.

 
Milletin cahili iyidir diyenleri ödüllendiren zihniyet hedefine adım adım yürüyor. Son yapılan YKS sınavı ilk ve orta öğretimde eğitimin ne hale getirildiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Tüm dünyanın bilgiye ulaşmak için kullandığı Wikipedia’ya ulaşımı yasaklayan bir zihniyetten memleketin eğitimini ne kadar geliştirebileceği de ortada zaten.
Neredeyse her sene sistem değiştiren siyasi iktidar, okuduğunu anlamayan, gördüğünü algılayamayan bir nesil yetiştirmeyi başardı.
İneğin yavrusunu bilemeyen, Akdeniz bitki örtüsünün ne olduğu sorusunu hemşirelik okuyorum diye cevaplayan insanlarımız var çok şükür.
Evet, son yapılan YKS sınavında, sınava giren iki buçuk milyon adayın dörtte biri barajı geçemedi. Diğer bir deyişle 15 soru bile yapamadı. Sınav sonuçları bazı sorunları önemle işaret ediyor.
Birincisi eğitim sitemiyle çok fazla oynanmıştır. Sürekli değiştirilen sistemler eğitimi baltalamaktan başka bir işe yaramamıştır. Hiçbir sistem kendi mezununu verememiştir.
İkinci önemli sonuç, eğitim milli olmaktan çıkmıştır. Özel okullarla devletin okulları arasındaki makas açılmıştır. Bilinçli bir şekilde anne ve babalar özel eğitim kurumlarının kucağına gönderilmektedir.
Üniversite sınavında 15 binden fazla öğrencinin hiçbir soruya cevap verememesi de eğitimin çöktüğünü gösteren başka bir sonuçtur. Demek ki, hiçbir şey öğrenmeden de mezun olunabiliyor bu sistemlerden.
İmam Hatip liselerinin yoğunlukta olduğu Konya, Yozgat, Kayseri gibi illeri Tunceli’nin din bilgisi sorularında geride bırakması, imam hatip lisesi açmakla dinin öğretilemediğini de açık bir şekilde göstermiştir. Meslek liseleri ihtiyaca binaen açılır. Siyasi amaçla değil.
Dershanelerin kapatılması, terör örgütüyle mücadelede etkili olmuştur mutlaka. Ancak yerine oluşan farklı sistemler, yasal olmayan oluşumlar, gençlerimizi sınava hazırlamakta güçlük çekmektedir. Okulda temeli olmayan bilginin üzerine hiçbir şey koyamamaktadırlar.
YKS sınavının önemli sonuçlarından biri de bilmeyen eğitmenlerin artışıdır. Son yapılan KPSS sınavında, öğretmen adaylarının performansı iyice düşmüştür. Bu sınavda, matematik öğretmenleri kendi alanlarında 50 sorudan ortalama 9 soruyu cevaplayabilmiştir. Fizik, kimya ve biyoloji öğretmenleri de bu ortalamaya yakın cevaplar verebilmişlerdir.
Öğretenin yetersizliği, sürekli değişen sistemlere uyumda yaşanan zorluklar, öğretmeyi de daha zor hale getirmiştir.
Bir ülkenin kalkınmasında eğitimin önemini hemen herkes kabul eder. Diploma derecesini artırmak çok önemli değildir. Önemli olan ne okuduğunu anlayan ve algılayan nesil yetiştirmektir. Yarım imam dinden, yarım doktor candan eder atasözünü hemen bütün alanlara uyarlamak mümkündür. Memleketin kalkınması işinin ehli insan yetişmekle mümkündür.
Çok sayıda üniversite, fakülte, yüksekokul ve bölüm açmakla eğitim sorunu çözülmez. Kaldı ki, tercih almadan kapanan yüzlerce bölüm bulunmaktadır.
İlk ve orta öğretimin güçlendirilmesi, eğitim altyapılarının iyileştirilmesi, memleketin geleceğini doğrudan etkileyecek öneme sahiptir. Kara tahta, siyah önlük, beyaz yaka çok daha güçlü eğitim veriyordu. Bilişim teknolojilerinden daha fazla yararlanabilen sistemler ise tersine çöküyor.