Temmuz’da yüzde 18,95 olan yıllık resmi tüketici enflasyonu, Ağustos’ta yüzde 19,25'e yükseldi. Böylece TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon, Merkez Bankası'nın yüzde 19'luk politika faizini geride bıraktı. Faizlerden Yüksek olan enflasyonun yılsonunda büyüme rakamlarından da fazla olması bekleniyor.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, temmuzda yüzde 18,95 olan tüketici enflasyonu, ağustosta yüzde 19,25’e yükseldi. Böylece enflasyon, son 28 ayın zirvesine ulaşmış oldu. Enflasyon ve önümüzdeki faiz beklentileri üzerine değerlendirmeleri Finans Uzmanı Ömer Karabay değerlendirdi.
 
Karabay enflasyonun yüksek çıkmasına karşı, ‘’Tarihimizde yüksek enflasyonlar yaşadığımız oldu, fakat bu enflasyon süreci değerlerinden daha fazla etkileyici, Çünkü döviz yüksek, faiz yüksek, reel ekonomide bunlar yüksek olunca enflasyonun düşük olması beklenemez. Zaten bu üretim maliyetlerinde ki artış bize ister istemez yüksek rakamları çıkarıyor. Daha dün piyasalarda etkileri görülen zamlar önümüzdeki ay da aynı şekilde enflasyonu arttıracak bu ne demek oluyor. Piyasalar sürekli rahatsız, çekimser bu rakamların bir an önce normale dönmesi lazım, bunu sağlamak biraz ekonomik politikten alınacak kararlardan geçiyor. Eğer piyasalar normal hale gelmesi beklenecekse bu daha çok sürer bakın daha Ağustos ayında sebze meyve ayında enflasyon 20 düzeyinde ki bunun eksiği var fazlası yok. Önümüzdeki aylarda bu rakam daha da artacak görülüyor’’ diye ifade etti. Enflasyon artışında en fazla artış kaleminin gıda da olmasını değerlendiren Karabay; ‘’Ağustos ayında böyle rakamlar çıkması elbette şaşırtıcı neden mi? Bu ay en azından gıda genel olarak enflasyon birincisi olmaması lazım. Diğer aylarda da bu rakamlarda bir artış yaşanması kaçınılmaz gibi, gıda artışın en belirleyici sebebi ama görünen o ki üretim maliyetlerin artması, özellikle döviz bazlı kullanılan ürünlerde bu böyle’’ dedi.
TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,12, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,78 artış gerçekleşti. Yıllık en düşük artış yüzde 1,79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4,79 ile haberleşme, yüzde 7,47 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 10,75 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 29,00 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 22,91 ile ev eşyası ve yüzde 21,76 ile ulaştırma oldu. Ağustos 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 59 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 49 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 307 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,98, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,46 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,14 artış gerçekleşti.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı