Çelik, “Gerçek anlamda rakamlar ile konuşmak gerekirse Türkiye’ den dışarıya seyahat eden Türk müşterilerimizin Avrupa’ ya, Asya’ ya, Rusya’ ya doğu ve güneye olan seyahatlerinde yüzde 90’ a varan Türkiye çapında iptaller var şu an. Geçtiğimiz iki ay içerisinde ise dışarıdan hava, kara ve deniz yolu ile Türkiye’ ye gelen yabancı turist sayısında da maalesef yüzde 70’ee varan bir azalma var. Türkiye Corona Virüs’ ün en son görüldüğü ülkelerden birisi oldu. Biz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği olarak turlarını iptal etmek isteyen müşterilerimizin bir aya kadar olan ücretleri zaten ödüyorduk, iptal ücret iadesini de 15 gün içerisinde yapmak mecburiyetindeyiz ve bu iptal ücret iadesi konusunda kanun ne diyorsa o kurallara göre ödüyoruz. Corona Virüs nedeni ile uçak seferleri iptal edilmesi nedeni ile ulaşılamayan, gidilemeyen, mesela İtalya yada Çin gibi  seyahatlerinde iptal nedeni ile ücret iadelerini yapıyoruz” dedi.
Corono Virüs salgınının turizme etkilerini gazetemize değerlendiren Çelik,“ Öncelikle aklın yolu birdir. Mantıklı hareket etmemiz gerekiyor. Son beş yıldır Dünya’nın ve Türkiye’nin başına gelenler ortada. Kesinlikle cehaletin en önemli sorun olduğunu düşünüyorum. Öncelikle çocuklarımıza, kendi ailemize, öncelikle evde kendi özelimize Corona Virüs’e karşı eğitim konusunda, ne yapmamız gerektiği konusunda kesinlikle çok bilinçli olmamız gerekir. Hijyene çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunun da ailede, özelde başladığını düşünüyorum ben. Ellerimizi sık sık yıkamaktan tutunda C vitamini tüketmeye kadar, elimizden geleninin fazlasını yaparsak kendi özelimizde, Çanakkale’de ve tüm Türkiye’ de bu anlamda Corono Virüs’ünün yayılmaması için bir duruş sergilemiş oluruz” dedi.
“Corona Virüs’ün Çin’de çıkarak Dünya’ya yayılmasından sonra Türkiye’de de dün akşam Sağlık Bakanı’nın açıklamaları ile Türkiye’ de de Corona Virüs taşıyan bir erkek hasta olduğu ortaya çıktı” diyen Çelik, “Bizim en önemli temennimiz ve beklentimiz havaların kısa süre içerisinde ısınacak olması. Birçok bilim adamının 20 derece üzerinde Corona Virüs’ ün hayatta kalamayacağının belirtilmesinden ötürü dört gözle baharın, yazın gelmesini bekliyoruz. Tabii bu beklentiler gerçekleri değiştirmiyor” dedi.
“Çok yüksek oranda rezervasyon iptalleri var”
Çelik konuşmasının devamında, “Gerçek anlamda rakamlar ile konuşmak gerekirse Türkiye’ den dışarıya seyahat eden Türk müşterilerimizin Avrupa’ ya, Asya’ ya, Rusya’ ya doğu ve güneye olan seyahatlerinde  yüzde 90’ a varan Türkiye çapında iptaller var şu an. Geçtiğimiz iki ay içerisinde ise dışarıdan hava, kara ve deniz yolu ile Türkiye’ ye gelen yabancı turist sayısında da maalesef yüzde 70’ee varan bir azalma var. Türkiye Corona Virüs’ün en son görüldüğü  ülkelerden birisi oldu. Biz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği olarak turlarını iptal etmek isteyen müşterilerimizin bir aya kadar olan ücretleri zaten ödüyorduk, iptal ücret iadesini de 15 gün içerisinde yapmak mecburiyetindeyiz. Ve bu iptal ücret iadesi konusunda kanun ne diyorsa o kurallara göre ödüyoruz. Corona Virüs nedeni ile uçak seferleri iptal edilmesi nedeni ile ulaşılamayan, gidilemeyen, mesela İtalya ya da Çin gibi  seyahatlerinde iptal nedeni ile ücret iadelerini yapıyoruz” diye konuştu.
