Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz gün Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temel töreninde yaptığı açıklamada...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz gün Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temel töreninde yaptığı açıklamada Türkiye’nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştiğini açıkladı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES’te önemli bir aşamaya daha hep birlikte şahitlik ediyoruz. Buradaki hazirun da hatırlar 4 yıl önce, YEKA yarışmalarımıza ilk defa Konya Karapınar’daki YEKA GES ile başlamıştık. Bu yönüyle Karapınar YEKA bizim ilk göz ağrımız diyebiliriz. YEKA’larla ilgili sonraki süreçlerde yol haritamızın revizyonunu, bu ve diğer YEKA’lardan elde ettiğimiz tecrübelerle şekillendirdik. Bu yönüyle bizler için de öğretici ve yol gösterici bir niteliği oldu. O dönem pek çok eleştiri gelmişti. Bu denli büyük, tek parçalı yarışmaya rağbet olmaz, hem tesis hem de teknoloji yatırımı, Ar-Ge ve inovasyon zorunluluğu firmaların katılımını engeller türünden pek çok mesnetsiz iddia gündeme atıldı. Tüm iddiaların aksine YEKA GES-1 yerli ve yabancı birçok firmadan büyük bir rağbet görmüştü. Türkiye’nin enerjisine ve ekonomisine duyulan güven bizleri sonraki adımlarımız için de yüreklendirdi.
Bakanlık olarak hedeflerine yenilenebilir enerji piyasasının gelişimini eklediklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için hem üretici hem de tüketici bazında Yeşil Tarife, YEK-G ve geçtiğimiz günlerde devreye aldığımız Vadeli Elektrik Piyasasıyla bu işi bir adım daha öteye taşıdık. Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacağız” dedi.
Bence kısa sürede gelinen bu aşama sevindirici. Bundan daha on yıl önce güneş panelinin ne olduğunu birbirimize anlatıp, başka ülkelerde kullanıldığından bahsediyorduk, şimdi Güneş enerjisinde dünyada 13. Avrupa’da ise 7. Sıradayız. Türkiye dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleşti.
 
Tebrikler…