Bölgemizdeki profesyonel turist rehberleri ile Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ’da bölgesel turizmin canlanması ve yeni cazibe merkezlerinin keşfedilmesi için azimle çalışan Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), Türkiye’ye iki rotası ile gelen Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (EuroVelo) bölgemizde oluşturulacak bisiklet güzergahları ile entegre edilerek Troya’dan da geçmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 
Farklı turizm hareketlilikleri yakalamanın peşinde olduklarını dile getiren ÇARO Yönetim Kurulu Başkanı Ü. Cihan Müşterioğlu, “EuroVelo’da her pedal çeviren kişinin günde ortalama harcadığı rakam 57 eurodur.  5.2 milyon ziyaretçisi olan EuroVelo web sitesindeki sisteme kayıtlı olan her ilçe ve tüm turizm paydaşları 250 euro gibi bir ödeme yaparak tüm EuroVelo sisteminde reklam yapabiliyor. Bu hattı Çanakkale’den geçirmek istiyoruz. Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın öncüsü ve iştirakçisi olduğu Troas Kültür Rotaları tüm Troas (Biga) yarımadasını kapsayan, tamamlandığında 800 km’yi bulacak ve bölgenin antik kentlerinden geçecek şekilde planlandı. Aynı zamanda rota üzerinde uygun görülen birçok parkurda kurulacak olan bisiklet güzergahlarının EuroVelo’ya entegre edilerek Troas Kültür Rotaları’nın uluslararası bir boyuta ulaşmasını hedefliyoruz” dedi. 
Öte yandan, özellikle Troya bölgesinde, Çanakkale’de yerli ve yabancı turistlerin konaklama süresini uzatmak amacı ile yeni noktalar keşfetmek için de çalışan ÇARO Yönetim Kurulu ve rehberleri, Ezine’ye 10 km uzaklıkta olan Çamlıca köyü çağlayanının koruma altına alınması için Troya Milli Park Şefliği ve Tabiat Parkı oluşumun başlatılmasına ön ayak oldu.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu gazetemize açıklamalarda bulunarak farklı turizm hareketlilikleri yakalamanın peşinde olduklarını dile getirdi. 
Çamlıca köyü çağlayanının Ayazma, Hasan Boğuldu Şelalesi gibi bölgenin doğal güzelliklerine artı bir değer olacağı ve bilinmeyen, keşfedilmemiş bu noktaların tanıtımını ve korumasını altına alınacağını da sözlerine ekleyen Müşterioğlu, “Ziyaretçilerin bir günden fazla konaklamasını sağlamak istiyorsak, farklı cazibe merkezleri de bulmak durumundayız ” diyerek gazetemize açıklamalarda bulundu.
Oda faaliyetlerini de anlatan Müşterioğlu, “ Odamızın sorumluluk sahası Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ. Valilikler, il kültür ve turizm müdürlükleri, kaymakamlıklar, belediyeler ve diğer paydaşlar ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz.  Projelerimizi ve raporlarımızı tüm turizm paydaşlarının kapılarını çalarak, ast üst ayırt etmeksizin sunuyoruz.  Bize gelen projelere de değer veriyor, yapabileceğimiz bir katkı varsa aracılık ediyoruz. Sorumluluk sahalarımızdan biri de Edremit Körfezidir.  Balıkesir Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü himayesinde bir projeye başladık. Bugün Edremit Körfezi Turizm Platformu adı alan bu oluşuma Antandros Derneği ile birlikte yola çıktık. Başarılı geçen 2018 Troya Yılı’ndan yola çıkarak, bu ivmenin arttırılarak 2019’da devam ettirilebilmesi adına,  Antandros Derneği ile birlikte, çalışmaları devam eden Aeneas Deniz Kültür Rotası Projesi'nin mevcut durumunu ve ilerideki süreçte yapılabileceklerin görüşülerek işbirliğinin sağlanması üzere, Edremit Belediyesi’ni ziyaret ettik.  Bölgenin uluslararası tanınırlığını ve turistik potansiyelini arttıracak olan ve Türkiye’den bir yerel yönetimin başvurduğu Akdeniz’deki ilk ve tek deniz kültür rotası olmasını sağlayacak Aeneas Deniz Kültür Rotası Projesi şu anda tescil bekliyor. Biz de bu projede paydaş olmak istedik.  Bütün turist rehberlerimiz ile bölgede bir tanıtım gezisi de gerçekleştirdik. Fuarlarda da lobi çalışmaları yaptık. Bunlar üzerine tüm bölgede turizme gönül vermiş bütün paydaşlar bir araya gelerek Edremit Körfezi Turizm Platformu oluşturuldu. Bunun yanında Havran’da da çalışmalarımız var. Orası geleceğin Safranbolu’su olarak görülüyor.  Havran’ın çok başarılı bir belediye başkanı ve ekibi var. Yaşadıkları yeri seviyor ve değer veriyorlar. Güney Marmara Kalkınma Ajans’ından onay aldıkları bir projeleri var. Orada eşsiz Osmanlı konaklarının olduğu bir kent mimarisi var ve bunların restorasyon çalışmaları onaylanmış durumda. Çok da güzel bir kent müzesi yer almakta. Burayı ön plana çıkaracak ve kent dokusunu bozmadan günlük on otobüs turistin bölgeye ziyarete gelmesini sağlayacak projelerimizi sunduk. Havran’ın girişinde bin yıllık tarihi bir mezarlık da var ve dikkat çekici.  Ayrıca Havran Belediyesi ile bölgede ‘Cittaslow’ sakin şehir projesini de başlatacağız. Aynı zamanda Şarköy’de de neler yapabilir diyerek bölgenin paydaşları ile bir araya geldik. Eski günlerdeki marka değerine yeniden kavuşması için çalışmalar yaptık. Şarköy’de potansiyel rüzgar turizmi ve Avrupa’dan ödül almış üzüm bağları var. Özellikle bu değerleri ön plana çıkaracak turlar hedefledik” dedi.
