Çalışmaların sürecini açıklayan ve Balaban Tepesi’nde 5 gündür devam eden  ‘Su Nöbeti’ hakkında destek isteyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek,  büyük miting için ilk işareti verdi.  CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Grup başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın da aralarında bulunduğu birçok CHP’li ismin, sanatçıların, sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin 5 Ağustos günü Çanakkale’ye gelerek alana gideceklerini ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek,  Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan,  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, dün Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası, Çanakkale Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası,  Çanakkale Sanayici ve İş Adamları Derneği,  Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Birliği’ne ziyaret gerçekleştirdi.
 Oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarını her fırsatta ziyaret ederek, desteklerini verdiklerini ifade eden CHP’li Erkek, “ Biz bu tip ziyaretleri sıklıkla gerçekleştiriyoruz. Bugün de birçok dernek, oda ve kuruluşa gideceğiz. Aynı zamanda da Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı tehdidi anlatarak neler yapabileceğimizin üzerinde konuşacağız” dedi.
“BU BİR SİYASİ MÜCADELE DEĞİLDİR”
Belediye Başkanı Gökhan’ın da katıldığı BARO ziyaretinde konuşan CHP’li Erkek,  “Pazar günü Balaban Mevkii’ndeki kamp alanına gittik. Şirket büyük bir alanda bütün girişleri kapatmış.   Tel örgüler çekilmiş. Bizim alana girişimizi engelleyemediler. İnanılmaz vahim bir tablo var. Artık ağaç kesilmeyecek diye açıklama yapılmıştı ama kesimler devam ediyor. Gencecik ağaçlar bile kesiliyor.  ÇED raporunda 221 hektar alanda kesim yapılacağı ifade ediliyormuş. 2 bin dönüm, 2 milyon metrekare demek.  Bunun yarısına orman değil desek,  mümkün değil ama 1 milyon metrekarede 1 ağaç olsa 1 milyon ağaç yapar. TEMA’nın orman mühendisleri 200 bine yakın ağaç kesildiğini ifade ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yaparak 13 bin ağaç kesildiğini ifade ediyor.  Bu bölgeye Kaz Dağları değildir diyorlar. Kaz Dağları’nı sadece Dalak Suyu’ndan ibaret sanıyorlar herhalde.  Kaz Dağları bir ekosistemdir, buralar da Kaz Dağları’nın etekleridir.  Kamuoyu baskısını hissetmezlerse geri adım atmazlar.  Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ile hep birlikte ciddi bir baskı oluşturmak zorundayız. Bu bir siyasi mücadele değildir. Biz çocuklarımıza nasıl bir gelecek bırakacağız?  Şeklen işletme ruhsatı olduğu için kanuna uygun olabilir ama ormanı katletmek anayasaya aykırıdır, ahlaka, vicdana aykırıdır. Burada kamu yararı da yoktur.  Hukuki süreç çok önemlidir ama yargının durumu belli. Orman Bakanlığı ormanı katlediyor. Kamuoyu duyarlılığını yükseltmek gerekir. Kamuoyu hukukçulara itibar eder. Baro’nun açıklaması çok önemli.  Belediyemiz de kordonda fotoğraflarla öncesi ve sonrasını anlatacak. Çanakkale halkını ayağa kaldırmak lazım. Eğer güçlü bir kamuoyu baskısı oluşturursak belki geri adam atarlar” dedi.
“TÜM TÜRKİYE’NİN BARO BAŞKANLARI İLE HAREKETE GEÇEBİLİRİZ”
Tüm Baro Başkanları ile irtibat halinde olduklarını ifade eden BARO Başkanı Avukat Bülent Şarlan,  “2013 yılı Nisan Ayı’nda, Kaz Dağları’nda sürdürülen bu maden çalışmaları konusunda tüm Türkiye’den bilgi sahibi kişiler ile bu mücadeleyi veren herkesi Çanakkale’de toplamıştık. Mücadele uzun yıllardır devam ediyor. Tablo çok vahim. Baro Başkanları ile birlikte tartışıyor ve ne tarz bir şey yaparsak ses getirir diye düşünüyoruz.  Biz de ortak bir bildiri yapabiliriz. Tüm Türkiye’nin Baro Başkanları ile harekete geçebiliriz” dedi.
“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAK İÇİN SOMUT TESPİTLER GEREKLİ”
 Başkan Gökhan suç duyurusunda bulunmak gerektiğini ifade ederek, “ Tedbir alınacak ve çukur için örtü yöntemi ile sızdırmanın önüne geçilecek diyorlar. Ama burası deprem bölgesi.  O alanın kaymayacağını, şekil değiştirmeyeceğini, bu sızdırmazlığı dört dörtlük yapacaklarını kim garanti edebilir? Muhtemelen geceleri filtreleri kapatıyorlardır. Suç duyurusunda bulunulmalı. Ancak somut tespitler de elde edilmeli. ÇED alanının dışına çıkıldığı gösterilmeli” dedi.  
Baro Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ahmet Ozan Yılmaz bilgilendirme yaptığı ziyarette mücadeleye ilişkin başvurulacak hukuki yollar konuşuldu. Avukat Yılmaz,  “ Madenler konusunda dava 2009 senesinde açıldı.  İlk projeye karşı açılan dava, karar düzeltme yolu kapalı olarak reddine karar verildi.  Danıştayca onandı. Şirketin lehine sonuçlandı. Bunun üzerine yapabileceğimiz şey Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmaktır.  Bu dava ÇED iptal davasıdır.  İşletme ruhsatının iptaline ilişkin ayrı bir dava açılabilirdi ama ruhsat verileli epey oldu.  ÇED raporuna aykırılık konusunda idari başvuru yapılabilir, sürece uymazlarsa idari dava açılır.  ÇED raporuna aykırılık var. BARO Çevre Komisyonu idari başvuru yapar” dedi.
5 AĞUSTOS BÜYÜK GÜN
Milletvekili Erkek Baro ziyareti sırasında CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel ile görüşerek Kaz Dağları’ndaki sorun ve 5 gün önce başlayan ‘Su Nöbeti’ hakkında bilgilendirme yaparak, “ Biz geceleri de nöbet yerinde kalıyoruz. Nöbete destek gittikçe büyüyor.   Büyük bir alanı kapatmışlar, biz alana zorla olsa da girdik, kesimler devam ediyor.  Sosyal medyada da duyarlılık giderek artıyor. CHP Grup başkanvekili Engin Altay ile de görüştüm.  Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile de görüştüm. Genel Başkan’a bilgi verip, 5 Ağustos tarihinde, genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri ve çok sayıda bölgeden milletvekili, sanatçılar ile birlikte güçlü bir tavır koymak istiyoruz. Veli Ağbaba ben gelirim dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ben gelirim dedi. Bu tarihi bir olay olacak. Kamp alanı ve işletme alanına gideriz. Yoğun bir kamuoyu desteği de sağlayacağız” dedi.
 Ziraat Mühendisleri Odası ziyaretinde söz alan Başkan Prof. Dr. Türker Savaş, “Hicri Nalbant’ın Başkanlığı’ndan bu yana başlayan mücadele süreci geciktirme noktasında faydalı olmuştur.  Şu anda özellikle Çanakkale’nin suyu tehdit ediliyor. Ormanı, havası, ağacı ile birlikte en önemlisi Çanakkale’nin suy. O açıdan üzerinde durmamız gerekiyor. Bu mücadele ulusal düzeyde de ses getirdi”  dedi.
Dilek Akşen