Yaz geldi. Yeşil alanlarda hummalı çalışmalar dikkati çekiyor.

Yaz geldi. Yeşil alanlarda hummalı çalışmalar dikkati çekiyor. Hem dikim işleri hem de bakım işleri birlikte yürütülüyor. Malum belediyelerimiz şehirlerinin, beldelerini güzelleştirmek için var güçleriyle çalışıyorlar.
Belediyelerin en önemli uğraşlarından birisi yeşil alanlar oluşturmanın yanında onların bakımı ve sulanmasıdır. Bunu için çok ciddi bir bütçe ayrılır. Özellikle şehir girişleri, orta refüjler, kaldırım kenarları yeşillendirme ve dış mekân süs bitkileriyle donatılır.
Birçok şehrin girişinde, özellikle orta refüjlerde tabelalar asılıdır. Yeşil alanların ve çimlerin sulanmasıyla ilgili uyarı levhalarıdır bunlar. Çünkü yeşil alanlar spring sistemiyle sulanmakta ve yola su kaçmaktadır. Bu suyla birlikte bir miktar çamurlu suyun kaçışına her zaman şahit olmak mümkündür. Dolayısıyla yolun kayganlaşması söz konusudur. Tabelalar da yolun kayganlaşabileceği de belirtilir. Sıklıkla trafik ışıkları bulunan bu alanlarda araçların dur kalk yapması esnasında küçük hasarlı kazalar meydana gelir. Yolun kayganlığına meydan vermemek için de gece sulaması tercih edilir. Yine de yeşil alan sulamaları arzu edilen verimi sağlamadığı gibi, fazlasıyla su israfına neden olur.
Damlama sulama sistemleri genellikle meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Hızla gelişen damlama teknolojisi daha geniş alanlarda da kullanılabilme imkânı sunmaktadır. Son yıllarda mısır, pamuk gibi tarla bitkileri yetiştiriciliğinde de yaygınlaşma göstermektedir.
Çok fazla uygulaması olmamakla birlikte sulama sistemlerinden bahsedilirken toprak altından sulama sistemlerine de yer verilmektedir. Üzeri çok çiğnenmeyen alanlarda damlama sulama sistemleri yer altından sulamada da işlev görmektedir. Buradan hareketle yeşil alanlarda damlama sulama sistemlerinin uygulanması su tasarrufu sağladığı gibi sulama sorunlarını da ortadan kaldırabilecek potansiyele sahiptir.
Yeşil alanlarda damlama sulama sistemlerinin uygulanışı henüz çok yaygın değildir. Ancak yol kenarlarında ve orta refüjlerde tesis edilen çim ve diğer süs bitkilerinin sulanmasında damlama sulama sistemleri çok daha etkin olmaktadır. Özellikle sürekli biçim yapılan çim alanlarda yağmurlama sulama sistemleri kırılmakta veya biçime engel olmakta, dolayısıyla daha masraflı bir yeşil alan ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, sulama sistemlerinin yeşillendirilecek alanın altına döşenmesi kırılma ve biçim engellerini ortadan kaldırabilir.
Çim alanlarda henüz toprak hazırlığı esnasında bu iş için üretilmiş damlama sulama sistemlerini toprağın 20-40 cm altına, toprağın bünyesine göre 40-80 cm aralıklarla döşemek yeterlidir. Üzerine her türlü çim ve süs bitkileri ekimi-dikimi yapılabilir. Üzerinde ağır makine çalışmayacağı için ezilme, tıkanma, kırılma gibi sorunlar da ortaya çıkmaz. Yeşil alanların üzerinde sulama elemanları ortadan kaldırıldığından yönetimi de kolaylaşmaktadır.
Malum küresel ısınma nedeniyle su kıtlığı dünyayı tehdit etmektedir. Kaldı ki yeşil alanlarda içme-kullanma suları kullanılmaktadır. Dolayısıyla yer altından sulama sistemlerinin çim alanlarında olduğu gibi diğer bitkisel üretim alanlarında da geliştirilmesinde yarar vardır. Hem içme-kullanma suyunu satmak varken neden zayi edilsin ki?