ÇANAKKALE SUALTI TURİZMDE CAZİBE MERKEZİ OLACAK
 
“Kente nitelikli turisti çekeceğiz”
 
 
Çanakkale Deniz Zaferi’nden kalma 60’tan fazla batığa sahip olan kent turizm anlamında yeni bir ivme kazanacak.  Öte yandan,  uluslararası öneme sahip Çanakkale Boğazı’nda su altı turizmi de yeni bir cazibe merkezi olarak adını dünyaya duyuracak. Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanından turistler su altındaki bu önemli hazinelerimizi görmek isteyecektir. Bu yasa, hem Çanakkale’nin hem de ülkemizin turizmine büyük anlamda bir ivme kazandıracaktır. Turizmin bu çeşidi ile uğraşan hem varlıklı, hem de eğitimli kimselerdir. Biz hem nitelikli hem de harcama yapabilecek varlıklı turisti kentimize çekmiş olacağız. Milletvekilimiz Bülent Turan’ın çalışmalarını destekliyoruz, çok yerinde bir karar olmuş” dedi.
 
Su altında kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgelerde turizm ve spor amaçlı dalış yapma imkânı sağlayan Turizm Teşvik Kanunu kapsamında götürülen teklif yasalaştı.
 
Dünyada eşi benzeri görülmemiş batık envanterine sahip olan Çanakkale için bu kanun teklifi büyük önem taşıyor, Çanakkale savaşında batırılmış 60’tan fazla savaş gemisi özellikle İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda, Almanya, Avustralya gibi ülkelerden gelecek ziyaretçilerin akınına uğrayacak.
 
“ÇANAKKALE’MİZDE DE BULUNAN 60’DAN FAZLA BATIK DALIŞ TURİZMİNE AÇILDI”
 
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu kabul edilen kanun teklifiyle Çanakkale turizminde yeni bir pencere açıldığını belirttiler. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “ Dünya’da birçok ülkenin ekonomik gelirinin büyük bir çoğunluğunu turizm geliri oluşturmaktadır. Yapılan çeşitli organizasyonlarla bu gelir her yıl arttırılmaya çalışılmaktadır. Ülkemiz, eşi benzeri bulunmayan bir tarih, kültür ve medeniyetler beşiği, adeta açık hava müzesidir. Türkiye tarihi eser, ören yeri, anıt yapılar, gastronomi gibi özgün kültürel miras ürünleri bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Bu zenginlik iyi kullanılırsa ve doğru planlamayla yönetilirse ülke ekonomimizde o çerçevede büyümeye devam eder. 2018 Troya Yılı çalışmaları kapsamında şehrimize gelen turist sayısında ciddi artış oldu. Müzenin tamamlanmasıyla beraber sadece Troya için Çanakkale’mize 600 binden fazla ziyaretçi geldi. Aynı zamanda Şehitliğimizde yapılan düzenlemelerle 300 binden 3 milyonu aşan ziyaretçi sayılarına ulaştık. Diğer turizm alanlarında da doğru planlamayla Çanakkale’mizin tarihini, kültürünü ve marka değerlerini hak ettiği seviyeye getirmeye gayret ediyoruz. Biliyoruz ki turizm alanında yapılan her yatırım ve projeyle kadim tarihimize olan vefamızın da gereğini yerine getirmiş oluyoruz. Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu’nun da yer aldığı komisyonun hazırladığı ve TBMM Genel Kurul’unda kabul edilen kanun teklifiyle beraber Çanakkale’mizde de bulunan 60’dan fazla batık dalış turizmine açıldı. Bu sayede her yıl Çanakkale’mize gelen turist sayısında ciddi artış olacaktır. Özellikle Çanakkale’mize İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda, Almanya, Avustralya gibi ülkelerden gelen turist sayısında artış olması beklenmektedir” dedi.
“DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN TURİST GELECEKTİR”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bölgemiz hem arkeolojik anlamda hem de yakınçağda gerçekleşen Çanakkale savaşları bağlamında uluslararası öneme sahip, tarihsel zenginlikleri yoğun bir bölgedir. Özellikle Çanakkale Deniz Savaşlarından kalma batık savaş gemilerinin bir kısmı Çanakkale Boğazı suları altında bir kısmı da Ege Denizi suları altındadır.  Dolayısı ile batık turizmi çok önemli bir turizm çeşidi haline gelmektedir. Bu hobi ya da bu sporu yapan kişiler maddi geliri yüksek kesimdir. İnsanlar dünyanın bir ucundan gelerek bu batıklara dalış gerçekleştiriyor.  Mesela Çanakkale Savaşı’nın en önemli batıklarından biri Majestik’dir.  Seddülbahir ve Mehmetçik Feneri açıklarındadır. Karabiga açıklarında Avustralya denizaltısı var. Avustralyalı bir turist kendi tarihini bu yolla öğrenmek isteyecektir.  Dünyanın dört bir yanından turistler su altındaki bu önemli hazinelerimizi görmek isteyecektir. Bu yasa, hem Çanakkale’nin hem de ülkemizin turizmine büyük anlamda bir ivme kazandıracaktır. Turizmin bu çeşidi ile uğraşan hem varlıklı hem de eğitimli kimselerdir. Biz hem nitelikli hem de harcama yapabilecek varlıklı turisti kentimize çekmiş olacağız. Milletvekilimiz Bülent Turan’ın çalışmalarını destekliyoruz, çok yerinde bir karar olmuş” dedi.
 
Dilek Akşen