“EUROVELO PEDALLARINI TROYA’DA ÇEVİRMELİ”
 “Türkiye’ye iki rotası ile gelen Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (EuroVelo)’nın üzerinde çalıştıklarını ifade eden Müşterioğlu, “İspanya’nın Cadiz kentinden başlayan, Yunanistan’ın Atina kentinde devam eden, doğu-batı doğrultusundaki 5 bin 888 kilometrelik bisiklet yolları ağı, İzmir’in de eklenmesiyle 6 bin 379 kilometreye çıktı. EuroVelo Sekiz Akdeniz Rotası’nın uzantısında yer alan İzmir’e gelmek isteyen bisikletçiler, Sakız’dan Çeşme’ye veya Midilli adasından Ayvalık’a deniz yoluyla geçebilecek ve Dikili üzerinden Bergama, Aliağa, Foça, Sasalı, Urla, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Gümüldür’den Selçuk’a ulaşacak. Finlandiya’dan başlayan 10 bin kilometrelik bir rotayı kapsayan Demir Perde Bisiklet Yolu Rotası'na da  Edirne ve Kırklareli'nin 128 kilometrelik kısmı da dahil edildi. EuroVelo Bilgilendirme Semineri kapsamında, bu ağa komşu ülkelerle ilişkili şehirleri kapsayan 7 kalkınma ajansı ile tek STK olarak Muğla’daki toplantıda yer aldık.  Bu rotada her pedal çeviren kişinin günde ortalama harcadığı rakam 57 eurodur.  EuroVelo web sitesindeki sisteme kayıtlı olan her ilçe ve tüm turizm paydaşları 250 euro gibi bir ödeme yaparak tüm Avrupa Birliği’nde reklam yapabiliyor.  Bu hat İzmir’e geldi.  Biz ya İzmir ya da Edirne üzerinden bu hattı Çanakkale’den geçirmek istiyoruz.  Burhaniye’deki paydaşlarımız bu projeye sarılmış durumda.  Hattın açılma ücreti 5 bin euro. Sonra da yıllık kilometrede 0.50 cent ücreti var.  Bu kapsamda lobi faaliyetlerimiz ve görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. 
“ÇANAKKALE İÇİN FARKLI BİR SOLUK OLUŞUR DİYE DÜŞÜNDÜK”
Ezine’de Troya Müzesi’ne yakın olarak, artı değer katmak adına ne yapabiliriz diye de düşündüklerini ifade neden Müşterioğlu, “Farklı turizm hareketlilikleri yakalamaya çalışıyoruz. Ezine’ye araçla on beş dakika mesafede olan Çamlıca köyünde çok güzel bir şelale var. Rehber arkadaşlarımız ile birlikte bölgeyi keşfettik. Bu çağlayanı turizme nasıl kazandırırız diye düşündük. Ezine Kaymakamı’na gitmeden önce Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz’ı ziyaret ettik.  Bölgeye ahşap köprüler talep ettik. Ezine Kaymakamı ve Belediye Başkanı’nı ziyaret ettik.  Kaymakamlık bütçesinden bu kaynağı oluşturmayı hedefledik. Bayramdan sonra sahaya çıkarak hep birlikte inceleme yapacağız. Çağlayana kadar asfalt istemiyoruz, hatta çağlayana bir buçuk kilometre kala araçları park ederek yürüyüş yolu oluşturmayı hedefliyoruz. Hem farklı bir turizm oluşumu, Ayazma’ya alternatif, Çanakkale için farklı bir soluk oluşur diye düşündük. Troya Ören Yeri’ne ve Troya Müzesi’ne giden ziyaretçilerin yarım saat de olsa farklı bir noktayı görmesini hedefliyoruz. Ziyaretçilerin bir günden fazla konaklamasını sağlamak istiyorsak, farklı cazibe merkezleri de bularak yenilik katmalıyız. Bu sayede köylerde, kırsal turizm hareketliliği olacaktır. Bu gibi projelerde köy halkı ile görüşerek onların da görüşlerini alıyoruz. Bu bölgede, kitle turu yaparak bölgenin kimliğini değiştirmek değil, bölgenin dokusunu koruyacak butik turlar düzenlenmesini hedefliyoruz.” dedi. 
Özel Haber : Dilek Akşen