Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, konuya ilişkin bir değerlendirme yaparak, “Henüz çok yeni de olsa bu bir umut ışığıdır, başarılı olunduğu takdirde,  üretici tarafından da kabul görürse üreticinin maliyetini en aza indirilmiş olur” dedi.
Hasat dönemine giren ürünleri de değerlendiren Başkan Kaya  “Bu yıl üretici dengede gidiyor” ifadelerini kullanarak, “Üreticinin önümüzdeki günlerde sorun da yaşamaması için, sorunların önceden tespit edilip, çözümü noktasında adım atılması en büyük temennimiz. Bütün paydaşların çok iyi şekilde çalışması gerekli” dedi.
ELEKTİRİKLİ TRAKTÖR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilerin mazot derdinin yerli elektrikli traktör projesiyle tarihe karışacağını belirterek, "Mazot maliyetlerini yüzde 90'dan fazla düşürecek, dünyada ve Türkiye'de ilk, yazılımı ve tasarımı yerli ve milli elektrikli traktörümüz görücüye çıktı. Etkin planlama ve verimlilik sağlayacak Akıllı Küpe Sistemi'miz, ata tohumu ve yerli sebze tohumu gibi diğer milli ve yerli üretim projeleri kapsamındaki ürünlerimiz de görücüye çıktı” dedi.
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, konuya ilişkin bir değerlendirme yaparak, “Şu anda geliştirilmek istenen bir proje. Eğer tam anlamı ile gerçekleşir ve hayata geçirilirse,  çekiş gücü bakımından üreticinin ihtiyacına tam anlamı ile cevap verecek güçte olursa bu ciddi bir değişim ve karın başlangıcı demektir. Henüz çok yeni de olsa bu bir umut ışığıdır, başarılı olunduğu takdirde,  üretici tarafından da kabul görürse üreticinin maliyetini en aza indirilmiş olur” dedi.
“ÜRETİCİ ŞU ANDA DENGEDE GİDİYOR”
Dönemsel olarak üreticinin durumunu da değerlendiren Başkan Kaya, “Şu anda buğday hasadını bitirdik. Bazı yerlerde de bitirmek üzereyiz.  Buğday hasadından kısmen memnunuz. Fiyat noktasında da daha önce açıklanan fiyatlar vardı. Bu da üreticinin ürününü değerlendirmesini sağladı. Şimdi ayçiçeği hasadına yaklaşıyoruz. Yaz aylarında aldığımız yağmurdan dolayı da bölgemizdeki ayçiçeklerinde rekoltenin yüksek olması bekleniyor.  Fiyat noktasında henüz bir açıklama yok.  Umarım rekolte yüksek olur, üreticinin de beklediği fiyat olursa ayçiçeği noktasında da verimli bir hasat dönemi geçirdik diyebiliriz.   Bu sene afet şeklinde yağış olmadığı için sorun yaşamadık. Domates hasadına da başladık.  Üretici hastalıklar ile mücadele noktasında şu ana kadar başarılı bir süreç geçirdi. Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz. Ürün kalitesi bakımından da ciddi şekilde verimli ve kaliteli bir domates pazara sunuldu.   Arz talep noktasından dengesizlik olduğu için de domates tarla da 50-80 Kuruş, pazarda da 1,5 TL-2 TL arasında oldu.  Kavun karpuz hasadımız da çok iyi gidiyor. Kapya biber zamanı da yaklaşıyor ama b henüz istediğimiz fiyatlar oluşmadı. Şu ana kadar üretici dengede diyebiliriz.  Ama üreticinin önümüzdeki günlerde sorun da yaşamaması için, sorunların önceden tespit edilip, çözümü noktasında adım atılması en büyük temennimiz. Bütün paydaşların çok iyi şekilde çalışması gerekli. Ürün çeşitliliği olan bir bölgedeyiz. Bazı ürünlerin kendine göre pazarlama bazılarının yetişme sorunları var” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen