Atam Kreş ve Gündüz Bakımevi'nin 2024-2025 eğitim öğretim yılı için geçerli olacak yeni ücret tarifesi, %50 oranında zamlanarak 6.000 TL'ye yükseltildi.

%50 Artış Talebi Meclis Toplansında Oylandı

Haziran ayı belediye meclisinde, kreş ücretlerinin artırılması konusu yoğun tartışmalara neden oldu. Plan Bütçe Komisyonu'nun değerlendirmesi sonucu hazırlanan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis üyeleri, artışın gerekçeleri ve getireceği yük üzerine görüşlerini dile getirirken, bazı üyeler ekonomik koşulları ve enflasyonu göz önüne alarak artışın kaçınılmaz olduğunu savundu. Türkiye genelinde birçok belediye, artan maliyetler nedeniyle benzer şekilde kreş ücretlerinde artışa gitmek zorunda kaldı.

Artışı Makul Düzeyde Tuttuk

Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı İrfan Dehmen zam artışı oylaması öncesinde yaptığı konuşmada “ Plan bütçe Komisyonu Kreş ve Gündüz Bakımevi fiyatlarını  vatandaşın faydasına olacak şekilde çok cüzi bir artış oranıyla artırma kararı aldı.  Geçtiğimiz yıl 4 bin TL’ydi bu rakam.  Bu yıl sadece  % 50’lik bir artışla 6 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz meclisimize.  Kendi belediye Personelimizin çocukları ve  dışarıdan vatandaşlarımızın çocukları da faydalanıyorlar bu kreşlerden.  Kreşlerimizin hem sayılarını artırmayı arzu ediyoruz, hem de makul düzeyde tutup  gelir düzeyi düşük ailelerin rahatlıkla faydalanabilmesi istiyoruz.  Çünkü dışarıda Özel sektörde bu rakamlar önümüzdeki yıl için 10 bin, 15 bin, 20 bin TL’ye kadar rakamlar çıkıyor.  O yüzden talep ettiğimiz 6 bin TL’lik rakam bile oldukça düşük bir rakam” dedi.

Kreş Sayımızı Arttıracağız

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek kreş zammı ile ilgili yaptığı konuşmada “İki  tane kreşimiz var ve burada öğrenim gören  300 çocuğumuz var. Zaten kamu kurumları Çanakkale Belediyesi de dahil, personellerine kreş hizmetini sağlamak zorunda  Ama bunun yanında gerçekten  ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın çocuklarını da bu kreşlerde okul öncesi eğitim  almalarını sağlamak istiyoruz.  Her kreşin öğretmenleriyle ve diğer personelleri ile birlikte çok ciddi maliyetleri var.  Biz de birkaç kreş daha yapacağız. Onunla ilgili yerlerimiz hazır ve projeleri de hazırlanıyor” dedi.

Fiyat Artışları Yerine, Yeni Kreş ve Gündüz Bakım Evlerinin İnşa Edilmesini İsterdim

Zam tarifesi gündem maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi  Slavica Uzan konuşmasında, Bir Çalışan anne olarak tüm çalışan anneler adına  ve çocuklu aileler adına konuşuyorum diyerek şunları söyledi. “Bu önemli konunun meclis gündeminde yer alması beni çok mutlu etti. Ancak fiyat artışları yerine, yeni kreş ve gündüz bakım evlerinin inşa edilmesini isterdim.  Çanakkale gibi bir yerde kiraların asgari ücretin daha üzerinde olması ebeveynlerin var olma mücadelesi vermesine neden oluyor. Özellikle 3-6 yaşa arasında çocukları olan Ebeveynlerin, çocuklarını bırakacak güvenli bir yer bulmak ve işteyken onların güvende olduğunu bilmesi en zor şey.  Bu güvenli yeri bulmak da bu ekonomik krizde maalesef ayrı bir zorluk.  Gençlerimiz aile kurup çocuk yapmayı planlarken bu konudaki endişeleri de her geçen gün artıyor.  Burak Kunt başkanımızın seçim çalışmaları sırasında en önemli konulardan biri olarak her iki aileden birinin konuştuğu bu meseleydi.  Genç eğitim ve etüt merkezleri açmaya, kreş ve gündüz bakım evi sayısını arttırmaya ve daha uygun fiyatlara her vatandaşların ulaşabilmesi için projeler sunmuştuk. Öncelikle her iki kreşin kapasitesi  Çanakkale gibi bir şehir için kesinlikle yeterli olmadığını vurgulamak istiyorum.  Ayrıca öncelik Belediye çalışanlarının çocuklarına verilmektedir.  Geriye kalan kontenjan ise Çanakkale için yeterli değildir.  17 bin olan asgari ücretle birlikte bugün oylamaya sunduğunuz kreş ve gündüz bakım evi ücretinin, gerçekten belediyeden destek bekleyen düşük gelirli aileler için uygun olup olmadığını sorgulamak önemlidir.  Bu fiyatlar sadece maddi durumu iyi olan ve çocuklarını bu tesislere yerleştirebilecek aileler için uygun, yoksa düşük gelirli aileler için de erişilebilir mi? Bunun  belirlememiz gerekiyor. Sıklıkla sosyal belediyecilikten bahsediyoruz.  Eğer öyle ise vatandaşlarımızın en çok ihtiyaç olduğu dönemlerde yanlarında olmalıyız.  Zam yapmak tabi ki her kesin gündeminde olabilir. Ancak hizmet üretmek ve destek olmak toplumun duymaya ihtiyaç duyduğu önemli konuların arasındadır.  Çalışan bir anne olarak bu tür isteklerin öncelikli olarak, bu zor zamanlarda hepimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyorum.  Bu önemli konulara meclis olarak karar verdiğimizde ise aklımızda bulunmasını istedim.  Yeni kreş ve bakım gündüz evlerinin açılması tez zamanda gündemimize gelmesini umuyorum” dedi.

Ogün İnal