Corona Virüs sürecinde uygulanan yasak ve kısıtlamalardan en çok etkilenen bir meslek gurubu da profesyonel turist rehberleri oldu. Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası başkanı Cihan Müşterioğlu turizm sektörünün global anlamda son yılların en büyük kriz tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Corona Virüs’ün Türkiye’ de görülmeye başladığı 11 Mart itibari ile uygulanan yasaklar birçok işkolunu etkilemiş turizm yasak ve kısıtlamalardan en çok etkilenen iş kolları arasına girmişti. Yeni normalleşme sürecine kadar turist hareketleri yasak ve kısıtlamalar nedeni ile tamamen dururken yeni normalleşme sürecinde özellikle 1 Haziran tarihi itibari ile yasak ve kısıtlamaların büyük bir bölümünün kaldırılması ile birlikte yasak ve kısıtlamalardan etkilenen iş kolları da yavaş yavaş iş yapmaya  başlarken Corona Virüs tedbirlerini uygulayarak profesyonel turist rehberleri de çalışmalarına başlamak için hazırlıklarını yaptı. Ancak salgın turizme çok büyük darbe vururken turizm acenteleri yabancı turist’ ten 2020 yılı için umudu kesip iç piyasaya yani yerli turist için hazırlıklarını yaptı. Salgın döneminde evlerinde oturmak zorunda kalan profesyonel rehberlerin çok büyük sıkıntılar çektiğinin altını çizen Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası başkanı Cihan Müşterioğlu turizm sektörünün global anlamda son yılların en büyük kriz tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Müşterioğlu  Coronavirüs nedeni ile seyahat kısıtlamaları neticesinde profesyonel rehberlerin işlerini yapma imkanının kalmadığını, yasakların kalması ile yeni normalleşme sürecinde birçok tedbir alınarak rehberlik hizmetinin verilmeye başladığını da ifade ederek,  “Coronavirüs salgınının ilk günden beri yarattığı tehdit ve onun getirdiği irrasyonel korku küresel turizmdeki iki temel sorun olarak seyahat sektörü için olağanüstü negatif etki yarattı. Etkili bir aşının bulunarak yaygın kullanıma geçilmeden de salgından net olarak kurtulamayacağımız açık bir gerçektir” dedi.

Coronavirüs vakasının dünyaya yayılmasının ardından turizmin tüm ülkelerde tamamen bittiğini ve sektörün çok büyük kayıplar verdiğinin altını çizen Müşterioğlu değerlendirmesinde şu cümlelere yer verdi.

“TURİZM SALGIN NEDENİ İLE BÜYÜK KAYIPLAR YAŞADI”
“Çin'in Wuhan kentinde görülen yeni tip Corona Virüs Covid-19’un İngiltere, Fransa, Almanya, İran, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin de aralarında olduğu 90'dan fazla ülkeye yayılırken Dünya medyalarında sürekli Corona Virüs üzerine etkilenenlerin oranları ve alınan tedbirlere yer verilirken kullanılan görüntüler boş kalan turizm merkezleri ve kaygı içerisinde insan görüntüleri olunca ekranlardan bu haberleri izleyenler tedirgin oldu ve Pandemi’nin boyutları dünya basınında yer bulmaya başladığı ilk günlerden itibaren önce ülkemiz için ilk önce Uzakdoğu pazarında daha sonra Avrupa pazarından gelen iptallerle turizm sektörümüz ilk etkilerini doğrudan hissetmeye başladı.

“SALGINDA 2’NCİ DALGA GELİR Mİ ENDİŞESİ VAR”
Sektörün Corona Virüs’ün etkilerinin azalacağı, bahar ve yaz aylarına paralel olarak tekrar yavaş yavaş normale dönmesine yönelik beklentilerine rağmen uluslararası seyahat endüstrisinin çarkları bir kez durduktan sonra tekrar normale dönmesinin uzun zaman alması kaçınılmaz bir gerçekti ve Temmuz ayına geldiğimizde sosyolojik açıdan Pandemi’nin yarattığı ilk etkileri geride bırakmışız gibi görülse de Dünya’nın bazı bölgelerinde yeni normalleşme süreçlerine geçilse de bazı bölgeler başta kuzey Amerika ve güney Amerika kıtaları halen etkileri derinden hissetmekle beraber Uzakdoğu ülkelerinden  yeni bir dalga gelir mi? kaygısı da sürmektedir.

