Ülkemiz ne bereketlidir.

Kıymet bilmeyenlerin elinde heba olup gidiyor. Şu çektiğimiz sıkıntılara aslında hiç gerek yok. Tarım, tabiat, tarih ne isterseniz resmen fışkırıyor.
Temel iş “Pazarlama…”
.
Geçen bir yaz gördüm, not almıştım bir kenara.
Aklıma geldi de sizlerle paylaşmak istedim.
Ola ki yurt gezisine gidersiniz, bu sayfayı yanınıza alın.
.
Başlığımız şu:
İllerimiz Neleri İle Ünlü?
Geçen haftada
 
Şimdilik bu kadar kalanlarını haftaya cumartesi yayınlarım.
.
BOŞ FORM
Geçen hafta çok uzun olduğu için bu haftaya da sarkan şehirlerin ünlüleri adlı yazıya devam ediyorum.
.
ERZURUM
Palandöken Kayak Merkezi, Çifte Minareli Medrese, Tortum Şelalesi, Oltu Taşı, Aziziye Tabyaları, Üç Kümbetler, Çağ Kebabı, Tepsi Minare (Saat Kulesi), Erzurum Kalesi, Rüstem Paşa Bedesteni, Erzurum Kongresi Binası, Çoban dede Köprüsü, Narman Peribacaları.
 
ERZİNCAN
Girlevik Şelalesi, Ekşisu Kaplıcası, Tulum Peyniri, Bakır İşlemeciliği, Aygır Gölü, Buz Mağaraları, Eğinin (Kemaliye) folkloru.
 
ESKİŞEHİR
Lületaşı, Porsuk Çayı, Midas Tapınağı, Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Türbesi, Tarihi Odun Pazarı Evleri, Yazılıkaya Frig Vadisi (Midas Kenti), Uyuz, Çifteler ve Yarıkçı Hamamları, Çatacık Ormanları ve Mesire Yeri, Eti Bisküvileri, İnönü Planör Kampı, Sivrihisar Ermeni Kilisesi ve Balmumu Müzesi.
 
GAZİANTEP
Antepfıstığı, Antep Baklavası, Zeugma-Karkamış-Yesemek Antik Kentleri, İplik Sanayi, Karpuzatan ve Dülükbaba Mesire Yerleri, Antep Mutfağı.
 
GÜMÜŞHANE
Tomara ve Torul Şelaleleri, Satara Antik Kenti, Kuşburnu Çayı ve Marmeladı, İmera Manastırı ve Gümüşhane Evleri.
 
GİRESUN
Giresun Kalesi, Fındık Üretimi, Hayırsız Ada, Şebinkarahisar Kalesi, Kümbet, Bektaş, Gölyanı, Kulakkaya ve Sisdağı Yaylaları, Aksu Şenlikleri, Pınarlar Şelalesi Aygır Gölü, Giresun Kalesi, Gedikkaya.
 
HAKKARİ
Cilo ve Sat Dağları, Buzul Gölleri, Zap Suyu, Ters Lale (Ağlayan Lale), Şemdinli Balı, Sümbül Dağı, Hakkari Kilimleri.
 
HATAY
Antakya Mozaik Müzesi, Harbiye Mesire Yeri, Arsuz Plajları, İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları, Soğukoluk Mesire Yeri, Künefe Tatlısı, Sen Piyer Kilisesi, Erzin Kaplıcaları.
 
IĞDIR
Bozbaş, Hörre, Lepeli Ekşili Pilav, Katlet, Kara Badımcan (parlıcan) Reçeli, Süt hörresi, Kaysafa ve Helise.
 
ISPARTA
Kovada Gölü Milli Parkı, Isparta Gülü, El Dokuması Isparta Halıları, Eğirdir ve Gölcük Gölleri, Isparta Elması, Yazılı Kanyon Milli Parkı, Pınargözü Mağarası, Davraz Dağı Kayak Merkezi.
 
