Son zamanlarda maliye ekipleri hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumlara baskın üstüne baskın düzenlemeye başladı.

Elbette ikide bir vergi oranları değiştirilince, maliyetlerin de artmasına paralel olarak esnaf kendini korumaya çalışıyor ama aslında düzensizliğinin düzenini sağlamaya gayret ediyor. Düzensizlik normalleşiyor neticede.

Vergi kaçırma, vergi mükelleflerin, vergi mevzuatına aykırı olarak, vergi borçlarını kısmen veya tamamen yerine getirmemelerini ifade ediyor. Vergi kaçırma, çeşitli yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

Vergi kaçırma yöntemlerinden çok sık kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır:

Yasa dışı indirimler: Kişiler gerçekte olmayan yahut belgelendirilemeyen indirimleri vergi beyannamelerinde gösterebilirler.

Kayıt dışı ekonomi: Kişiler bu yöntemde, kazanç ve gelirlerin kayıt altına almaz ve kazançlarını vergi beyannamelerinde göstermezler.

Sahte belge düzenleme: Kişiler faturalar, gider pusulaları gibi belgelerin sahtelerini düzenleyerek vergi matrahlarını olduklarından daha düşük gösterirler.

Gelir ve giderlerin gizlenmesi: kişiler gerçek kazanç ve giderlerini vergi beyannamelerinde eksik veya yanlış göstererek vergi kaçırabilirler. Bunları çoğaltmak mümkün. Yurdum insanı şeytana pabucunu ters giydirebiliyor.

Vergi kaçırma suçu hem devletin vergi gelirlerini azaltması hem de adil bir vergi sisteminin işleyişini bozması nedeniyle çok ciddi bir sorundur. Bu nedenle, vergi kaçakçılığı gibi önemli bir suçun önüne geçilmesi için gerekli tüm önlemlerin alınması ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Özel usulsüzlük cezalarına ilişkin tüm hadler, 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %58,46 nispetinde artırılmış olup, 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli yeni hadler “556 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğine” ekli tabloda yer almaktadır. Buna göre, 2024 yılında her bir belge için kesilebilecek asgari ceza tutarında artışa gidilmiştir. Söz konusu ceza 2024 yılında 3.400 TL olarak uygulanacaktır. Her bir belge nev’ine ilişkin kesilecek toplam ceza üst limiti de artırılmış olup söz konusu limit 2024 yılı için 1.700.000 TL olarak belirlenmiştir.

Peki yeni düzenlemeye göre bir meyhane müşterisine su faturası keserse bu ceza caydırıcı olur mu? Elbette kenarından bile geçmez.

Düşük KDV oranından fiş keserek, devlete vereceği vergiyi eksik ödeyenlerin başında restoranlar, kafeler, eczaneler geliyor. Eczanelerde ilaçlar besin takviyesi gibi gösterilerek %1'den KDV kesiliyor. Restoran ve kafeler, kahvaltı veya yemek menüsünde, yüzde 10 olan malı, ekmek, et, su, meyve suyu satmış gibi göstererek, perakende fişini %1'den yazabiliyor. Gece kulüpleri de aynı durumda.

Örneğin, 500 TL'lik bir hesap ödediğiniz kafede önünüze gelen fişte KDV %1 olarak yazıyorsa, kesilen vergi 5 TL oluyor. Yüzde 10'dan KDV kesilmesi durumunda ödenecek vergi 50 TL'yi buluyor. Bu, düşük KDV ile sadece bir faturada devletin 45 TL'lik vergi kaybına uğraması anlamına geliyor.

Geçmiş yıllarda AB ülkelerinde kaçırılan vergi 150 milyar avro civarındaydı ve Romanya başı çekiyordu. Memlekette ne kadar vergi kaçırıldığını anlamak zor. Kayıt dışı ekonomi, merdiven altı işler çok yaygın.

Memlekette vergi kaçırmanın önüne geçmek insan ahlakının ve vicdanın güçlenmesi, devletin adil olması gerekiyor. Birilerinin milyonlarca dolar vergi borcu silinirken, diğerlerine, gariban esnafa ceza kesilmesi, insanların devlete aidiyetini zayıflatıyor.