Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan, dünyada da ilk örneklerden biri olan “Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı” ile Corona Virüs sürecinde oteller, restoranlar ve kafelerde sağlık, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına yönelik turist ve müşterilerin güvenli tatil ve hizmet almaları amaçlanıyor.

Güvenli Turizm Sertifikası, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı yedi yetkili firma ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, yapılan başvurular üzerine yapılan denetimler sonucunda veriliyor. Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı kapsamında Türkiye genelinde otel ve restoran, kafe başvuru sürecine başlamış başvuruşu sonuçlanan işletmeler Güvenli Turizm Sertifikası alırken Başvurusu alınan çok sayıda otel, restoran/kafelerle ilgili denetim süreçleri de  devam ediyor. Ayrıca sağlıklı turizm belgesi başvuruları da çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer Çanakkale’de bazı turizm tesislerinin “Güvenli Turizm Sertifikası” aldığını ifade etti. Belgenin sektöre kalite getireceğini belirten Aydeğer, “Çanakkale’de şu an için Güvenli Turizm Sertifikası alan 4 tesis var. Bunlar içerisinde Akol Otel, Truva Otel, Tusan Otel ve Grand Anzak Otel. Ama şu anda belgelendirme sürecinde başvuran tesislerimiz de var “ dedi.
Aydeğer şunları söyledi: 

“GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI KAPSAMINDA ÇOK CİDDİ DENETLEME YAPILIYOR”
 
“Güvenli Turizm Sertifikası Kültür ve Turizm Balkanlığı tarafından kriterleri açıklanan, Kültür Turizm Bakanlığımızın altında Çalışan Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı tarafından da usul ve esasları yayımlanan varolan Covid-19 ile ilgili süreçte tesislerin kendilerini bu konuya daha hızlı adapte edip Uluslararası bir şekilde de standartları uyumaları için uygulanan bir program. Bu program çerçevesinde Turizm Geliştirme Ajansı, Kültür Turizm Bakanlığı bağlı olan Turizm Geliştirme Ajansı işletmelerin başvurabilecek uluslararası denetçi firmalar belirledi. Sayısı 7 olan bu uluslararası firmalar, uluslararası denetim yetkisine sahip akredite  firmalara başvuru yapıyorsunuz ve bu firmalar sizi Bakanlığın belirlemiş olduğu 150 civarındaki Kriter üzerinden sizleri denetliyorlar. Çok ciddi bir denetim süresine Tabii oluyorsunuz ve bu süreç hem misafirin otele girişinden tutun, tüm yeme içme alanlarınızda ki hijyen, sosyal mesafe ve Covit-19'a karşı alınan tedbirler olmak üzere ana çerçevesinde, depolarından tutun personelinizin kendi iç mahallerine kadar, odalarınızın standartlarından, tüm hizmet verdiğiniz alanlara kadar çok katı bir denetime tâbi oluyorsunuz. Bu çerçevede Uluslararası denetim firmasının denetlemesi neticesinde Sizler güvenli Turizm Sertifikası almaya hak kazanıyorsunuz. Bu belge ile birlikte bakanlığımızın, Turizm Geliştirme Ajansı sayfasında da bu belgeye sahip olan Tesisler yayınlanıyor. Hem yurtdışında, hem yurt içerisindeki seyahat acentası ve tur operatörlerine de bu konuda bu sertifikaya sahip olan oteller güvenli Turizm sertifikasına sahip olan otellerde ilan ediliyor tanıtılıyor bilgilendiriliyor.”
 
“COVİT-19 VE BENZER SALGINLARIN DEVAMI BEKLENİYOR”
 
“Bu belge şu açıdan önemli. Tüm Dünyada Covid-19 da birlikte Özellikle bu benzerlik teki virüslere karşı artık bu sürecin bir başlangıç değil,  Daha doğrusu bir seferlik bir konu değil bir süreç olduğunun herkes artık farkına varmış durumda. Bundan sonraki bu covid-19 ve benzeri hususların devamı şu an için öngörülüyor bu nedenle de tesislerin artık bu süreçle beraber özellikle uluslararası turizme hizmet veren tesislerimizin mutlaka bu konuda kendi sertifikalandırarak tüketici ve misafir gözünde güve kazanması çok önemli. Denetimler her ay periyotlarında devam ediyor tekrar ediyor. Denetimler son derece katı, bire bir ilgili uluslararası denetçinin geldiği ve birebir tesisteki 150'nin üzerinde ki maddeyi tek tek her cümlesine her satırına kadar denetlediği ve bunlarla alakalı raporlamaların yapıldığı bir denetimden bahsediyoruz. Ve bu denetim her ay gerçekleştirilecek. Belgeyi alan tesislerde her ay yine bu denetime tabi olacaklar. Aynı zamanda bunların haricinde de yılda iki sefer gizli  müşteri ziyaretine de tabi olacaklar. Böylelikle buradaki belgelerinin üzerinde yer alan kare kodlar da da bu tesislerin denetim süreçte ile ilgili tüm bilgileri de ulaşılabilecek.”
 
