İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden açıklama bekleniyor
Genç Çiftçi’ projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Temmuz ayı başında, köylülere hibe edilen küçükbaş hayvanların hızla ölümü kafaları karıştırdı. Bu durum karşısında sessiz kalan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden, hayvanların durumu ve Kurban Bayramı öncesinde ya da sonrasında karantina uygulamasının başlayıp başlamayacağı konusunda açıklama bekleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, “Çanakkale nispeten veba konusunda aşılama uygulamasını iyi yapan illerden biridir.  Söylenti ile birlikte vatandaşın tedirginliği var. Hastalığın çıkmadığı bölgelerde de aşılama başladı. Hayvan vebası insana bulaşan bir hastalık da değildir. Karantina yapılacaksa da bunu bayram sonuna mı bırakıyorlar, bilemiyoruz” dedi.
Genç Çiftçi’ projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Temmuz ayı başında, köylülere hibe edilen küçükbaş hayvanların hızla ölümü kafaları karıştırdı. Kurban Bayramı öncesinde böyle acı bir durumun yaşanması sonucunda, köylerde vebaya karşı aşılamalar yapılması ve Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sessiz duruşu vatandaşın kafasında soru işaretleri bıraktı.
“HAYVAN VEBASI İNSANA BULAŞAN BİR HASTALIK DA DEĞİLDİR”
 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Milletvekili Özgür Ceylan ile birlikte İL Başkanı İsmet Güneşhan’ın ziyareti sırasında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, “Bu hayvanlar ihale ile alınır ve hepsinden kan alınarak verilmeden önce kontrol edilir. Demek ki burada sıkıntı yok. Hasta hayvanı dağıtmaya göze alabileceklerini zannetmiyorum ama koşullar yerine gelmemiş olabilir. Veba olup olmadığı bilinmiyor. İlgili yerlere kan örnekleri gitmiş.  Ben de sonuç bellidir diye düşünüyorum.  Şimdi önümüzde bayram var. Kurban Bayramı öncesinde nakiller başladığı için bu gibi sorunlar ile çok karşılaşılır.   Çanakkale nispeten veba konusunda aşılama uygulamasını iyi yapan illerden biridir.  Söylenti ile birlikte vatandaşın tedirginliği var. Hastalığın çıkmadığı bölgelerde de aşılama başladı. Hayvan vebası insana bulaşan bir hastalık da değildir. Karantina yapılacaksa da bunu bayram sonuna mı bırakıyorlar, bilemiyoruz” dedi.
“BU ÇİFTÇİLERİN ZARARI NE OLACAK”
Milletvekili Erkek de konuya ilişkin bir değerlendirme yaparak“ İl Genel Meclis Üyelerimizden gelen bilgiler var. Kan sonuçlarının şu ana kadar öğrenilmemiş olması mümkün değil. Yazılı rapor gelmemiş olabilir. Şu anda kamuoyu sağlıklı şekilde bilgilendirilmiyor.  Gerçek var, bu proje kapsamında dağıtılan hayvanlar hasta. Önemli olan diğer hayvanlara da bu hastalık ulaştı mı? Siz nasıl hastalıklı hayvanı dağıtıyorsunuz? Bunların kontrolü yapılmadı mı? Sorumluların açıklama yapması lazım. Genç çiftçileri destekleyim derken batırdılar. Bu çiftçilerin zararı ne olacak?” dedi.
Dilek Akşen