hafta sonu ve resmi tatillerde tamamen giriş yasak. Hastaların hastaneye ulaşmaları ve poliklinik randevularına yetişmeleri konusunda sorunlar yaşanmaya başlandığını ifade eden Ayvacık Minibüsleri Birlik Başkanı Hayati Özcan mağduriyetin giderilmesi için dava açıldığını ifade etti. Özcan, bu durumun yolcularla kooperatif üyelerini karşı karşıya getirdiğini, tartışmalar yaşandığını söyledi. Çanakkale’de 2011 yılından beri ilçe otobüslerinin güzergah sıkıntısı yaşadığını da belirten Özcan, farklı seyahat firmalarının şehir içinde turlarken, ilçe minibüslerinin hastaneye bile girememesinin çifte standart yarattığını belirtti.  

Gazetemize açıklamalarda bulunan Ayvacık Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Dün araçlardan birine ameliyat olmuş bir yaşlı hasta binmiş. Kontrolleri var.  Yeni karara göre hastaneye çıkış yasak olduğu için, yolda indirilmiş. Hasta bu duruma bir anlam veremediği için ortalığı birbirine katmış. ‘Nasıl girmezsiniz, nasıl beni yolda indirirsiniz?’ diye. Bunu yolculara izah etmekte zorlanıyoruz. Kooperatif olarak bizi suçluyorlar” dedi.

“FARKLI İLLERDEN SEYAHAT FİRMALARI ŞEHİR İÇİNDE TURLARKEN, NEDEN BİZE YASAK?”
Komisyon kararını gazetemizle paylaşan ve ileriki aşamada şehir içi otobüslerinin Troya Caddesi’nden geçişişinin de yasaklanmasının gündemde olduğunu kaydeden Başkan Hayati Özcan, “Farklı seyahat otobüsleri geçiyor, Balıkesir vs. D4 belgesi dahi yok, adam şehir içini istediğini gibi kullanıyor. Şehir merkezinde yolcuları evine kadar bırakıyor. Biz ilçe taşıması yapıyoruz, bize yasak getiriliyor. İlçe minibüsleri olarak 2011’de garaj taşındığından beri nereye gideceğimizi şaşırdık. Eski garajın bulunduğu yere gitmek istemiyoruz, iptal edin diyoruz. Girmek istemiyoruz. Bir tek ilçe minibüsleri ile uğraşmasınlar” diye konuştu.
20 seneden beri başkanlık yaptığını ve sorunun çözülmesi için adım attıklarını ifade eden Birlik Başkanı Hayati Özcan mağduriyetlerin giderilmesi ve çifte standartın sona ermesini talep ettiklerini söyledi. Özcan, “Ezine, Biga Ayvacık İl ve ilçeler arası çalışıyoruz, her gün  3- 5 bin kişi taşıyoruz, ama ilimize giremiyoruz, hep sorun yaşıyoruz. Eski Garaj taşındı, bize güzergah verin diyoruz, duyan yok. Biz trafik sorunu yaşamak istemiyoruz” dedi.  “Hastamız olursa hastaneye girelim, indirelim, ardından da Troya Caddesi’ni ve şehir merkezini kullanalım. Engelleme sebebi ne, trafiği engelliyormuşum? Yolcu aldığımızı düşünüyorlar, biz zaten yolcu almıyoruz ki. Biga’dan gelen de yolcusunu indirsin, devam etsin. Yol uzun, araç bulamıyor vatandaş, kurallara uymayan varsa ceza kesilsin, ama vatandaş da mağdur olmasın” dedi.

“HER GÜN 18 LİRA VERİYORUZ, ÜSTÜNE BİR DE SIKINTI”
Şikayetçi olan vatandaşlardan Ş. Y ise, iş için her gün merkeze gidip gelirken 18 lira fahiş rakam yol ücreti verdiğini, bunun yanında bir de hastaneye gitmek için yarı yolda inip başka bir araca para vermek istemediğini belirtti. Öte yandan özellikle Ayvacık’ta hizmet veren hastanede uzman sıkıntısı yaşandığını ve nüfus çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu Ayvacık’ta vatandaşların hastane hizmeti almak için merkeze gelmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ş.Y, “Biz alışveriş merkezine gitmiyoruz ki, hastalık bu, hastaneye gitmek yasaklanır mı?” diye şikayetçi oldu.    

Mine Tarım