Rahmetli Ninem yaz yağmurları afetsiz olmaz, illaki bir yerleri yıkar derdi.

Rahmetli Ninem yaz yağmurları afetsiz olmaz, illaki bir yerleri yıkar derdi. Gerçekten yaz yağmurlarının oluşumunda sıcaklık farkları büyük olduğu için yağışların lokal de olsa şekli ve büyüklüğü farklı olabiliyor.
Geçtiğimiz Cuma günü batı bölgelerinde meydana gelen fırtına ve yağışlarda çok fazla hasar meydana geldi. Ayvalık ve İzmir çevrelerinde meydana gelen fırtına yüzden fazla gemiyi batırdı veya hasar verdi. Küçükkuyu ve Geyikli beldelerinde fırtına ağaçları devirdi, dallarını kırdı.
Ezine-Ayvacık arasındaki köylerde, Yaylacık, Alemşah, Köseler ve çevrelerinde dolu yağışı tarladaki ürünleri adeta talan etti. Allah tekrarını göstermesin.
Küresel ısınmaya bağlı olarak, yağış düzensizlikleri daha da artacak gibi görünüyor. Uzun kuraklıklar ve kısa süreli aşırı yağışlar daha sıklıkla görülecek.
Yaz mevsiminde ortaya çıkan sıcaklık değişimleri dolu yağışına neden olabiliyor. Dolu yağışı meyve ağaçlarında çiçek, meyve ve yaprakları dökmektedir. Önemli ürün kayıplarına neden olduğu gibi, dalları kırdığı için gelecek senenin ürününü de düşürmektedir. Kabuk dokularda dolu yağışı nedeniyle oluşan yaralardan hastalık etmenleri girmekte ve zarar vermektedir.
Yaz yağmurlarının önemli zararlarından biri biçilen otlarda küflenmelere neden olmasıdır. Ot hasadı döneminde meydana gelen yağışlar, biçilmiş olan otlarda, özellikle toprağa yakın yerlerde küf mantarlarının gelişmesini neden olmaktadır. Böyle durumlarda tarla çamur da olsa otu çevirmekte yarar vardır. Çünkü otun altı sürekli nemli kalmakta küf gelişmeye devam etmektedir.
Yaz yağmurlarının en fazla zararı buğday, arpa, yulaf gibi kışlık ürünlerde ortaya çıkmaktadır. Bu ürünlerde yatma meydana gelmektedir. Özellikle gübresi fazla gelmiş tarlalarda ürün döşek gibi yere serilmektedir. Sap kırıldığı için iletim demetleri de kırılmakta, köklerden alınan su ve suda erimiş besin elementleri yapraklara taşınamamaktadır. Eğer yatma, başaklanma ve süt olum dönemleri arasında meydana gelmiş ise biçip ot veya silaj olarak değerlendirmekte yarar vardır. Süt olum döneminden sonra meydana gelen yatma sorunu erken oluma neden olmaktadır. Tane dolumu kesintiye uğradığından taneler cılız kalmakta, kalite düşmektedir.
Eskiden buğdaylar uzun boylu idi. Makineli hasat için kısa boylu çeşitler geliştirildi. Yatmaya daha dayanıklı çeşitler ama başaklar ağırlaştığı dönemde meydana gelen fırtınalı yağışlar bunlarda da yatmaya neden oluyor.
Yatmış buğday ve arpa tarlalarında ikinci bir kayıp da hasat kayıpları olarak ortaya çıkmaktadır. Biçerdöverle hasat güçleştiği gibi, başaklar yere yakın olduğu için anız yüksekliğinin altında kalmakta ve önemli kayıplar meydana gelmektedir.
Yaz yağmurlarının önemli zararlarından biri de yazlık olarak ekili ürünlerde ortaya çıkmaktadır. Mısır, pamuk, biber, domates gibi ürünlerde yaprakları yırtan dolu yağışları, az da olsa ürün kaybına neden olabiliyor.
Geçmiş dönemlerde de yaz yağmurları mevzi dolu yağışlarına da neden olmuştur. Tarla ve bahçelere önemli zararlar vermiştir. Taşkınlara, can ve mal kayıplarına neden olmuştur. Tedbiri güç olan bu yağışların tekrarının ve daha kötüsünün olmamasını dilemekten başka çare kalmıyor.