Eşek arıları daha çok arı sokmasıyla ilgili tanınır.

Eşek arıları daha çok arı sokmasıyla ilgili tanınır. Zehri diğer arılara göre daha güçlü olduğu için, insanlar daha fazla çekinmektedirler. Oysa eşek arıları en fazla bal arılarına zarar verir ve arılıklarda en önemli mücadelelerden biri de eşek arılarıyla mücadeledir.
Yerleşim yerlerinde de sıklıkla görülen eşek arılarının yaşam döngüleri oldukça ilginçtir. Bir eşek arısı kolonisi, bal arılarında olduğu gibi, ana arı, işçi arılar ve erkek arılardan oluşur. Ana arı sonbaharda erkek arılarla çiftleşir ve kışı ergin olarak taş ve yosunların altında geçirir. İlkbaharda birkaç tane petek gözü örerek içine yumurta bırakır. Yuvalarını genellikle lifsi malzeme ve çamur kullanarak inşa ederler. Ana arı yumurtalarını bıraktıktan sonra larva gelişimi için yakın çevreden topladığı tırtıl veya paralize ettiği arıları kullanır.
İlkbaharda işçi arıların ergin olarak çıkmasıyla birlikte, yuvaların bakım işi onlara bırakılır. Sonbahara doğru eşek arısı kolonisi hızla çoğalır. İşçi arıların ve yuvalara bırakılmış yumurtaların beslenmesi için gerekli karbonhidratlar polen, nektar kaynaklarından, çiçeklerden, protein ise tırtıl, örümcek ve arılardan karşılanır. Sonbaharda nüfusu artan koloninin besin ihtiyaçlarını karşılamak zordur. Çiçek azalmış, arı faaliyeti düşmüştür. Bu nedenle en önemli kaynaklar arı kovanlarıdır. Eşek arıları sonbahar sonuna doğru arı kovanlarına daha fazla saldırmaya başlarlar. Zayıf kolonilerde bal ve larvaları yağma ederler. Her yıl Japonya ve Yeni Zelanda’da binlerce arı kolonisi eşek arıları tarafından yağma edilmektedir. Bu nedenle arıcılar için eşek arılarıyla mücadele önemli bir uğraş durumundadır. Eşek arılarının yaşam döngüsünü bilen arıcılar mücadelede başarılı olmaktadırlar.
Sonbaharda yoğunlaşan eşek arısı saldırılarının önüne geçmek için çeşitli mücadele yöntemleri bulunmaktadır. Uludağ Arıcılık Dergisinin Kasım ayı sayısında eşek arılarıyla mücadele yöntemlerinin kıyaslandığı bir araştırma vardı. Yapılan çalışmada, plastik şişe, kafes tuzak ve yapışkan ahşap tuzak ile ekşimiş şerbet, taze et, taze balık ve kavun kullanılmış. Araştırma sonuçları oldukça ilginç. Arıları cezbeden en önemli materyallerin et ve balık olduğu öteden beri hep söylenir. Ancak bu çalışmada, ekşimiş şerbete daha fazla eşek arısı geldiği tespit edilmiştir. Ekşimiş şerbete gelen eşek arısı sayısı, et, balık ve kavuna gelen arı sayısına göre 3-4 kat daha fazla. Ancak, ekşimiş şerbete bal arısı da gelmekte ve arı zayiatı meydana gelmektedir. Taze et ve balığa bal arıları gelmemektedir. Bu meyanda eşek arısının az olduğu yerlerde et ve balık kullanmak yeterli olabilecek yöntemlerden görünmektedir.
Tuzaklar içinde plastik şişenin eşek arılarıyla mücadelede daha etkili olduğu tespit edilmiştir. 2.5 litrelik meşrubat şişelerine konan ekşimiş şerbet eşek arısıyla mücadelede yeterli olmaktadır. Şişenin kapağına veya üst kenarlarına eşek arısı girecek kadar 8 milimetre çapında delik açmak ve arılığa yakın bir yere asmak yeterli olmaktadır. Eşek arısı az ise taze balık veya et de etkili olmaktadır. Eşek arılarının sonbaharda yoğunlaştığı dikkate alınırsa, baharda et veya balık, sonbaharda ise ekşimiş şerbet daha iyi görünmektedir.