Pandemi sürecinde birçok kesimi etkileyen süreçte üniversite yurtları da etkilendi. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçilmesi ile beraber yurtlardan evlerine giden öğrenciler yurt sektörünün zor bir durumda bırakmıştı. Peki ama bu dönemde bu süreçte yurtlar ne yapacak okullar açılacak mı? Yurt işletmecileri merakla bu soruya cevap arıyor.

Pandemi sürecinde hastalığın artması ve vaka sayılarında bulaşma riskinin yüksek olması sebebiyle yüz yüze eğitime ara vermesi nedeniyle esnaflar ve özel yurt işletmecilerini zor durumda kalmıştı. Esnaflar, yurt ve konut sahipleri öğrencilerin bir an önce gelmesini bekliyor.   Koronavirüsün hayatımıza girmesi ile birçok işletme bu dönemde çok zor duruma düştü. Bundan en çok da özel yurt işletmecileri etkilendi. Üniversite öğrencilerinin 1,5 yıldır uzaktan eğitime devam etmesi ile birlikte özel yurtlar boş kaldı ve oldukça büyük zararlara uğradı hatta bazı yurtlar iflas etti ve işletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Bu yıl da okulların açılıp açılmama ihtimali endişelendiriyor. Öğrencilerin çoğu, gelen yeni bir varyantta okullar tekrar uzaktan eğitime devam edebilir endişesi ile yurt kaydını yaptırmaya çekiniyor. Yurt işletmecilerinin tek temennisi okulların Eylül ayında tekrar açılması Tıpkı özel yurtlar gibi evlerini öğrencilere kiralayan konut sahipleri de virüsten nasibini aldı. Bu süreçte evde kalan öğrenciler evlerini boşalttı ve memleketlerine döndü.  Çoğu ev sahibinin evleri boş kaldı ve oldukça büyük zararlara uğradı. Öğrenciler tekrar uzaktan eğitim olması ihtimalini göz önünde bulundurarak ev tutmak ya da yurt kayıtlarını yenilemek gibi işlerini şimdilik ertelemiş gibi görünüyor. Okullar yüz yüze eğitime başlayacağı açıklansa da bu durumu korona virüsün gidişatı belirleyecek.

Çanakkale’de ortalama 542 bin kişi yaşıyor ve bu nüfusun 60 bin civarı öğrencilerden oluşuyor. Öğrenciler geldiklerinde yeterince yurt bulamayabilir ya da ev kiralarının çok fazla yükselmesi sebebi ile zor durumda kalabilir. Okulların açılması beraberinde öğrenciler için barınma ve maddi anlamda sıkıntılar getirecek gibi görünüyor. Bazı yurtlar kapandı ve öğrencilerin çıktığı evler kiraya verildi. 50 bin öğrencinin bir anda geri dönüş yapması öğrenciler için büyük sorunlar teşkil ediyor.

Hasan Sami Er