“Turizmciler olarak devletten beklentilerimiz var”
“Bizim turizmciler olarak mevcut durum nedeni ile beklentilerimiz, yerli turistlerin dış ülkelere gidemeyeceği için iç pazarın bizim için önemli can yeleklerimizden birisi olmasıdır” diyen Çelik,  “Çanakkale’ de ve Türkiye genelinde. Fakat içinde bulunduğumuz durumda insanların yurt içi ile ilgili seyahat ve tatillerinde de temkinli olacağını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda seyahat ve tatillerin kısıtlanacağını düşünüyorum. Aslında 2020 yılına çok iyi başlamıştık. 2019 yılındaki rezervasyon verilerin üzerine koyarak gideceğimizi düşünüyorduk. Fakat bu istediğimiz gibi olmadı maalesef. Bu anlamda dün turizm istişare kurulunda Turizm Bakanımıza da sunduğumuz gibi turizm sektörü olarak beklentilerimiz var devletten. SGK ödemeleri ile ilgili, KGF kredilendirilmeleri ile ilgili yeni fon yeni kaynak aktarımları ile ilgili. Bunu bekleyip kültür turizm bakanlığının nasıl geri dönüş yapacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.
“Çanakkaleli turizmciler, otel işletmeleri önlem alsınlar “
Çelik, “Çanakkale bölgesinde şehir olarak, maalesef önümüzdeki dönemin var olan seyahat edebilme ve tatil yapabilme gün sayısı itibarı ile çokta olumlu olmadığını düşünüyorum. Abi biz beklentimizi yine de sıfırlamadık. Gelibolu Yarımadasının her yıl olduğu gibi, bu yıl da öğrencilerin ziyaret ettirilmesi konusunda Özellikle Milli Eğitim Bakanlığının alacağı karar önemli. 18 Mart’tan itibaren, 18 Hazirana kadar okul turlarının bölgemize yoğun bir şekilde olduğunu biliyoruz. Tabii bu yoğunluğun da azalmasını bekliyoruz. Bu anlamda sektörün hem TÜRSAB üyesi acente sahibi arkadaşlarımızın, otel işletmecilerimizin bu durum ile ilgili önlem almasında fayda var. Bu sezonun en azından beklediğimiz gibi geçmeyeceğini maalesef kesin. Planımızı programımızı yaptığımız gibi ön rezervasyonlardaki veya depozitomuzu aldığımız, ön rezervasyonlarını aldığımız birçok organizasyon müşteri kazançlarının şu an kayıplara döndüğünü görüyoruz. Son beş yılda başımıza gelenler biliniyor. Açıkçası kendi içimizde bu gibi gelişme ve olaylara hazırlıklı olduğumuzu, elimizden gelenin fazlasını yaparak, çok fazla çalışarak, bu olayları gögüslemeye çalıştık ama bu sefer konu sağlıkla ilgili bir konu olduğu için insanların hassasiyeti üst seviyede. Havaların ısınması ile umarım Corona Virüs yayılma hızı azalır. En azından büyük beklentilerimiz yok ama en azından masraflarımızı karşılayacak bir sezon geçirmek istiyoruz. Bu anlamda da Çanakkale halkının yapabilecekleri en ufak seyahati konusunda acenteleri tercih etmelerini ve bu anlamda destek olmalarını kendilerinden bekliyoruz. Umarım kısa zamanda nisan ya da mayıs ortasına kadar bu durum ile ilgili olumlu gelişmeler olurda en azından kayıplarımız bir nebze olsun azalır. Biz turizmciler için çok zor bir dönem. Çünkü seyahat acentelerinin çok önemli Çanakkale turizmi Çanakkale’nin bacasız bir sanayisi konumunda. Turizmin Çanakkale’ de çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu biliyoruz. 40’ a yakın alt sektörü etkiliyoruz. Çanakkale esnafımız turizm üzerinden ciddi bir kazanç sağlıyor. Yine hep birlikte hareket ederek bu kötü dönemi de geçireceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Özel Haber: Ogün İnal