.

Bir süredir gündemde olan konuyu kısaca hatırlamakta yarar var. Olay, geçen çarşamba günü saat 21.30 sıralarında Konya’nın Selçuklu ilçesi Kosova Mahallesi Yeni İstanbul Caddesi üzerindeki bir parkta meydana gelir.
Antalya’da yaşayan Özgür Duran ile o dönem evli olan Ayşe D. 4 ay önce Konya’ya gelip, yerleşir. Olay akşamı evde alkol alan Duran ile bu süreçte eşinden boşanan Ayşe D. arasında kıskançlık nedeniyle tartışma çıkar. Tartışma sırasında Duran, Ayşe D.’yi döver. Ayşe D. de evden çıkıp, olayın meydana geldiği parka gider. Parkta kadını dövmeye devam eden Duran’a, kütüphaneden çıkıp yanında yaşadığı teyzesinin evine doğru yürüyen Fen Lisesi öğrencisi Kadir Şeker, müdahale eder. Bu defa, adam yaralama, hırsızlık, uyuşturucu ticareti başta olmak üzere tam 19 sabıkası bulunan Duran, Kadir’e saldırır. Boğazını sıkıp, yere yatırır ve yumruklamaya başlar. Kadir’in yüzünü darmadağın eder. Öldüresiye döver. Kadir elinden kurtulur ve kaçmak ister. Sabıkalı ve alkollü olan adam tekrar saldırır. Kadir, meyve soymak için kullandığı bıçağı çıkarır. Boğuşma sırasında meyve bıçağı saldırganın kalbine saplanır. Kadir elinden kurtulup kaçar. Teyzesinin evini penceresinden Duran’ın gelip gelmediğini kontrol eder. Oysa hak yerini bulmuştur. Duran hastanede hayatını kaybetmiştir.
Olay yerinde inceleme yapan Cinayet Büro Amirliği ekipleri, korkudan teyzesinin evine sığınan Kadir’i gözaltına alır. Kadir, ifadesinde tek amacının dövülen kadını kurtarmak olduğunu, öleninin kendisine saldırması nedeniyle korkutmak amaçlı bıçağı çıkardığını ancak boğuşma sırasında olayın yaşandığını söyler. Ayşe D. de geçen yıl mayıs ayında tanıştığı Özgür Duran ile 4 ay önce Antalya’dan Konya’ya gelip yerleştiklerini, daha sonra eşinden boşandığını, olay günü Duran’ın kendisini önce evde, sonra parkta dövdüğünü, yanlarına gelen gencin kendisini kurtarmaya çalıştığını anlatır.
Her şey ortada olmasına rağmen, Kadir kasten adam öldürmek suçundan tutuklanır. Fen Lisesi mezunu bu gencimiz, insanlığın gereğini yerine getirmiş, defalarca suç işlemiş bir adamın, bir kadını öldürmek üzereyken elinden almıştır. Kadir’i tutuklayan kanun halkın vicdanını derinden yaralamıştır. Gülben Ergen, Ebru Gündeş, Haluk Levent, Zülfi Livaneli gibi sanatçılar ile siyasetçiler, kadın hakları savunucuları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların başlattığı kampanya sosyal medyada büyük ilgi görmüştür.
İnşallah Türk yargısı da bu gencimizin durumunu daha sağlıklı bir şekilde değerlendirir. Halkın vicdanında suçsuz olan bu gencimiz yargı tarafından da suçsuz bulunur.
Geçen sene Türkiye’de 400’den fazla kadın cinayete kurban gitti. Canilerin hemen hepsi tanıdıktı. Ya eşiydi, ya arkadaşıydı, ya akrabasıydı. Bir başkası tarafından katledilmediler. Artık bu canilere toplumun da hemen her yerde dur demesi gerekiyor. Doktor olmak için yeniden sınavlara hazırlanan Kadir’e eğer ceza kesilirse caniler ödüllendirilmiş olur. Eğer ceza kesilirse, sokakta şiddete maruz kalan masumlara kim sahip çıkacak?