Yaşanacak kentler arasında gösterilen Çanakkale bu yıl turizmde de büyük bir sıçrama yapmayı planlıyordu. Tanıtım ve reklamlar ile Çanakkale’nin turizm potansiyeli ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile planlamalar yapılırken bu planlamalarda turizm hareketliliğini önünün açılarak yeni projeler ile desteklenecekti. Ancak Covit -19 tüm bu çalışma ve planların aksamasına yol açtı, peki Çanakkale’yi turizm açısından sınıf atlatacak planlama tanıtım ve projeler ne zaman hayata geçecek?

İşte bu soruları TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik İşte Çanakkale Gazetesi için yanıtladı. Çelik, “1 Haziran- 30 Haziran'a kadar seyahat engeli kalkmasına şehirlerarası seyahatlerin başlamış olmakta rağmen beklediğimiz hareketi göremedik. Vaka sayısının bunda önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Haziran ayını pas geçtiğimizi söyleyebilirim. asıl önemli konunun Corona Virüs aşısının bulunması Türkiye dahil tüm ülkelere ulaştırılması önemli bir kriter. Aşı bulunur ve ülkeler bu aşıyı kullanmaya başlar ise turizmde hareketliliğin 2021 yılının Nisan ayında olacağını ön görüyoruz. Çanakkale son dönemlerde yaşanabilir en iyi kent seçildi. Bunların hepsinin derlenip aslında İzmir-İstanbul-Bursa Üçgeninde, aynı mesafeye sahip Çanakkale’nin çok iddialı bir tatil alternatifi olduğu dile getirildi. Dolayısı ile biz iç pazarda halen daha ümidimizi koruyoruz. Öte yandan turizmcilere teşvikler verildi, bunlar için minnettarız ama şöyle bir endişemiz var. 6 ay geri ödemesizdi bu teşvikler, 6 ayın sonu Ekim aylarına denk geliyor. Ekim ayı da Tüm Türkiye’ de, Ekim Kasım ve Aralık ayları, Ocak Şubat Mart’a kadar kış döneminde gelirin en çok düştüğü dönem. Dolayısı ile bizim beklentimiz  ilk kredi geri ödeme taksitlerinin başlayacağı Eylül ve ekim aylarında ikinci teşvik paketinin devreye girmesi ve en azından altı ay daha turizmcileri 2021 sezonuna atacak bir teşvik paketinin ilan edilmesidir” dedi.

Çelik Corona Virüs sürecinde turizm ile ilgili şunları söyledi:
“YASAKLARDAN SONRADA BEKLEDİĞİMİZ HAREKETLİLİK GERÇEKLEŞMEDİ”
“Öncelikle Corona virüs süreci (Covid-19) Çanakkale adına gördüğümüz duyduğumuz kadarı ile takdir edilecek bir başarı sağlamış ve Çanakkale halkının kurallara sıkı sıkıya bağlı kaldığını görüyorum. Corona Virüs salgını sürecinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Öncelikle ne kadar çok kurallara uyarsak bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyoruz. Turizm olarak 1 Haziran tarihinde seyahat engeli kalkmasından sonra biz Haziran ayında biraz hareket bekliyorduk. Temmuz ‘da bu hareketin biraz daha ivme kazanacağını 15 Temmuz resmi tatili ile beraber kiraz kırılma yaşanacağını 15 Temmuz 15 Ağustos 15 Eylül’ e kadar geçen sene yaptığımız işlerimizin toplamının yüzde yirmi beşi ila yüzde otuz aralığında bir iş yapabileceğimizi bekliyorduk. Fakat görüyoruz ki 1 Haziran-  30 Haziran'a kadar seyahat engeli kalkmasına şehirlerarası seyahatlerin başlamış olmakta rağmen beklediğimiz hareketi göremedik. Vaka sayısının bunda önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Haziran ayını pas geçtiğimizi söyleyebilirim.