İSTANBUL
Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Süleymaniye Camileri, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı, Mısırçarşısı, İstiklal Caddesi, Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları, Yıldız-Gülhane - Emirgan Parkları, Çamlıca Tepesi, Prens Adaları, Rumeli Hisarı, Haliç Piyerloti, Kız Kulesi, İstanbul Boğazı, Minyatürk, İstanbul Surları, Galata Kulesi, Sultanahmet Meydanı, Aya İrini Müzesi, Eyüp Sultan Camii, Boğaz Köprüleri, Bozdoğan Kemeri, Fener Rum Patrikhanesi.
 
İZMİR
İzmir Saat Kulesi, Kadife Kale, Meryem Ana Evi, Kültürpark, Efes-Bergama Antik Kentleri, Balçova Kaplıcaları, Kemeraltı Çarşısı, Çamaltı Tuzlası ve Kuş Cenneti, Çeşme Kalesi, Kordon Boyu, Asansör, Kızlar Ağası Hanı, Birgi Çakırağa Konağı, İzmir Köfte, Lokma ve Kemalpaşa Tatlıları, Foça, Çeşme, Seferihisar, Selçuk, Alaçatı Turizm Merkezleri.
 
KAHRAMANMARAŞ
Maraş Dondurması, Döngel Mağaraları, Afşin-Elbistan Termik Santrali, Maraş Kalesi, Tarhana, Sütçü İmamı.
 
KARABÜK
Safranbolu Evleri, Safranbolu Lokumu, Demir-Çelik Fabrikası.
 
KARAMAN
Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türkiyenin Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması.
 
KARS
Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Sarıkamış Kayak Merkezi, Kaşar Peyniri.
 
KASTAMONU
Cehennem Deresi Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Tosya Pirinci, Taşköprü Sarımsağı, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kır Pidesi, Pastırması.
 
KAYSERİ
Erciyes Dağı Kayak Merkezi, Kayseri Pastırması, Bünyan Halısı, Sultansazlığı Kuş Cenneti, Kapuzbaşı Şelaleleri, Gesi Bağları, Talas Kenti, Gevher Nesibe Tıp Merkezi.
 
KIRIKKALE
Silah Fabrikaları, Petrol Rafinerisi.
 
KIRKLARELİ
Dupnisa Mağarası, Alpullu Şeker Fabrikası, Hamitabat Doğalgaz Santrali, Dereköy-İğneada-Kıyıköy-Kastro gibi Sayfiye Yerleri.
 
KIRŞEHİR
Ahi Evran Türbesi, Hirfanlı Baraj Gölü, Seyfe Gölü, Petlas Lastik Fabrikası, Cacabey Medresesi, Mucur Yeraltı Şehri.
 
KOCAELİ (İZMİT)
Pişmaniye, Değirmendere Fındığı, Hannibal'ın Mezarı, Petrokimya ve Otomotiv Sanayi, Osman Hamdi Bey Müzesi, Eski Hisar Kalesi, Saat Kulesi, Hereke Halısı, Kandıra Yoğurdu, Abdülazizin Av Köşkü, Kaiser Wilhelm Köşkü, Ballıkayalar Vadisi ve Beşkayalar Tabiat Parkları, Darıca Kuş Cenneti, Maşukiye, Kartepe ve Kuzu Yaylası, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Yarımca Kirazı.
 
KONYA
Mevlana Türbesi, Alaeddin Tepesi ve Camii, Karatay Medresesi, Çatalhöyük Antik Kenti, Akşehir Nasrettin Hoca Şenlikleri, Balatini Mağarası, Ilgın Kaplıcaları.
 
KİLİS
Kilis Yorganları, Bulgurlu Kabak Dolması, İçli Köfte, Yoğurtlu Alinazik, Tava Katmeri, Bıkbıkiye ve Çürütme.
 
KÜTAHYA
Porselen ve Çini İmalatı, Başkomutanlık Milli Parkı, Kütahya Kalesi, Aizanoi Antik Kenti, Tunçbilek-Seyitömer Linyitleri, Tavşanlı Leblebisi, Simav ve Gördes Halıları.
 
MALATYA
Malatya Kayısısı, Günpınar Şelalesi, Pınarbaşı Mesire Yeri, Aslantepe Antik Kenti, Karakaya Barajı, Somuncu Baba Camii ve Balık Gölü, Sürgü (Takaz) Mesire Yeri, Arapgir Meydan Köprüsü, Battalgazi Kervansarayı, Sultansuyu Harası, Darende Kudret Hamamı.
 
