Projesi, 2018 yılında, Çanakkale Belediyesi tarafından açılan bir yarışma ile belirlenen Çanakkale Belediyesi Çarşı, Yaşam Merkezi ve Otopark Projesi Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunuldu.  Koruma Kurulunca onayından sonra mülk sahipleri ile görüşmeler yapılarak uygulama projeleri hazırlatılacak ve binanın yapımına başlanılacak.
Cumhuriyet Meydanının hemen yanında bulunan mevcut Belediye İş Merkezi ve yakın çevresi günümüz gereksinimlerini karşılamasa da içerisinde faaliyet gösteren onlarca esnaf iş yeri faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.
İş Merkezi için 2018 yılı Nisan Ayı’nda, Çanakkale Belediyesi Çarşı, Yaşam Merkezi Ve Otopark İle Yakın Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması gerçekleştirilmiş, Temmuz Ayı’nda Troy Park Alışveriş Merkezi’nde ödül töreni düzenlenmişti.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, o gün yaptığı konuşmada, “Bir yarışma ve proje vardır bundan sonra yapılacaklar ve hedefler bugünden sonraki ilk fırsatta mal sahipleri olarak projeyi değerlendireceğiz. Burası bir kamu alanı değil. Burası belediyenin ve mal sahiplerinin ortaklaşa olduğu bir mekân. Burası tek başına belediyenin malı değil. Dolayısıyla iş ortakları olarak bu projenin ne şekilde yapılıp yapılmayacağını tartışacağız. Herkes mevcut hakları doğrultusunda aynı şekilde kazanım varsa hakları kadar alacak” demişti.
1980’li yılların ikinci yarısında Belediye İş Merkezi ve Katlı Otopark olarak yapılan mevcut binada 5.308,60 m² iş merkezi alanı ve 210 araçlık 4.226,50 m² katlı otopark alanı bulunuyor. Sözü edilen bu alan “Çanakkale Kentsel Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” kapsamında yer alıyor.
Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen açıklamada “Çanakkale Belediyesi Çarşı, Yaşam Merkezi ve Otopark Projesi 2018 yılında proje yarışması ile alınmıştır. Özel Proje Alanı olarak belirlenen alanda Belediyemizce 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliği, değerlendirilmek üzere Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulmuştur. Plan değişikliğinin Koruma Kurulunca onayından sonra mülk sahipleri ile görüşmeler yapılarak uygulama projeleri hazırlatılacak ve binanın yapımına başlanılacaktır”  ifadelerine yer verildi.

Dilek Akşen