Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 105’nci yıldönümüne yönelik hazırlanan Mustafa Kemal Atatürk’ün de yer aldığı afişe yönelik açıklama yaptı.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ve ilçe başkanlarının kendisine makamında gerçekleştirdiği ziyarette, Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hazırlatılan afişi; “Şimdi bir afiş var, 18 Mart Zaferi afişi. Abide, Mustafa Kemal kalpaklı, ‘Hilal’in Gölgesinde Saklı Abideler’ yazıyor ve altında şöyle yazıyor; Mustafa Kemal (ATATÜRK) Bey. Bu yılki afişimiz bu. Önce astırmayayım dedim, sonra bırak dedim ibreti âlem için asayım da herkes görsün, siyasetini siz yaparsınız. Sonunda ‘bey’e düştü,  onu da gördük. Şu bey hiç kullanılmamıştır bugüne kadar Mustafa Kemal ile ilgili. Mustafa Bey, Kemal Bey… Alıştılar ya bunlar ‘Bay Kemal’e, Bay Atatürk. Yavaş yavaş yok etmeye çalışıyorlar” diyerek eleştiride bulunmuştu.
 
Gökhan’ın ardından CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural da sosyall medya hesabından afişle ilgili paylaşımda bulunarak; “Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale sokaklarında bilbordlarda bu şekilde ifade edilmesiyle ne yapmak istiyorsunuz. ‘Hilal’in Gölgesinde Saklı Abideler’ adı altında serileştirilmiş ve bilbordlara asılmış bu görselde Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz, Mustafa Kemal ( ATATÜRK ) bey, diye ifade edilmiş bulunmaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunuyor, Tarihi Alan Başkanlığını yaptığı bu çalışmasından dolayı kınıyorum” cümlelerini kurmuştu.
 
Eleştirilere maruz kalan o afiş için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Çanakkale Muharebelerinde adını Anafartalar Kahramanı olarak Türk milletine duyuran Mustafa Kemal Atatürk, Conkbayırı ve Anafartalar Muharebelerini kazandığında rütbesi Kurmay Albay'dır. Osmanlı Devleti'nin askeri terminolojisinde Mirliva (Tuğgeneral) rütbesinden itibaren ‘Paşa’ unvanı altındaki rütbeler de ise ‘Bey’ unvanı kullanılmaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk tarihinde ve özellikle Çanakkale Muharebelerindeki yeri ve önemi tartışılmaz derecede önemli olmakla birlikte milletimiz açısından yüksek hassasiyet taşımaktadır. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak misyon ve vizyonumuz doğrultusunda üstümüze düşen görev ve sorumluluk bilinciyle yapmış olduğumuz bütün çalışmaları bir disiplin içerisinde yürütmekteyiz.”