“GEÇEN SENEYE ORANLA YÜZDE 90 KAYBIMIZ VAR”
Temmuz, Ağustos ayında beklentimiz var. Ama yine de geçen seneki sayıları baktığımız zaman Haziran ayının geçen sene ile karşılaştırdığımızda Çanakkale turizmi ile ilgili seyahat acentaları, konaklama değil acentelar bazında yüzde 5’lerde gittiğini görüyoruz. Yani Geçen seneye göre yüzde 90 civarında bir kaybımız var. Önümüzde sadece 2 ay kalıyor Temmuz- Ağustos ayları Eylül 15'ten sonra zaten sonbahar kış sezonuna girdiğimiz için bir hareketle beklemiyorum. Krizin ilk günden beri hep böyle, dediğimizin yine arkasında durmak istiyorum. 2021 Nisan ayına kadar açıkçası bir hareket beklemiyoruz. Seyahat acentaları olarak da kendimizi buna göre ayarladık,  buna göre hazırladık. 18 Mart'tan 2021’den sonra bir hareket olmasını bekliyoruz ama burada asıl önemli konunun Corona Virüs aşısının bulunması Türkiye dahil tüm ülkelere ulaştırılması önemli bir kriter. Aşı bulunur ve ülkeler bu aşıyı kullanmaya başlar ise turizmde hareketliliğin 2021 yılının Nisan ayında olacağını ön görüyoruz.

“İÇ PAZAR İLE İLGİLİ ÜMİDİMİZİ KORUYORUZ”
Bu süreçte neler oldu derseniz, Alan Başkanlığı ile birlikte Çanakkale Turizm STK’ları Yakın mesafede bulunan İzmir, İstanbul ve Bursa özelinde bölgemizde iç pazarı (yerli Turist) çekmekle ilgili bir takım sosyal medya hesaplarında çalışmalarda bulunuldu. Yine Çanakkale Valiliğimizin markalaşma çalışmaları kapsamında “Bir Nefes Huzur”,  “Bir Nefes İlham” sloganlarıyla şehrimizle ilgili sosyal medyada görseller yayınlandı reklamlar yapıldı. Yine çok yakın Hürriyet gazetesinde ve Forbes dergisinde Çanakkale son dönemlerde yaşanabilir en iyi kent seçildi. Bunların hepsinin derlenip aslında İzmir-İstanbul-Bursa Üçgeninde, aynı mesafeye sahip Çanakkale’nin çok iddialı bir tatil alternatifi olduğu dile getirildi. Dolayısı ile biz iç pazarda halen daha ümidimizi koruyoruz. Özellikle hafta sonu yapılan YKS’nın akabinde bir hareket bekliyorduk. Bu hareketin biraz bugünlerde kıpırdadığını görüyoruz, ama 10 Temmuz'a kadar asıl hareketin olup olmayacağını da anlamış olacağız. Genel olarak beklentilerimiz bunlar.

“HİNDİSTAN VE RUHANDA VAR, TÜRKİYE YOK”
Yine biliyorsunuz Avrupa Birliği Corona Virüs seyahat listesini açıkladı ve 14 ülkeye sınır kapılarını açmaya karar verdi. Ve maalesef AB’nin sınır kapısını açtığı ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Listede Cezayir, Avustralya, Kanada, Hindistan, Gürcistan, Japonya, Karadağ Fas, Yeni Zelanda, Ruhanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay var ama bu listede Türkiye yok. Bununla ilgili düşüncemiz açıkcası dış pazarın Çanakkale ve Türkiye için 2020 yılı kayıp yıl olduğu yönünde.

“TURİZMCİLERİN 2’NCİ TEŞVİK PAKETİNE İHTİYACI VAR”
2021’de dış pazarın açılacağını düşünüyorum. Genel olarak 12 ayın ortalamasına baktığımızda Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında biraz kıpırdama olup, geçen seneki aynı ayların yüzde 25' i kadar iş yapabileceğinizi öngörüyoruz. Yani geçen sene 100 birim iş yaptıysak Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 25 birim iş yapmayı öngörüyoruz. Covit -19’un Türkiye’ de başladığı 16 Mart’ı baz alırsak, seneye 16 Mart’a kadar beklentimizde bir önceki yıla 2019 yılına oranla ortalama yüzde 10 seviyelerinde iş potansiyeli bekliyoruz. Dolayısıyla KGF kredileri diğer krediler vesaire, teşvikler aslında devletimizin sunduğu teşviklerin çoğundan turizmciler yararlanmaya çalıştılar. Teşvikler verildi, bunlar için minnettarız ama şöyle bir endişemiz var. 6 ay geri ödemesizdi bu teşvikler 6 ayın sonu Ekim aylarına denk geliyor. Ekim ayı da Tüm Türkiye’ de, kendi sektörüm olan turizm için konuşmak isterim, Ekim Kasım ve Aralık ayları, Ocak Şubat Mart’a kadar kış döneminde gelirimizin en çok düştüğü dönemi yaşıyoruz. Dolayısı ile bizim devletimizden yine beklentimiz  ilk kredi geri ödeme taksitlerinin başlayacağı Eylül ve ekim aylarında ikinci teşvik paketinin devreye girmesi ve en azından altı ay daha turizmcileri 2021 sezonuna atacak bir teşvik paketinin ilan edilmesi.

