Kitap okuma seviyesinin diğer ülkelere göre düşük olan ülkemizde, kitap okuyanların sayısını artması için düzenlenen kitap günleri büyük önem taşıyor. Bu felsefeden yola çıkan Murat Deniz, Bozcada İlçesinden sonra Çanakkale’de de ‘Türkan Saylan Kitap Günleri’ organizasyonunu gerçekleştirdi.  10 gün Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinde açık olacak Kitap günlerinde binlerce kitap okuyucu ile buluşacak.
 
Kitap okuma alışkanlığının az olduğu ülkemizde, kitap okuma alışkanlığının kazandırılması amacı ile çeşitli etkinlikler ve fuarlar düzenleniyor. Bu kapsamda yola çıkan Murat Deniz ve arkadaşları Bozcaada’dan sonra Çanakkale İl Merkezinde de kitap günleri gerçekleştirdiler. Çanakkale Belediyesi Türkan Saylan Kültür ve Sosyal tesislerinde gerçekleştirilen kitap günleri önceki gün kapılarını okuyuculara açtı.   15 Ekim-25 Ekim tarihleri arasında Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek olan  ‘Türkan Saylan Kitap Günleri’ açılışına  Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay da katıldı.
 
Organizasyon Düzenleyicisi Murat Deniz, etkinlik hakkında bilgi vererek, yaptığı açıklamada kitapların yüzde 20 indirimli olduğunu belirterek  “Biz 7 yıldır Bozcaada Kitap Fuarı’nı düzenliyoruz. Bu sene de belediyemizle görüşmeler yapıp burada bu etkinlikleri düzenleme kararı aldık. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde düzenlediğimiz için ‘Türkan Saylan Kitap Günleri’ ismi ile devam edecek etkinlik. 150 yayınevinin yaklaşık 20 bin çeşide yakın seçkisi var. Her yayınevinin bütün kitapları değil ama yayınevleri içerisinden özel yaptığımız seçki ile burada bulunuyoruz. Bunun haricinde yerli ve yabancı ikinci el plaklar var. Tüm yayınevlerine ait bütün kitaplarda yüzde 20 indirim olacak” diye konuştu.
 Deniz ayrıca, “Cumartesi günü saat 14.00’de Haluk Şahin’in imza günü ve söyleşi etkinliği olacak, hafta içi de Rüstem Arslan’ın imza ve söyleşi günü olacak. Sergimiz sabah 10.00 akşam 22.00’de gezilebilir” bilgisini paylaştı. 
 
“Kitap okuma oranımızın artmasını diliyorum”
 
Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, ise kendisine ve sevdikleri için kitap alışverişi yapmasının ardından kısa bir açıklamada bulundu. Mutluay, “Ülkemizin okuma alışkanlığında önemli kazanımları olmasını diliyorum. Çanakkale ili Türkiye’de kitap okuma sıralamasında 7.sırada yer alıyor. Kentimizin daha yukarlara çıkmasını dilerim. Bunun dışında Türkiye maalesef dünya sıralamasında istenilen sıralamada değil. Fransızlar ve İngilizlerdeki okuma oranı yüzde 21 iken, Türkiye 86.sırada, binde 1. Toplumumuzun ancak binde 1’i kitapla tanışık durumda. Bunun artmasını diliyorum. Bu tür etkinliklerin, fuarların okuma alışkanlığımızı kazandıracağını düşünüyorum. Çoğalmasını diliyorum, fuarını düzenleyenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Eşine ve çocuğuna da kitap aldığını söyleyen Mutluay, “ Umarım Çanakkale halkına bu fuar önemli şeyler katar. Tabii kitaba erişim de bir maliyet. Dolayısıyla yaşanan ekonomik kriz ile insanlar temel alışkanlıklarını karşılayamaz noktadalar. Bu nedenle bütçelerinden eğitime, okumaya daha az kaynak aktarır durumundalar. Dolayısıyla ekonomik kriz bu anlamda olumsuz etkilerini yaşamaktayız. Dilerim her şey önümüzdeki günlerde hem ülkemiz, hem dünyamız için daha iyi olur. Barış içinde huzur içinde eğitim ve kültür alanında önemli atılımlar yaparız” şeklinde konuştu.
 
Altuğ Acer