Yün eskiden en önemli giyim kuşam kaynaklarından biriydi.

Petrol ürünlerinin çok daha ucuz olması nedeniyle tekstil sektörü daha fazla petrol ürün kullanmaya başladı. Ancak yün kullanmanın ne kadar sağlıklı olduğunu hemen herkes dile getiriyor.
İnternet ortamında sıklıkla yünün yararları paylaşılıyor ama tekstil ürünlerinde yün kullanımı çok düşük düzeylerde bulunuyor.
Köy yorganlarını hemen herkes bilir. Epey ağırdır. Gençler hafiflerini tercih ediyor artık. Özel işlemelerle yapılan yatak ve yorganlar adeta evladiyeliktir. Yorganı çekince epey bastırır. İnsanın üstü de pek açılmaz. İçinde terlesen de bunaltmaz. Keyifli uykusu vardır. Dinlendirir. İnsanın psikolojisini iyileştirdiğine dair önemli bilimsel araştırmalar bulunuyor.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda ağır yorgan altında yatmanın stres bozuklukları, kaygı, evham, uykusuzluk sorunları ve daha birçok psikolojik hastalığa iyi geldiğini gösteriyor.
Uzmanlara göre, özellikle uyku öncesi vücut üzerinde hissedilen ve rahatsız edici olmayan bir kuvvet insanı oldukça hızlı bir şekilde sakinleştiriyor. Yorgan bastırdıkça insanın rahatladığına dair gözlemler çoğunlukta.
Yorganın insan üzerinizde yaptığı baskı ve sarılma duygusu anne kucağındaki hislere yakın olduğu için rahatlattığı belirtiliyor. Huzur ve güven duygularını arttırıyor. Neticede insana daha dinlendirici bir uyku çektiriyor.
Yorgan ağırlığı vücut ağırlığının onda biri kadar olduğunda daha iyi sonuç alındığını belirtiyor uzmanlar. 80 kilo vücut ağırlığına sahip bir insanın 8 kiloluk bir yorganın altında daha iyi dinlendiği ve uyuduğu ifade ediliyor.
Koyun yünü en önemli radyasyon emici maddelerden biridir. Evlerde ve işyerlerinde çok sayıda radyasyon yayan cihaz bulunuyor. Cep telefonlarından tutun da televizyonlara kadar çok sayıda cihaz insanda stres yaratıyor. Yayılan sinyal ve radyasyonlar insan sağlığını tehdit ediyor. Yünlü elbiseler insanı bu olumsuz radyo dalgalarına, manyetik ortamlara karşı koruyor.
Pijamaların da yünlü olması daha dinlendirici ve rahat uyku için önem arz ediyor. Yün vücutta gün içerisinde biriken negatif enerjiyi de soğuruyor.
Koyun yünü en iyi izolasyon malzemesidir. Soğuğu sıcağı geçirmez. Karda, yağmurda, çamurda misali insan vücudunu kendi ikliminde tutar. Koyun yününden yapılan kıyafetler yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğine sahiptir.
Yün kesinlikle yanmaz. Ateşe, aleve karşı dirençli ve dayanıklıdır.
Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşmasına fırsat vermez. Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz. Aynı zamanda vücut kokularını aldığına dair araştırma bulguları da vardır.
Vücut ağrılarını aldığına dair somut araştırma bulguları vardır. Birçok romatizma ağrılarına iyi gelir. Yakı bezi kullanımını eskilerin çoğu bilir.
Yününü elektriksel iletkenliği sıfıra yakındır. Çobanlar kepenek içinde yağmurdan, doludan, kardan, her türlü soğuktan korunur. Kepenek çobanın sırtındayken yıldırım inme ihtimali de çok düşüktür.
Bu kadar yararları olan yünün sahibinde kıymeti kalmadı nerdeyse. Nerdeyse pamukla aynı fiyata gidiyor. Para etmiyor diye koyunları kırkmak bile istemiyor çoban.