Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya başladığı Hayat Eve Sığar (HES) haritasına göre Çanakkale’de aşılama oranı arttıkça, vaka sayılarındaki kademeli düşüş HES haritasına da yansıyor. Son 3 haftadır aşılama oranı arttıkça, vaka sayısı da risk de azalıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasına göre Çanakkale Merkez olmak üzere, Bayramiç, Çan, Biga, Ezine, Bozcaada, Ayvacık, Gökçeada gibi illerde de nerdeyse tüm Çanakkale’de aşılama oranına eş bir vaka düşüşü yaşanıyor. Çanakkale merkezde özellikle, eski aylara göre büyü bir kırmızı riskli alan kaybı görünüyor. Merkeze yakın Kepez Beldesi ve Güzelyalı köyünde de vaka sayılarındaki azalma haritaya yansıyor. Haritada aşılamanın rengi mavi alanlar artıyor.

İLÇELERİN RENGİ DE MAVİ
Yaz sezonunda oldukça talep edilen ilçeler arasında yer alan Gökçeada ve Bozcaada’da bu özelliğinden dolayı bir çok turisti ve şehir dışından gelen misafir ağırlamıştı. Vaka sayısında bir artış yaşanmasını beklenirken misafirlerin ve tatilcilerin bir kısmının gittiği bu dönemde risk alanlarının artmaması dikkat çekti. Diğer ilçelerde de Ayvacık, Ezine, Çan ve Biga da diğer aylara göre aşılamada yakalanan yüzde 88’lerin üstüne çıkılması ile vaka sayılarındaki düşüş HES haritasında da mavi renge dönüşmesini sağladı.

RİSK BİTMİŞ DEĞİL
Uzmanlar Aşılamada yüksek aşılama oranlarının yakalansa bile, yine dikkatli olmayı zorunlu odluğunu söyleyerek, maske ve hijyen konusunda özellikle sonbahar ve kış sürecinde bağışıklık düşme sürecine yakın olabildiğince korunmak gerektiğini ifade ediyor. Çanakkale’de diğer şehirlerden de farklı olarak vaka sayısında düşüş yaşanmasının, ve bu düşüşün gerek aşılamadaki hız ve bilinç gerekse diğer büyük kentlerden farklı olarak şartlarından kaynaklı daha avantajlı olduğu ifade ediliyor.
 
İbrahim Akın Kazancı