“TURİZM SEKTÖRÜ HALA DERİN BİR KRİZ İÇERİSİNDE”
Uzakdoğu’da alınan sert karantina tedbirleri ile karşılaştırdığımızda ülkemizde Sağlık Bakanlığı’mızın ilk günden itibaren salgının toplum üzerinde yaratabileceği sosyolojik ve psikolojik etkilerini de ön planda tutarak verdiği mücadele ve alınan sonuçlar takdire şayan başarı olmasının yanı sıra kesin ve etkili bir aşının bulunarak yaygın kullanıma geçilmeden de salgından net olarak kurtulamayacağımız açık bir gerçektir. Pandemi’nin ülkemizde yarattığı ekonomik etkilere baktığımızda turizm sektörünün yanı sıra tüm sektörlerde derin bir resesyon yaratırken haziran ayı ile tüm sektörler yeni normal olarak ifade edilen sürece ilk adımlarını atmaya başlarken bir sektör var ki hiç ilerleyemedi ve halen derin bir kriz içindedir, o da turizm sektörüdür.

“TURİZM ÇALIŞANLARI ÇOK ZOR DURUMDA”
Türk turizm sektörünü oluşturan paydaşları turist rehberleri, turizm acenteleri, otelleri ve taşımamacılık sektörü ile çalışanları mart ayından beri derin bir buhran içindedir. Mart ayından itibaren açıklanan tüm vatandaşlara ve sektöre yönelik destek paketleri ile zorlu Pandemi günleri herkesin birbirine destek olma gayretleriyle geride bırakılmaya çalışılırken turizm sektörü için Mayıs sonu normalleşiyoruz, Haziranda normalleşiyoruz, Temmuzda normalleşiyoruz umutlarıyla günler haftaları, haftalar ayları kovalarken Temmuz ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde acaba Ağustos, Eylül aylarını kurtarabilir miyizin muhasebesini yapmayı sürdürüyoruz. Gerçek olan bir şey var ki her sektör bir şekilde yavaş yavaş normalleşmeye ilk adımlarını attı ancak turizm sektörü adeta yerinde saymakta ve her geçen gün hayatta kalmanın getirdiği maliyetleri de artmaktadır.Turist Rehberlerinin soluk geçen kış sezonunun ardından pandemi ile beraber Mart ayından itibaren gelirleri sıfıra inmiş ve günümüzde dahi kayda değer bir hareketlilik halen yaşanamamaktadır. Turist Rehberleri olarak sürekli çalıştığımız Seyahat Acenteleri de yine aynı durumdadır. Turizm Sektörünün paydaşlarından olan otellerin bir bölümü 2020 faaliyetlerine ara verirken, bir bölümü de yaz sezonunun kurtarılabilir olup olmayacağını değerlendirmeye çalışırken düşük doluluk oranları ile faaliyet zararlarına katlanmayı sürdürmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bu tablo karşısında halkımızın kullanımına sunduğu tatil destek paketleri ve buna benzer imkanlar olmasının yanı sıra salgına karşı alınan geniş önlemlere rağmen salgının toplumda yarattığı etkilerden tam anlamıyla kurtulunamadığından olsa gerek sektör olarak henüz kayda değer bir yansımayı sektör olarak hissedemiyoruz.

“TURİST REHBERLERİNİN ENDİŞESİ ARTIYOR”
Eşleri ile beraber turist rehberi olan ailelerin durumu daha zor olmakla beraber tüm Turist Rehberleri olarak ülke genelinde tüm meslektaşlarımız günlerdir, haftalardır, aylardır çalışamadıkları için zor günler geçirmekteler. Mayıs ayının başında Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından açıklanan Turist Rehberlerine yönelik kredi imkanlarından faydalanabilen meslektaşlarımız olduğu gibi halen süreçleri devam meslektaşlarımız da bulunmakta olup en kısa zamanda sonuçlanması hepimiz için hayati önem arz etmektedir. Temmuz ayının ortalarına geldiğimiz bugünlerden sonra kurtarmayı ümit ettiğimiz Ağustos ve Eylül aylarından sonra turizm sektörü için gelirlerin dibe vurduğu kış ayları hızla yaklaşırken Sektör olarak kış aylarında ciddi bir krizle karşı karşıya kalmamak için turizm sektörüne pozitif ayrımcılık yapılarak desteklemelerin sürdürülmesi hayati önem arz etmektedir. Gerek pandemi eğitimi almış biz turist rehberleri gerek sertifikalarını almış seyahat acenteleri ve oteller üstlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirirken tek umudumuz yarınlarımızın bugünlerden daha aydınlık olmasıdır.”

Ogün İnal