Sigaraya gelen zamların ardından, kaçak sarma tütün ve makaron satışlarında beklenenin üzerinde artış yaşandı. Neredeyse her sokakta yan yana açılan zincir mağazalar ile mücadele edemeyen bakkallar bir darbe de sigara satışlarından yedi.
 
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Bakkallar Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir, “Tütüncüler de, bakkallar da bizim esnafımız. Tütün satışları konusunda yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Önümüzdeki hafta bakkal esnafının değerini yeniden gün yüze çıkarmak için belediye ve akademisyenlerimizin desteği ile farkındalık çalışmalarına başlayacağız, bakkallar için kurslar düzenleyeceğiz” dedi.
 
Hem her yerde açılan zincir mağazalar hem de gittikçe çoğalan kaçak sarma tütün ticaretiyle ilgili bakkal esnafını koruyacak adımlar atılması gerektiğini ifade eden Çanakkale Bakkallar Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir, Patentli ürünlerin satışında bir sorun yok ama genelde Adıyaman bölgesinden getirilen kaçak tütünlerde sarılıp satılıyor. Bu da bakkal esnafının satışları etkiliyor.  Bakkal esnafı zaten sigaradan yüzde 4,5 pay alıyor. Bir de vergileri koyun üstüne zaten kazanamıyor. Yıllar önce bu oran yüzde 12 idi. Büyük firmaların aç gözlülüğü ve vergiler ile zaman içinde düştü.  Devletin çok fazla vergi alması aslında her şeyin sebebi” dedi.
 
“ÜLKE GENELİNDE KAÇAK TÜTÜNLERİN SATIŞLARINDA CİDDİ ARTIŞ VAR”
Çanakkale’de yapılan denetimlerin diğer illere oranla çok daha sık yapıldığını ve bunun adaletsizliği getirdiğini de sözlerine ekleyen Kandemir, “Kaçak tütünler sadece bakkal esnafına değil genel anlamda Türkiye ekonomisine zarar veriyor. Tütüncüler de bizim üyemiz. İşlerini resmi yollarla sürdürürlerse bir sıkıntı yok.   Ankara’da meclisin önünde kaçak sigara satıldığını da görüyoruz. Çanakkale bu kadar sık denetimlere tabi tutulurken, bunu başka illerde göremiyoruz. Bu uygulamada adaletsizliği doğuruyor.   Bölgesel olarak bir haksızlık söz konusu. Kaçak tütüne ben de karşıyım. Sadece Çanakkale’de değil, ülke genelinde bu kaçak tütünlerin satışlarında ciddi bir artış var” dedi.
BAKKALLAR İÇİN FARKINDALIK ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK
 Zaman içerisinde değerini yitirmeye başlamış olan bakkal esnafının, bu değeri yeniden kazanması için farkındalık çalışmalarına başlayacaklarını da sözlerine ekleyen Kandemir, “Önümüzdeki hafta bakkallığın önemini yeniden insanlarımıza hatırlatmak için belediye ve akademisyenler ile farkındalık çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Bakkallarımız için bazı kurslar da açmayı planlıyoruz. Bunların arasında dil kursları da olacak” dedi.
Öte yandan, akşam 22.00’dan sonra alkol satışının yasak olması konusuna da değinen Kandemir, sözlerini, “Bununla beraber akşam 22.00’dan sonra Çanakkale gibi yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla geldiği bölgede alkol satışlarının yasaklanması da çok doğru değil.  Alkol alamayan,  alkollü mekânlara gidemeyenlerin uyuşturucuya teşviki gibi bir sorun doğuyor” ifadeleri ile sonlandırdı.
Dilek Akşen