Tarihte birçok örneği vardır. Hayattan ders almak için de sıklıkla dillendirilir. En çok dillendirilen örnek de ekmek bulamazlarsa pasta yesinler örneğidir.

Tarihte birçok örneği vardır. Hayattan ders almak için de sıklıkla dillendirilir. En çok dillendirilen örnek de ekmek bulamazlarsa pasta yesinler örneğidir. Sokaktan, halktan kopmuş iktidar sahiplerinin durumunu en iyi pasta yesinler vakası anlatır. Osmanlı İmparatorluğunu da temelde batıran sarayın sahadan kopmasıdır.
Diyetisyenler, sağlıklı yaşam için yatmadan önce yemeyin derler ama Cumhurbaşkanı, manda yoğurdu yiyin dedi. Memlekette manda yoğurdu var mı yok mu bilgisi olmadığı kesin görünüyor.
Memlekette manda sayılarını herkes biliyor. Manda yetiştirecek ekonominin de bittiğini görmeyen yoktur. TÜİK’in yalan istatistikleri bile malağıyla birlikte 180 bin civarında manda kaldığını gösteriyor. Bunun içerisinde normal şartlarda sağılan manda ineği sayısı 60 bini geçmez. Zaten süt verimi çok düşük mandaların.
Şimdi manda sütünü yoğurt yap da pazar bul. Hangi süt toplama tankerinde manda sütü tankı var? Hiç yok. Manda yetiştiriciliği tükenme noktasına doğru hızla giderken millete manda yoğurduyla tarif vermek akıllıca görünmüyor.
Manda yoğurdu gerçekten peynir kıvamında bir yoğurt. Çatalla yenebilir. Eğer diğer sütlerle karıştırılmadan yapılırsa hem lezzetli hem de raf ömrü uzundur. Bulunabilen marketlerde de kilosu 75 liradan satılmaktadır. Normal yoğurdun 5-6 katı fiyatla satılmaktadır. Zenginler sınıfı dışında dolabında manda yoğurdu bulundurabilecek neredeyse yoktur. Diğer bir deyişle üretenin bile yiyemediği, paraya çevirmeye çalıştığı bir üründür.
Manda yoğurdundan sonra gündeme aromalı kahve ve yurtdışı seyahati düştü. Kendi iktidarları döneminde yetişen gençlerle yıldızları barışık olmasa da aromalı kahve önerisi ilginçti. Kafelerde fiyat listelerinin en pahalısı olan aromalı kahveyi, malum hayat pahalılığının iliklerine işlediği bir dönemde gençlerin içmesi zor görünüyor. Manda yoğurdu önerisinden çok farkı yok aslında bu önerinin.
Yurtdışı seyahat önerisi de fena sayılmaz. Aslında gençlerin eğitim dönemlerinde öğrenci değişim programlarından daha fazla yararlanması gerekiyor. Bunun için yabancı dillerini geliştirmeleri ve burs programlarını takip etmelerinde yarar var. Aynı zamanda devletin de bu alandaki kaynaklarını artırması gerekiyor. Taraftar bürokratlarına ballı maaşlar yerine gençlerin eğitimi, bilgi ve görgülerini artıracak programlara daha fazla kaynak yaratması gerekiyor.
Bugün gençlerin kendi imkanlarıyla yurtdışına gitmeleri neredeyse imkânsız görünüyor. Havaalanından geri dönse bile, en yakın yere uçak bileti 3000 liradan başlıyor.
Neticede öneriler güzel ama ne manda yoğurdunu alacak ekonomik güç kaldı millette ne de parası olup da hakiki manda yoğurdunu bulacak bir yer.
Gençler hayallerini yurtdışında tasarlıyorlar zaten. Memlekette gelecekleriyle ilgili hayal kuramıyorlar. İşsizlik, belirsizlik moral değerlerini yok ediyor. Aromalı kahve düşüncelerini değiştirir mi bilinmez ama sorunları giderek artıyor.