 
“GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI ALAN TÜM TESİSLERİN BİLGİLERİ SEFFAF OLACAK “
 
“Güvenli Turizm sertifikasına sahip olan tesislerin bir karekodu var. Belgelerin üzerinde duruyor. Bu karekod’ da o tesiste alakalı denetim süreçlerinin ilgili de doğrudan tüketicilerde bilgi sahibi olabilecekler. Bu anlamda şunu söyleyebilirim Turizm geliştirme Ajansı ve Kültür Turizm Bakanlığı bu çıkarmış olduğu sertifikasyon sistemi şu an Dünyada ilk örneklerden bir tanesi. Bu çerçevede de zaten denetçi firmalar da bu konuda farkında olduğu için çok hassas davranıyorlar ve uluslararası turizm camiasında Türkiye turizminin güvenilirliğini sağlamak açısından yapılan çok önemli bir hamle. Bu çerçeveden baktığımızda bu belgenin sayısının artması bölgemizin de Turizm konusundaki olumlu İmajını güçlendirecektir.”
 
ÇANAKKALE’ DE GÜVENLİ TURİM SERTİFİKALI 4 TESİS VAR
 
“Çanakkale’de şu an için Güvenli Turizm Sertifikası alan 4 tesis var.Bunlar içerisinde Akol Otel, Truva Otel, Tusan Otel ve Grand Anzak otel. Ama şu anda belgelendirme sürecinde başvuran tesislerimiz var Assos'ta. Asos'ta Dove Otel, Kervansaray Otel, Barbarossa Otel, Asos Hunters Otel. Bunlar  şu anda sistemde gözüken oteller. Bun oteller ile ilgili tüm süreçlere tga.gom.tr web sitesinden başvuru sürecinde olanlar,  belge almış olan Tesisler ile alakalı tüm bilgiler şeffaf bir şekilde paylaşılıyor.”
 
 
“SERTİFİKA TESİSLERDEKİ İŞLEYEN SİSTEMİ DE DÜZELTECEK”
 
“Ama tabi bir süreçle alakalı bu zaten diğer tesislerde bu konuda olumlu etkileyeceğini düşünüyorum ve diğer arkadaşlarımıza diğer tesis sahipleri de bu belge ile ilgili denetimleri başvuracaklardır. Tabii ki bu sertifikayı almak için bir gayret sarf edilmesi de gerekiyor. İşletmelerin kendi içlerinde, iç prosedürlerinde de bu hem Covit-19’ a karşı hem hijyene karşı ekstra tedbirleri almaları gerekiyor. Önemli bir evrak kontrol aşaması var.  Bu çerçevede de bu testlerin bu süreçleri de kendi içlerinde çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Yani sadece sosyal mesafe, gıda hijyeni ve bununla alakalı olan yapılacak işlemlerin haricinde önemli bir kontrol mekanizması da tesis içerisinde yerleştirmesi gerekiyor. Yani bu sistem aslına bakarsanız sadece fiziki olarak oradaki dezenfektanından, sosyal mesafe işaretlerine kadar misafir Ateş ölçümlerine kadar süreçlerin uygulanmasından öte otelin veya İşletmenin tüm operasyonun, yani mutfağından teknik servisinde kat hizmetlerinden, yiyecek içecek birimine, işte havuzlarından, plajlarına kadar tüm alanlarındaki tüm operasyonun ciddi anlamda kontrolün altında tutması da bekleniyor sistemden. Ve bunu sürekli olarak denetlenmesi bekleniyor ve bu denetimlerin sürekli olarak kontrol edilmesi,tüm kontrol ve verilerin  toparlanıp sistemi sürekli sağlıklı bir şekilde yürümesinin tesisten garantisi bekleniyor. Bu çerçevede yani Bu sistemin adapte eden tesislerinde operasyonel anlamda işletmelerinde daha bir iyileşmenin olması da bekleniyor. diye Söyleyebilirim.“
 
Özel Haber: Ogün İnal