Boğaz TV’ de canlı olarak yayınlanan Güncel Programı’na konuk olan Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan yaklaşık 10 gündür süren yangınlardaki son durumu ve yangın bölgesinde yaşanan gelişmeleri aktardı. Kaytan, “ Birlik ve beraberliğimiz çok önemli olursak önümüzde hiçbir şey duramaz” dedi.

“DELİ MEHMET RÜZGARLARI YANGININ HIZLI YAYILMASINA NEDEN OLDU”
Türkiye’yi yasa boğan ve yaklaşık 10 günden buyana devam eden yangınlar hala devam ediyor. Birçok ilde yangınlar kontrol altına alınarak söndürülse de bazı illerde yangınlar devam ederken bu yangınlara ilave yangınlarda çıkıyor. 10 gündür süren yangınlarda en büyük etkiyi yaşayan Muğla’da bazı yangınlar hala kontrol altına alınmış değil. Muğla’da çıkan yangınlardaki son durumu değerlendiren Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan Boğaz TV’de Canlı olarak yayınlanan “Güncel” Programında Muğla’ da yaşanan yangın felaketindeki son gelişmeleri anlattı. Kaytan,  Muğla’nın 1.453 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip olduğunu ifade ederek, “İlimizin %68’ i ormanlarla kaplı. Ancak maalesef yaklaşık 10 günden buyana devam eden yangınlarda Muğla ormanları Milas, Marmaris, Bodrum, Kavaklıdere Köyceğiz ilçesindeki ormanlarımız maalesef yandı. Türkiye’nin gözü kulağı şuan Muğla bölgesinde. Marmaris’teki orman yangınları çok hızlı yayıldı ve büyüdü. Bu bölgelerde insanların ulaşamayacağı alanlara havadan müdahale edildi. Ancak  özellikle de yangın söndürme helikopter ve uçaklarının bölgeye geç gelmesi maalesef yangının büyümesine neden oldu. Tabii bu bölgede “Deli Mehmet” rüzgarlarının o bölgede aşırı derecede devam etmesi de yangının hızlı yayılmasında etkili oldu” dedi.

“MARMARİS YANGININA HAVADAN MÜDAHALE 2 GÜN SONRA BAŞLADI”
Yangının ilk başladığı Marmaris ilçesinde iddiaya göre 10-12 yaşlarındaki çocuğun kitap yapmak için ateşlediği alevlerin büyümesinden yangının çıktığı iddiaları vardı. Ama ilk etapta bu olay işle ilgili detaylar aktarılmamıştı basına. O yangın Marmaris’te beş yıldızlı otellerin bulunduğu bölgedeydi. Özellikle bu bölgedeki yangın rüzgarında etkisi ile çok hızlı yayıldı ve ilk yangın başladıktan sonra buradaki yangına maalesef karadan müdahale edilmeye çalışılmıştı. Yine aynı saatlerde birde Manavgat’ta çıkan bir yangın vardı. Manavgat’taki yangının çok büyük ve hızla ilerliyor olması nedeni ile Marmaris yangını önemsenmedi. Marmaris yangının başlamasından ancak 2 gün sonra yangın söndürme helikopterleri ve uçakları bölgeye gelerek yangın söndürme çalışmalarına katıldılar. Şu an Marmaris’teki o güzelim yeşil görüntüsü maalesef griye dönmüş durumda. Marmaris’teki yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları da başlamıştı ama bu seferde turunç bölgesindeki tepelerde rüzgar nedeni ile yangın zaman zaman tekrarlıyor. Bu nedenle yangına bu bölgede uçak ve helikopterler ile müdahale ediliyor” şeklinde konuştu.

Kaytan açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ BAL ÜRETİMİ BÖLGESİNDE ARICILIK BİTTİ”
Ormanlar ile kaplı bu alanlarda ormanların ve ormanlarda yaşayan canlıların yok oluşuna tanıklık ettik. Bu bölgede çam balı önemli bir geçim kaynağıydı. Arıcılar için Milas ve fesleyen bölgesinde meydana gelen yangın bu bölgede çok büyük bir sıkıntı yarattı. Özellikle “çam balı” dendiğinde en çokta fesleyen bölgesindeki arıcılık bilinir. Arıcılar kovanlarını bu bölgeye koyarlar ve cam balı bu bölgede üretilirdi. Fesleyen bölgesi de maalesef yandı. Yangın bu bölgelerde bulunan iki termik santrali de etkiledi. Termik santraller yanmadan yangın faciaya ramak kala söndürüldü. Bölgemizdeki yangınlara havadan 6 uçak, 16 helikopter söndürme çalışmalarına katıldı.  Yangınlara karadan 2 bin dolayında orman işçisi katıldı ayrıca yangın bölgesinde bulunan vatandaşlarımızda yangın söndürme çalışmaların katıldılar. Çok önemli bir şey daha söylemek istiyorum. Bu yngın bölgelerinde cep telefonları çekmiyor. Cep telefonu şirketleri bu alanlara en azından telefonların ve internetin çekmesini sağlayacak çalışmalar için mobil baz istasyonları göndermelerini talep ediyoruz. Bu bölgelerde haberleşmeyi ancak telsizler ile sağlayabiliyoruz.

“BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLURSAK HİÇBİR ŞEY ÖNÜMÜZDE DURAMAZ”
Muğla Bölgesi yangın açısından en çok zarar gören il bizler tüm ülkemizin bize yaptığı desteğe teşekkür ediyoruz. Yardımlar Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından her yere ulaştırılıyor. Ayrıca Muğla Valiliği tarafından açılmış bir yardım kampanyası var. Yardım çalışmaları bu kampanya üzerinden yürütülüyor. Maddi destek bir yana bölge haklının manevi desteğe de ihtiyacı var. Manevi desteği de çok önemsiyoruz. Yangında Türkiye bizi yalnız bırakmadı. Bugün Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden 8 tonluk bir su tankeri ile 3 yangın söndürme aracı bugün yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Bu çok önemli çünkü biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece önümüzde hiçbir şey duramayacak.”

Ogün İnal