MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) bünyesindeki yakın tarihli bazı sınavlar için erteleme kararı vermesi ve üniversite sınavının ileri bir tarihte yapılmasına karar verilmesinin ardından en çok sorulan sorulardan biri de 2020 yılında LGS'nin ne zaman yapılacağı oldu.

Sınav süreci ile ilgili bilgi veren Eğitim İş Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş “Bu seneki  LGS’de öğrenciler 8.Sınıfın 1. Döneminden sorumlu tutularak sınav yapılacak. Bu sınavdan sağlıklı bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Bu yıl LGS’nin yapılmasının iki sakıncası var bence. Birincisi geçen yıl tüm konulardan sınava giren öğrenciler haksızlık yapılmış olur, denilecek ki “ Olağan Üstü Bir Durum Var Şu An “. Olağan üstü bir durum varsa ertelemeye gidilebilir. LGS Ağustos sonuna ya da Eylül başına bırakılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir yol izler mi? Bence salgın durumu gerçekten esnetilmezse salgının sona ermesi gibi bir gelişme olmazsa sınav tarihi benim ifade ettiğim noktaya gidecek gibi geliyor bana. Burada mağduriyetler mutlaka yaşanacaktır. Çifte standartlar mutlaka yaşanacaktır” dedi.

 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Salgın dolayısıyla zor günler geçiren öğrencilerimizin kaygılarını daha da artırmak istemiyoruz ve sınava hazırlanmak için yeterli zaman tanımak istiyoruz. Şu anki veriler ışığında, 7 Haziran 2020'de yapılacak LGS'yi ertelememizi gerektiren bir durum yok. Ancak, Corona Virüs salgınının seyrine bağlı olarak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini takip edeceğiz. Gerekirse önümüzdeki haftalarda durumu bir daha değerlendiririz. Ancak şu an için sınav tarihinde bir değişiklik gündemimizde yok. Özetle, öğrencilerimiz gönül rahatlığıyla bir yandan uzaktan eğitim derslerini takip etsinler, bir yandan da şimdiye kadar gördükleri konuları tekrar etsinler. LGS kapsamındaki merkezi sınav, sadece birinci dönem müfredatından yapılacak" demişti. Süreçte LGS sınavının ertelendiğine dair bir açıklama yapılmadı. Bir değişiklik olmazsa LGS kapsamındaki Merkezi  Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları İçin Yapılacak Sınav (8. sınıflar)  7 Haziran 2020 tarihinde yapılacak.
“Bu sene eğitim ve öğretim son buldu diyebiliriz”
Sınav sürecini  gazetemize değerlendiren Eğitim İl Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş ise, “Ben şahsen bu Corona Virüs sürecinin Nisan ayı sonunda biteceğini düşünmüyorum. Bu sene Türkiye’ de Eğitim Öğretim son buldu diyebiliriz, bunu zaten Milli Eğitim Bakanlığı da başlattığı programlar ile aslında bunu söylüyor.  Uzaktan eğitim ve uygulamalı dersler yani canlı anlatım dersler ile ilgili bir programda başlatıldı. Bu da gösteriyor ki Milli Eğitim Bakanlığı bu eğitim öğretim dönemini kapatmış oluyor. Peki sınavlar ne olacak, bunu bekleyip göreceğiz. Coronavirüs salgınının kontrol altına alınması ile ilgili bir aşama kaydedilirse Milli Eğitim Bakanlığı Belirlediği takvimdeki bu sınavları yapacaklar gibi gözüküyor. Peki ilk sırada kısa adı LGS olan Liselere Giriş Sınavı var. Bu seneki  LGS’de öğrenciler 8.Sınıfın 1. Döneminden sorumlu tutularak sınav yapılacak. Bu sınavdan sağlıklı bir sonuç çıkar mı? bu sınavdan sağlıklı bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Bu yıl LGS’nin yapılmasının iki sakıncası var bence. Birincisi geçen yıl tüm konulardan sınava giren öğrenciler haksızlık yapılmış olur, denilecek ki “ Olağan Üstü Bir Durum Var Şu An “. Olağan üstü bir durum varsa ertelemeye gidilebilir. LGS Ağustos sonuna ya da Eylül başına bırakılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir yol izler mi? Bence salgın durumu gerçekten esnetilmezse salgının sona ermesi gibi bir gelişme olmazsa sınav tarihi benim ifade ettiğim  noktaya gidecek gibi geliyor bana. Burada mağduriyetler mutlaka yaşanacaktır. çifte standartlar mutlaka yaşanacaktır” dedi.

“Sınavın yapılma yöntemleri var “
Mantaş sınavın yapılmasının mümkün olduğunun altımı çizerken “Sınavın yapılma yöntemleri var. E-Sınav üzerinden bu sınavı yapabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir hazırlık yapabilir. Sınavlarda bir sınıfta genellikle 20 öğrenci oturuyordu. Sosyal mesafe dediğimiz mesafe dikkate alınarak bu sayı 10 öğrenciye düşürülebilir.  Bu şekillerde sınav yapılabilir. Ancak Corona Virüs salgınından eğitim çok ciddi darbe almış durumda. Tüm yapılması planlanan ertelenen sınavlar acısından da bu böyle. Sistemin devam edebilmesi için liseye başlayacak öğrencilerin seçilebilmesi için mutlaka bu LGS ‘nin yapılması gerekiyor. Ama sorun şurada Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, nasıl bilim kurulunda doktor temsilcileri olan örgütler yer almıyorsa Milli Eğitim Balkanlığı yetkilileri de karar alırken işin içinde olan öğretmenlerin, velilerin diğer STK temsilcilerinin, sendikaların görüşlerine başvurmalı. Bu kesimlerle bilgi paylaşımında görüş alışverişinde bulunulmalı. Bu süreci böyle yürütmeli. Sendikalı öğretmenler olarak mutlaka dahil olmalıyız biz. Yoksa yukardan indirme bir kararı dayatarak” ben böyle karar verdim. Benim dediğim uygulanacak” dediğinizde çıkacak olumsuz sonuçları da kendileri kabullenip üstlenmiş olacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı LGS’ yi erteledikleri tarihte yapabilmeleri için okulları en son erteledikleri tarih olan 30 Nisan’dan  sonra netleşmiş olacak gibi duruyor” dedi.

“DİĞER ÖNEMLİ SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?”
KPSS, lisans, ön lisans ve ortaöğretim başvuruları için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. KPSS 2020 ne zaman yapılacak? Memur olmak isteyen adaylar, merkezi olarak düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına giriyorlar. ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimi içerisinde daha önce başvuru ve sınav tarihleri açıklanmıştı. Koronavirüs önlemleri kapsamında bazı sınavların tarihlerinin ertelenmesinin ardından yani takvim yayınlandı. KPSS lisans genel yetenek-genel kültür ve eğitim bilimleri oturumları 6 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Kamu Personel Seçme Sınavı lisans alan bilgisi oturumları 12 Eylül ve 13 Eylül tarihlerinde yapılacak. 2020-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) 20 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Özel Haber: Ogün İnal