Bahar bu sene 20 gün geriden gidiyor.

Bahar bu sene 20 gün geriden gidiyor. Havalar arada bir doğuyor. Arıların bakımı ve beslenmesi yoğun bir şekilde devam ediyor. Polen gelişi çok iyi görünüyor. Larvaların beslenmesinde polen protein kaynağı olarak büyük önem taşıyor. Eğer kovanda polen birikiyorsa yavru çıkışı az demektir.
Kovan içi ergin arıların beslenmesinde ise şerbet en iyisi olarak görünüyor. Çiçekli bitki sayısının azalması, tarım alanlarında yoğun ilaç kullanımı arıların nektar kaynaklarını sürekli azaltıyor. Üstelik monokültür tarım da arıların nektar kaynaklarını zayıflatıyor.
Genç, kovan içi arıların beslenmesinde polen mi, nektar mı daha iyi sorusuna cevap olacak çok az araştırma bulunuyor.
Genç arıların beslenmede neyi tercih ettiklerini tespit etmek zor görünüyor. Tarlacı arılar polen ve nektar kaynaklarını daha iyi değerlendirmek için akşama kadar çalışıyor. Genellikle işçiler tarafından toplandığı görülen polenden gençlerin neye ihtiyacı olduğunu anlamak gerekiyor. Polen proteince zengin olduğu için kovan içi arıların poleni daha çok tercih ettiği düşünülebilir. Ancak durum hiç de öyle görünmüyor.
Duvar deliklerinde yaşayan arılarla yapılan bir çalışmada, değişik beslenme ürünleri kullanılmış ve ilginç sonuçlar ortaya çıkmış.
Duvar arıları genellikle polenden bir top yaparak çamurdan yaptıkları yuvaya koyuyor ve üzerine yumurtasını bırakıyor. Larva bal arılarında olduğu gibi polenle beslenerek ergin hale geliyor.
Kontrollü şartlarda yetiştirilen duvar arılarının genç bireyleri önüne konan farklı diyetlerde genellikle karbonhidratlı olanları tercih ediyorlar. Tarlacı bireyler de aslında, yuvada genç arılar çıktığında nektar çekmeye çalışıyorlar. Ergin hale gelmiş ama henüz yuvada yaşayan genç arılar günde 25 miligram şerbet tüketiyorlar.
Polonya'da bir araştırma ekibi, mikro besinlerin (sodyum, potasyum ve çinko) büyümeyi nasıl etkilediğini gözlemlediklerinde polendeki yüksek potasyumun arıların büyümesinde etkili olduğunu tespit etmişler. Aynı zamanda çinko eksikliğinin erkekleri, sodyum eksikliğinin ise dişileri olumsuz etkilediğini gözlemlemişler.
Arılarda karbonhidratlar kışı atlatmak için en önemli besin kaynağı kabul ediliyor. Mineraller de önemli arılar için ancak şekere daha fazla ihtiyaç duyuluyor.
Baharı iyi değerlendirmek gerekiyor. Arıların hızla çoğalması beslenmelerine bağlı. Polen geliyor nasıl olsa. Ancak güzden gelen kuraklık nektar veriminin zayıf kalmasına neden oluyor. Polen larvaların beslenmesinde kullanılıyor. Kovan içerisinde 21 gün geçiren genç arıların beslenmesi için şerbet, şurup veya fondan şeker vermek daha öncelikli görünüyor.
Otlar kısa kaldı. Çiçekleri zayıf. Nektar verimleri çok düşük. Kovana dönen arılardan da belli oluyor. Polenle gelenler çok iyi. Ancak nektar çekenler çok hafif geliyor.
Şurup veya şerbet verirken kekik suyu veya yağı ile destek vermek yararlı olabilir. Ölçüyü kaçırmamakta fayda var. Timol etken maddesi fazla gelirse böcek öldürücü etkisi var.