MANİSA
Sard Antik Kenti, Mesir Macunu, Spil Dağı Milli Parkı, Üzüm ve Tütün Üretimi, Soma'nın Linyiti, Ağlayan Kaya (Nyobe) Muradiye ve Ulu Cami Külliyeleri, Vestel Fabrikaları.
 
……………………………………………………………..
Ailem modu
Yeni moda TicToc, Çin'den tam yayılmışken, Çin Hükümeti radikal bir karar aldı.                 .
Bu karara göre “18 yaş altındaki çocuklar artık telefonlarından canlı yayın yapamayacaklar.”
.
Çin'de, sosyal medyanın canlı yayın uygulamaları bir süredir denetimden geçiyordu.
Hükümet iki ay önce “Canlı yayın kaosunu temizleme” sloganıyla kampanya başlattı.
Kampanya kapsamında da dev teknoloji şirketlerine yeni düzenlemeler getirdi.
.
Şirketler düzenlemelere uyacaklarını açıklasalar da mali yükten endişe ediyorlar.
Baskı altındaki Çinli teknoloji şirketleri geçen seneden itibaren on binlerce çalışanı işten çıkarmıştı.
.
Çözüm olarak sosyal medya şirketlerinden uygulamalarına “Aile modu” seçeneği eklemeleri istendi.
Buna göre çocuklar, ailelerinin izni olmadan internette canlı yayın yapamayacaklar.
.
Ayrıca, İnternet platformları da çocukların aktif olabileceği saatlere düzenleme getirecek.
“Aile modu” ile çocuklara yönelik yayınlar saat 22.00'de sona erecek.
.
Çocuklar için “Sınırsız ve sansürsüz yayınlar” oldukça tehlikeli.
Bu sebeple her ülke 18 yaş altı önlemlerini sıkı sıkıya almalı ve yeni nesli, “Sosyal medya bağımlılığından” kurtarmalıdır.
………………….
Pusula denizanası
PUSULA DENİZANASI
Yolda görsem tanımam.                                  Uzun bacaklı, kahverengi bir şey.                 Bizim sularımızdakiler beyaz ve şeffaf.
Zararı olmaz, geçinip gideriz.
.
Son zamanlarda denizlerimizde görülen bu “Pusula Denizanası nedir?” diye araştırdım.
.
Global ısınma (ve benim iddia ettiğim gibi deniz kıyısına kurulan termik santrallerin soğutma sularının denizi ısıtması) neticesinde ısınan sularımızda yaşamaya gelen “Pusula Denizanasını yoğun bir şekilde görmeye başladık.
Popülasyonlarının artmasının tek sebebi “Deniz suyunun ısınması…”
.
Peki “Tehlikeli midir?” diye araştırdım.
.
Şöyle yazıyor:
“Mantara benzeyen şemsiyeli bir yapısı ve şemsiyesi etrafında şeritleri vardır. Boyu 50 cm'e kadar çıkabilir. Salgıladığı sıvı birçok insanda tepkimeye yol açarak zehirlenme, deride ağrı, kaşıntı, kızarıklık, yanma, şişlik, kamçı izi gibi belirtilere neden olabilir…”
.
“Denizanasının aşırı popülasyonu, birçok nedenden dolayı insanlar için bir endişe kaynağıdır. Denizanası sokmaları acı vericidir ve bazen insanlar için ölümcüldür…”
.
“Deprem, yangın, sel, dolu, virüs, fırtına, yanardağ patlaması, hortum, müsilaj”dan sonra bir bu “Pusula Denizanası” eksikti.
.
Dünyaya bir uzaylı gelirse hiç şaşırmayacağız artık.
Çünkü bir o kaldı başımıza gelmeyen…
.
O kadar alışkınız ki felaketlere, uzaylı yaratık dünyaya gelince topla, tüfekle karşılaşacağını zannederken, biz onu çiçeklerle karşılayalım.
.
Neden böyle yaptığımızı düşünüp dursun.
Dünyalı olarak uzaylıyı şaşırtalım gitsin…