“YATIRIMLAR TURİZMİ CANLANDIRACAK”
Bu arada köprü ile ilgili çevre ile ilgili çalışmalar devam ediyor görüyoruz. Bu çalışmalar durmadı. Köprüden dolayı bölgemize Ana bir arterin, transbalkan yolunun Avrupa'dan gelen trans balkan yolunun bizim bölgemizde geçecek olması heyecan uyandırıyor. Troya Müzesi tamamlandı. Alan Başkanlığının dalış turizmi ile ilgili çalışmaları son sürat devam ediyor. Çanakkale şehir merkezinde kurulabilecek bir kruzlimanının fizibilite çalışması devam ediyor.

SALGIN NEDENİ İLE ÇOK BÜYÜK BİR ŞANSISZLIK YAŞADIK
Aslına bakarsanız Çanakkale 2020’den önce ciddi anlamda  başrolü oynayacak bir role soyunmuştu. Ama Corona Virüs salgın bütün hesapları altüst etti. Ama ben yine de 2021-20022 yılları ile ilgili düşüncelerim hayallerim olumlu.Ç ünkü geçmişe baktığınızda Dünyadaki büyük çaplı salgınlardan sonra Dünya ekonomileri hep rekor kırmış. Bunu geçmişteki figürler söylüyor. Bizim bu zamana kadar 2018 Troya yılı ile başlayan süreçte turizmle ilgili çok ciddi bir hazırlığımız olmuştu altyapı anlamında. Dolayısıyla Bunlar aslında tam görücüye çıkaracağımız ve meyvesinin yemeğe başlayacağız bir dönemde maalesef salgına karşı karşıya kaldık. Büyük bir şanssızlık yaşadık. 2021 Nisan ayı itibari ile ciddi bir potansiyelin bölgemize geleceğini düşünüyorum. Midilli seferleri,  İstanbul'da her gün hemen hemen işte geçmiş sezonda olduğu gibi yine yeni Havalimanı uçak seferleri,  Anadolu'ya Çanakkale’ye bağlayan Anadolujet’ in Ankara üzeri uçak seferleri, köprü bu bölgeye ulaşılabilirliği arttıracak. Önümüzdeki dönemlerde iddialı bir Turizm destinasyonu olma anlamında ciddi adımların atılmış olacağını göreceğiz.

“UÇAK SEFERLERİ ESKİ GÜN VE SAATLERİNE DÖNMELİ”
Buradan yetkililere uçakla ilgili bir kez daha seslenmek isterdim. Hem siyasilerimiz hem yetkililerimize. Çanakkale turizmini besleyen en önemli kaynaklardan bir tanesi Ankara'dan Çanakkale’ye gelen uçaktır. Bu sefer bizim bölgemizin turizm potansiyelimizi Anadolu'ya bağlayan köprüdür. Eğer bu uçak seferlerinin eskisi gibi her gün sabah Ankara'ya gidip, her gün akşam örnek veriyorum sabah saat 6'da,  Çanakkale'den kalkıp dönüşü de Ankara'dan geri akşam 11’ de olması bizim bölgemizdeki turizmciyi çok rahatlatıyor. Çünkü insanlar Cuma akşamı 11.30’da Çanakkale geliyorlardı direkt otellerine yerleşiyorlar. Cumartesi günü tam gün Çanakkale geziyordu, pazar tam gün Çanakkale’yi geziyordu. Pazartesi sabah da uçağa binip başlayan mesaisine yetişebiliyordu. Bu serbest müşteri dediğimiz ya da beyaz yakalı dediğimiz şehre para bırakan, ekonomiye destek olan, kaliteli, iyi iç pazar yerli müşterisini bölgeye çekmemizi sağlıyordu. Fakat son dönemlerdeki, tabii salgın çok önemli bir faktör. Uçak seferleri ve saatlerinin eskiye dönmesi Çanakkale çok ciddi bir potansiyeli geri kazandıracaktır. Bunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine inanıyorum düşüncelerin bu şekilde.”

Özel Haber: Ahmet Çelik